Hirdetés
. Hirdetés

Mi újság, OLPC?

|

A CES-en is ott volt az olcsó laptopokat célzó projekt képviselete. Összeállítás az OLPC háza táján zajló eseményekről.

Hirdetés

Az OLPC (One Laptop Per Child) projekt azért indult, hogy kifejlesszenek egy 100 dolláros laptopot (ez jelenleg 200 dollárnál tart), amelyet a fejlődő országok kormányaival együttműködve az ottani gyermekek kapnának meg. A kezdeményezés vezetői, akik között a Massachusets Institute of Technology oktatói és kutatói is ott vannak, remélik, hogy a magas eladási számok még lejjebb szorítják majd a gép árát.

A fő célkitűzése az OLPC-nek, hogy mindenki számára elérhetővé tegye az informatika adta előnyöket. A PC-k ára - főleg a szegényebb országokban - rengeteg embert tart vissza attól, hogy megismerkedjenek az alapvető hardver- és szoftverfogalmakkal, megtanulják használni az új kommunikációs technológiákat, így menthetetlenül csak még jobban lemaradnak a világ többi részétől.

A Microsoft és az OLPC
Talán a legérdekesebb hír, hogy a One Laptop Per Child és a Microsoft együtt dolgoznak, hogy kifejlesszenek egy dual-boot rendszert, hogy mind a Windows, mind a Linux felkerülhessen a gépekre, amelyeket fejlődő országok gyermekeinek szántak. "Szoros együttműködést alakítottunk ki velük [a Microsofttal], és együtt dolgozunk a dual-boot rendszer megalkotásán, hogy bármelyik operációs rendszert elindíthassa a gép használója, mint az Apple-gépeknél." - mondta Nicholas Negroponte, az OLPC elnöke. "A Windows XO-n futó változata igen gyors, nagy sikernek tekintjük, de keményen dolgozunk mindkét operációs rendszeren." - tette még hozzá.

Ez igen nagy újdonság az XO laptopokra nézve, és igen meglepő a Microsoft pozitív hozzáállása is, bár az utóbbi időben a szoftveróriás is kénytelen-kelletlen sokkal barátságosabban áll hozzá a nyílt forráskódú szoftverekhez. Negroponte kitért erre is, elmondta, hogy a Microsoft hozzáállása a nyílt forráskódú közösséghez rengeteget változott az utóbbi időben, ami sokat segít a projekten, meg általában az informatikán.

Az OLPC laptopokon jelenleg egy Fedora-alapú Linux fut, a Microsoft pedig felajánlotta a Windows XP egy módosított verzióját a projekthez. Nem volt eddig világos, hogy így két különböző gépet kínálnak-e majd, de a dual-boot rendszer jó megoldás lehet a problémára, így el viszont nem fog egymással versenyezni az alacsony költségű laptopok piacán egy Windowsos és egy Linuxos gép. Hogy ez jó, vagy nem, azt mindenki eldöntheti maga.

A projekt már egy ideje együtt dolgozik a Microsofttal és a Bill&Melinda Gates alapítvánnyal is, hogy az XO-kat kombinálják a cég már létező, fejlődő országokbeli oktatási programjával. A program keretein belül a cég együttműködik a kormányokkal, számítógépközpontokat épít ki, és Microsoft-dolgozókat küld a helyszínre, hogy az ott élőket megismertessék a szoftverkezeléssel és programozással.

? Az amerikai indulás és az Intellel való szakítás háttere ť

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.