Hirdetés
. Hirdetés

Miben lesz Apple A4 processzor?

|

Alacsony fogyasztású szerverekben és tévékben is visszaköszönhet az Apple iPad processzora.

Hirdetés

Az Apple belső fejlesztésű A4 lapkája megjelenhet még más eszközökben, például az alacsony fogyasztású szerverekben, tévékészülékekben vagy médialejátszókban ? már amennyiben a cég a chip terjesztése mellett dönt.
 

Nehéz megjósolni az Apple jövőbeni termékeit, de szakértők szerint az A4 processzor változatai megjelenhetnek médiakiszolgálókban, felhő tárolóeszközökben is. A lapka olyan eszközökbe készült, amelyek nem igényelnek sok energiát, de igény szerint hangolhatók nagyobb feldolgozási és grafikai teljesítményre.

Az A4 mint társprocesszor

 

Felmerült elemzők körében egy lehetőség, hogy az A4 megjelenhet a jövő Macintosh számítógépeiben is, mintegy társprocesszorként az Intel CPU-k mellett, hogy speciális hálózati, biztonsági feladatokat lásson el. Ez azonban a legtöbbek szerint kevéssé valószínű, hiszen a társprocesszor megdrágítaná a készülékeket és a szoftvereknek is támogatniuk kellene az új processzort. Azért nem teljesen zárható ki ez az eshetőség, gondoljunk csak a Dell instant-boot rendszereire, ahol egy Arm processzor indul el és a beégetett Linux segítségével néhány másodperc alatt és minimális energiafelhasználással egy web és e-mail képes rendszert varázsol a noteszgép képernyőjére.

 

 

Az A4-et először az Aplle iPad bejelentése kapcsán tárták a nyilvánosság elé januárban, de most már ugyanez a lapka hajtja az iPhone 4-et és az Apple TV-t, amelyet a héten mutattak be. Az egész rendszert egy lapkán magába foglaló A4 egy 1 GHz-es Arm processzormag köré épül, kiegészítve egy grafikus maggal, ami lehetővé teszi a 720p (HD Ready) nagy felbontású videók lejátszását.

 
A rivális Arm CPU-k már sok mini kiszolgálóban megtalálhatók

 

Jack Gold vezető elemző (J. Gold Associates) szerint, ha az Apple az A4 további bevetése mellett dönt, akkor a következő állomást az alacsony fogyasztású szerverek jelentik majd. ?Úgy vélem, hogy az A4 utat törhet magának a ?diétás? szerverek irányába, mivel ezek az eszközök nem igazán igényelik az Intel Core i3 vagy i5 lapkák minden erejét. Vannak cégek, melyek jelenleg is keresik az Arm processzor alapú kiszolgálókat, ezért úgy gondolom, hogy ez egy lehetséges folytatás az Apple számára? ? mondta Gold.

Az alacsony fogyasztású Arm lapkák ketyegnek a legtöbb mai okostelefonban is és lassan elérik kiszolgálókat, alternatívát nyújtva a teljesítmény éhes Intel vagy AMD x86 szerver-processzorok ellenében. A Marvell és a Smooth-stone cégek már be is jelentették, hogy Arm CPU alapú kiszolgálókat terveznek piacra dobni a számítási felhők építéséhez.

 

Az Atom riválisa?

Ha az A4 piacra dobása mellett dönt, akkor az Apple ugyanazon az úton indul el, melyet az Intel Atom taposott eddig magának ? állítja Dean McCarron, a Mercury vezető elemzője. Ha alcsonyabb áron kínálják, mint az Atomot, akkor az A4 vonzó alternatíva lehet, ráadásul az Arm processzorokat eddig is használták ilyen termékekben. Csakhogy az Apple-nek már megvan a maga médiakiszolgáló és lejátszó kínálata, az Apple TV és Mac Mini eszközökkel mindkét funkció lefedhető.

Jim McGregor, az In-Stat vezető technológiai stratégája felhívta a figyelmet arra is, hogy a lapka ugyan gond nélkül használható lenne média termékekben, de ennél több kell a sikerhez. Az Apple termékstratégiája sosem egyetlen hardver elem, hanem a hardver, szoftver és szolgáltatások olajozottan működő együttese körül forog, és ezt el is várják a vásárlók. ?A fogyasztók azt akarják, hogy mindezek együttműködjenek, és az Apple gond nélkül képes erre.? ? mondta McGregor.

Ahhoz, hogy a különféle eszközök együttműködjenek nem szükséges azonos processzort használniuk, ezt áthidalja a hálózat vagy egy emulációs réteg. Az A4 elterjedése inkább az eszközök köré épített szoftverek tekintetében hozhat egységességet a fejlesztők számára. Az sem mellékes, hogy az A4 lapka nagyban finomhangolható különféle eszközökhöz, alkalmazásokhoz. Több mag adható hozzá a gyorsabb feldolgozás érdekében és a grafikus képességek olyan szintig fokozhatók, hogy az játékok futtatására is megfelel. Több memóriával itt is ? akár a PC esetében ? gyorsulhat az alkalmazások futása. Az Apple rendelkezik a processzor feladatra szabásához szükséges fejlesztői stábbal is, ezek a szakemberek még a PA Semi cég felvásárlásával, 2008-ban kerültek az Apple-hez.

Az A4 minden előnye ellenére sem számíthatnak arra a Mac rajongók, hogy viszontláthatják a lapkát, mint az Intel processzorok kiváltóját a Macintosh gépekben. Erről szó sem lehet, hiszen az Apple néhány éve állt át Intel alapokra és migrálta az OS X operációs rendszert Intel platformra. Legfőképpen pedig az A4 közel sem nyújt akkora teljesítményt, mint az Intel processzorok, az OS X felhasználóknak pedig kell a teljesítmény.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.