Hirdetés
. Hirdetés

Miért drágult az SSD?

|

Jogdíjkötelessé váltak a memóriaalapú háttértárolók, a külső merevlemezekkel egyetemben.

Hirdetés

Hazánkban egy igen „érdekes”, de más európai országokban sem teljesen ismeretlen gyakorlattal igyekszik ellensúlyozni a zene- és filmkalózkodást a jogtulajdonosok egy csoportja. Az Artisjus közreműködésével az üres, adatrögzítésre alkalmas adathordozókra kivetett szerzői jogdíjjal (közismertebb nevén: kalózadóval) próbálja ellensúlyozni a mozgóképes és hangalapú szerzemények fogyasztói másolásából adódó bevételkiesést. Többek között ennek eredménye a DVD-ken és CD-ken található hologramos matrica - no és persze az északi szomszédunknál nem létező sarc miatt hazánkba is szállító szlovák cégek magyar bevétele.

Az optikai adattárolás azonban az elmúlt 2-3 évben kezdett veszíteni jelentőségéből; hiába vált egyeduralkodóvá a Blu-ray a nagyfelbontású filmeknél, a még mindig magas lemezárak miatt itthon nem igazán terjedt el. Ugyanakkor a merevlemezek kapacitása lendületesen nőtt, egységnyi adattároló felületükre vetített áruk viszont egészen az elmúlt néhány hónapig folyamatosan csökkent (a tavalyi thaiföldi áradások azonban komolyan betettek a winchester-biznisznek, áttételesen pedig a PC-piacnak is). Ráadásul egyre olcsóbbá váltak, válnak az SSD-k is, mindez pedig arra késztette a felhasználókat, hogy lassan megkezdjék az átállást utóbbi eszközökre.

Felismervén a trendet, változott a „kalózadót” szabályozó hazai rendelet, derült ki a Magyar Közlönyből (lásd a 94. oldaltól). Az ITcafé fedezte fel a különösebb beharangozás nélkül lezajlott átalakulást, melynek nyomán immár az SSD-ket (igaz, a szabályozás betűje szerint csak a külső csatlakozású egységeket) is terheli szerzői jogdíj. Annak ellenére, hogy az ilyen eszközt vásárlók szinte kizárólag boot-lemeznek, vagyis olyan háttértárnak vesznek, melyről az operációs rendszert futtatják. Ezek a tárolóeszközök napjainkban ugyanis még relatíve kicsi kapacitással bírnak, magas ár mellett, így nem éri meg őket zenék/filmek „raktározására” használni.

Verbatim-USB-3.0-External-SSD
Verbatim-USB-3.0-External-SSD

Külső SSD - itthon már szerzői jogdíjjal terhelve

További hozzá nem értésről tanúskodik, hogy miközben egy 32 GB-os kapacitásúnál nagyobb külső SSD-re 2500 forintnyi szerzői jogdíjat kell fizetni, a két nagyságrenddel nagyobb, 2 TB-nál méretesebb hordozható winchestereken „mindössze” 4500 forintot tesz ki ugyanez. Összehasonlításképp: a 32 GB-os SSD-re mindössze egyetlen, egyoldalas (25 GB) Blu-ray film fér fel, míg egy 2 TB-os merevlemezre több mint nyolcvan.

Joggal háborodhatnak fel azok, akik nem használják ilyen célokra adattároló eszközeiket, ugyanakkor azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a magyar szerzői jogi szabályozás viszonylag engedékeny. A magáncélra való másolást a törvény nem bünteti (a megosztást igen!), és noha valószínűleg a jogalkotó eredeti célja a saját tulajdonban levő produktumokról való biztonsági másolat készítés lehetőségének biztosítása volt, azt mégis sokan saját szájízüknek megfelelően értelmezik.

Ugyan a rendelkezésen nem változtat, a kérdés mégis adott: olvasóink hogyan vélekednek a helyzetről, szívesen fizetnek-e pár ezer forintot azért cserébe, hogy a jogtulajdonosok is viszont láthassanak valamennyit munkájuk ellenértéke gyanánt?

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.