Hirdetés
. Hirdetés

Mit dobunk ki a HD DVD-vel?

|

A Warner döntésével eldőlhet a HD-háború, de elveszítjük a HD DVD erősségeit is. Nagyobb kapacitás kontra élőbb tartalom?

Hirdetés

Január negyedikén, a Consumer Electronics Show alkalmával látott napvilágot a hír, miszerint a Warner - a filmkiadó ipar túlnyomó részét uraló óriás - a jövőben kizárólag Blu-Ray médián forgalmaz majd, HD DVD-n 2008 májusától többé már nem. Eddig ugyanis mindkét médián jelentek meg nagy felbontású filmek a kiadótól, de úgy tűnik, hogy most véglegesen meghozták döntésüket. Jól időzített bejelentésükkel akkorát ütöttek a HD DVD táboron, hogy a HD DVD Promotion Group, ha nem is bontott standot, de elnézést kért a meghívottaktól és lemondta vasárnapra tervezett sajtótájékoztatóját.

A Warner bejelentése mások számára is meglepő lehet, hiszen egy éve még a Total High-Def duál formátumú médiát tervezgette, mely egyik oldalán HD DVD, másik felén Blu-Ray formátumban tartalmazta volna ugyanazt a filmet, biztos fogást jelentve mindkét tábor fogyasztóinak. Nos, erről a tervről már nem hallunk egy ideje. Viszont már 2007. októberben kiszivárogtak hírek, miszerint felülvizsgálja korábbi döntését a cég és csak egyik nagyfelbontású formátumot fogja támogatni. Most megtudtuk, hogy melyiket.

De miért? A közlemény ránk, fogyasztókra keni az egészet, mi szerint "válaszolva a fogyasztói igényekre" a cég azért hozta meg ezt a döntést, mert így, hosszú távra fókuszálva tudja "legközvetlenebbül megadni fogyasztóinak, amit akarnak". A cég szerint ez a döntés hozhatja meg a nagyfelbontású házimozi formátum tömegpiaci sikerét.

Igaz, az, hogy választaniuk kell a vásárlóknak a két megoldás között, arra késztette őket, hogy kivárják a harc végét. Legtöbben tanácstalanok voltak még idén Karácsonykor is, és kivártak. Kevin Tsujihara, a Warner elnöke őszinte volt, mikor, azt nyilatkozta, hogy ez a bizonytalanság gátolta meg a (HD) technológiát abban, hogy tömeges elfogadásra találjon és olyan fontos bevételi forrássá váljon, mint amilyen valóban lehetne. A cég egyszerűen bevételt szeretne tehát, a lehető legszélesebb rétegektől.

A Warner udvariasan kifejezte köszönetét a nyilatkozatban a Toshiba Corporation munkájával kapcsolatban és nyitott a jövőbeni együttműködésre "egyéb projektekben". (Megjegyezzük, hogy azért még udvariasabb lett volna, ha idejekorán egyeztetnek a HD DVD Promotion Grouppal, így azoknak nem kellett volna szégyenszemre lemondaniuk egy világszerte epedve várt sajtótájékoztatót.) Májusig megjelennek még a filmek HD DVD-n is, azonban kis késéssel a Blu-Ray és DVD kibocsátásokat követően. Hogy ez a késés mekkora, arról nem nyilatkoztak bővebben.

? Mit dobunk a kukába a HD DVD-vel? ť

Mintegy két órája jelent meg a csoport hivatalos nyilatkozata, mely egy kis bepillantást enged abba, hogy mit láthattunk volna, ha nem marad el az említett sajtótájékoztató.

Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.