Hirdetés
. Hirdetés

Mit kezd a Microsoft a Novell-szabadalmakkal?

|

A több mint 800 szabadalommal a Microsoft nehezen megkerülhető Linux szereplővé válhat.

Hirdetés

Két vállalat osztozik a szoftveripar egyik veteránján, a Novellen, miután a tegnapi napon a szoftvercég bejelentette, hogy 2,2 milliárd dollárért felvásárolja az Attachmate, míg párhuzamosan 450 millió dollárért a cég egyes szellemi tulajdonai azon CPTN Holdings birtokába kerülnek, amely mögött közvetlenül a Microsoftot találjuk. "A lehetséges alternatívák széles skálájának értékelése után az igazgatótanács úgy látta, hogy a legjobban akkor jár el, ha az Attachmate-tel való összeolvadás, illetve egyes szellemi tulajdonok CPTN Holdings részére történő értékesítése mellett teszi le a voksát" - mondta a felvásárlás kapcsán Ron Hovsepian, a Novell elnök-vezérigazgatója.

 

 



A bejelentett akvizíció kapcsán az Attachmate szerepe egyértelműnek tűnik, míg sajtóértesülések szerint a redmondi szoftvercég az általa létrehozott holdingon keresztül összesen 882 Novell szabadalomhoz jutott, hogy pontosan melyekhez, azt eleddig nem közölték a felek.

Kiütött VMware

Az első elemzések egyértelműen arról szólnak, hogy a Microsoft jó üzletet csinált. Legalább két okból is. Egyrészt a Novellért korábban a VMware is bejelentkezett, amely a pletykák szerint komolyan megrémisztette a redmondi szoftvercég szerver üzletágának a vezetőit. A potenciális felvásárlással ugyanis a VMware hozzájuthatott volna a Novell SUSe Linux platformjához, amelyre építve egy olyan teljes infrastruktúrát kínálhatott volna, amely közvetlen konkurenciát jelentene a Microsoft Windows Server rendszereinek és arra épülő virtualizációs technológiáknak. Mivel azonban a VMware nem tud részesülni a Novell technológiájából, így a redmondi szoftvercég e téren bebiztosította a pozícióit. Pontosabban csak akkor ha az Attachmate nem dönt úgy, hogy friss szerzeményét tovább értékesíti a VMware részére, illetve ha a szabadalmak biztosítják számukra a vetélytársuk céljainak a meghiúsítását.

Értékes szabadalmak

Másrészt jövőre, 2011-ben járt volna le a Microsoft és a Novell azon 2006-os széleskörű megállapodása, amelyben egyrészt biztosították egymás szabadalmainak a tiszteletben tartását, és közös rendszereken átívelő fejlesztéseket. A szabadalmak felvásárlásával a redmondi szoftvercégnek viszont már nem kell újra megállapodnia esetlegesen az Attachmate-tel, mivel hozzájuthatott az érintett szabadalmakhoz. Sőt ezen lépéssel a Microsoft a továbbiakban is képes lesz kereszt-licenc szerződéseket kötni azon cégekkel, amelyek Linux alapú termékeket gyártanak.

Ezen szerződésekben a Microsoft kvázi biztosítja partnereit arról, hogy tiszteletben tartja a felhasznált nyílt-forráskódú szabadalmakat, és nem indít pert a gyártók ellen. Ilyen szabadalmi szerződést már többet is kötöttek, például a GPS rendszereket gyártó Tom-Tom és a Salesforce.com képviselőivel. Mivel azonban a mostani megállapodással a redmondi szoftvercég további 882 szabadalomhoz jutott, elemzők szerint elképzelhető, hogy a jövőben több esetben fogja benyújtani a számlát a felhasznált Linux-szabadalmak miatt.

Természetesen mindez feltételezés, mivel nem lehet pontosan tudni, hogy a redmondi szoftvercég mit kezd majd a hozzá került szellemi tulajdonokkal. Matt Eastwood, az IDC elemzője szerint például az sem kizárt, hogy a Microsoft így akart hozzájutni a Platespin megoldásához. Az idő majd eldönti, hogy mi a Microsoft pontos célja.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.