Hirdetés
. Hirdetés

Mobilon tanulnak írni/olvasni az afgán rendőrnők

|

Az ENSZ afganisztáni segélymissziója (UNAMA) által támogatott program sikeresnek tűnik.

Hirdetés

Az Ustad Mobile névre keresztelt program során Afganisztán 11 tartományából, összesen 200 rendőrnőnek biztosítottak olyan telefont, amire az írni-olvasni tudást fejlesztő alkalmazást telepítettek. Az első eredmények szerint a hölgyek nem csak olvasni tanultak meg, de jobb rendőrök is lettek.

Hirdetés

„Végre el tudom olvasni a hivatalos dokumentumokat, és felírhatom a feladatokat egy táblára” – mondta Rosool Shperay, a kabuli körzet rendőrnője.

Az UNAMA rendőrségi tanácsadói szerint a program hihetetlenül fontos, hiszen a legfrissebb felmérések szerint az afganisztáni rendőrség állományának 70-80 százaléka analfabéta. A nők a 149 ezres rendőri erő egy százalékát teszik ki.

 

Az Ustad Mobile program azért is jelent nagy segítséget a hölgyek számára, mert a szolgálati beosztásuk miatt nem tudnak rendszeresen iskolába járni, ráadásul a nők többsége kényelmetlenül érzi magát a koedukált osztálytermekben. Az sem segít, hogy a parancsnokok többsége nem feltétlenül támogatja az ötletet, hogy női beosztottjaik írni, olvasni tanuljanak.

A könnyen használható mobil alkalmazás hagyományos mobiltelefonokon oktatja a dari illetve a pastu nyelvet. A tananyagban akadnak videók, kvízjátékok és diavetítés is, és aki szeretne szöveggyűjteményeket is kaphat mellé. A résztvevők fejlődését egy adatbázisban gyűjtik, és időszakosan tanárok is ellenőrzik a nők tudását.

„Rengeteget gyakorolnak munkaidőben és utána is” – mesélte az egyik tanárnő. „De közel három hónapba telik egy modul befejezése, olyan mértékű a lemaradásuk”. A program pozitív fogadtatásra lelt a rendőrnők körében. Kawja Ahmad Nafisa, a kabuli rendőrkapitányság alkalmazottja sikerrel fejezte be az első modult, amit júniusban kezdett el. „Ez a mobiltelefon olyan mintha a tanárom lenne” – mesélte Nafisa. „Ez a program nem csak nekem segít, hanem biztonságosabbá teszi az országomat”.

A program több mint 100 óra kemény tanulást tartalmaz, minden lecke nagyjából harminc percet vesz igénybe. A leckék az alapoktól kezdődnek és középszinten végződnek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.