Hirdetés
. Hirdetés

Minden egyetem és főiskola csatlakozhat az IBM programjához

|

A magyar felsőoktatási intézmények teljes körére kiterjeszti Academic Initiatives programját az IBM Magyarország.

Hirdetés

A hamarosan a középiskolások számára is megnyíló program ingyenes hozzáférést ad a licencköteles szoftverek és más technológiai megoldások oktatási célú használatához.

“Az innováció ma az egyetemeken és a köréjük szerveződő tudásközpontokban születik, kitűnő kutatók, jól képzett szakemberek, tehetséges hallgatók munkájának eredményeként, Academic Initiatives programunkkal őket igyekszünk segíteni” - fogalmazott Veres Zsolt, az IBM Magyarország vezérigazgatója. “A csatlakozó intézmények diákjai gyakorlati problémákon edzhetik tudásukat, és a legkorszerűbb szoftvereket kipróbálva fejleszthetik készségeiket. A program most mindenki számára megnyílt, reméljük, az intézmények élni fognak a lehetőséggel.”

ibm
ibm

A cég régóta szoros kapcsolatot ápol több egyetemmel és főiskolával is, tananyagokkal, kutatási pályázatokkal, ösztöndíjakkal támogatja az intézményeket. Academic Initiatives programja kurrens technológiákat biztosít diákok, tanárok és kutatók számára: a résztvevők ingyenes hozzáférést kaphatnak az IBM oktatási célra rendelkezésre bocsátott szoftvereihez és a vállalat egyéb erőforrásaihoz, például IBM-es szerverkörnyezetekhez. Eddig tizenhárom intézmény élt a lehetőséggel, amelyek több száz, licencköteles programot töltöttek le ingyen.

Az Academic Initiatives programban eddig csak azok vehettek részt, akik külön megállapodást kötöttek az IBM-mel. A vállalat most lehetővé teszi az összes magyar felsőoktatási intézménynek, hogy részt vegyenek a programban, ráadásul a korábbinál gyorsabbá, automatikusabbá teszi a letöltéshez, a szoftver- és szerverhasználathoz szükséges megállapodások megkötését. A programot a következő hónapokban fokozatosan az összes hazai középiskola számára is megnyitják.

A szoftvereket az IBM weboldaláról érhetik el az intézmények, és önállóan használhatják oktatási célokra, de igény szerint konzultációval, kurzusfejlesztéssel, vendégelőadásokkal is segíti őket a vállalat. A hallgatók, tanárok, kutatók akár a budapesti IBM Innovation Centerben is kipróbálhatják a tesztkörnyezeteket.

Az oktatási célra szabadon felhasználható szoftverek nagy segítséget jelentenek az intézmények számára méghozzá közvetlenül és azonnal. Több példa is bizonyítja, hogy a felhő megoldások kifejezetten jól illeszkednek a felsőoktatás infrastrukturális igényeihez. Mint az Veres Zsolt, egy ma tartott sajtótájékoztatón elmondta: a cloud computing lehetőséget biztosít arra, hogy a felsőoktatási intézmények közös szerverterületen osztozzanak, ahelyett, hogy magas költségen saját szerverkapacitásokba ruháznának be.

Hirdetés

A jó terhelés- és időbeli elosztás révén az intézmények így kevesebb pénzből is folyamatosan korszerű IT-rendszereken oktathatnak, emellett komoly számítási kapacitásokhoz juthatnak kutatási projektjeik megvalósításához. A technológia itthon is könnyen, egyszerűen implementálható lenne, hiszen az egyetemi felhő nem feltétlenül igényel külön beruházást, ha a kormányzati felhő infrastruktúrájának kiterjesztésével valósul meg. Egy ilyen rendszer a távoli elérés révén a középiskolai informatika-oktatást is fenntarthatóvá és korszerűvé teheti, így segítve a felzárkózást az elmaradottabb régiókban.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.