Hirdetés
. Hirdetés

Modern szolgáltató egyetem

|

A fejlesztések fókuszában a CRM-rendszer, a grid menedzsment, a videomegosztó portál, valamint az azonosítási és jogosultságkezelési infrastruktúra áll.

Hirdetés

Befejeződött a TÁMOP 4.1.3 projekt ?IKT szolgáltatások fejlesztése" című alprojektje. A munkát az Educatio Kht., az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI), valamint a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) konzorciuma végezte. A több mint 500 millió forint költségvetésű alprojekt fontos célkitűzése, hogy a felsőoktatási intézmények és a kutatóintézetek szakmai munkáját támogató, informatikai infrastruktúrára épülő központi szolgáltatások megfeleljenek a mai kor kihívásainak - tájékoztatott Nagy Miklós, az NIIFI vezetője.

A fejlesztés négy területre terjedt ki. A szakemberek hálózati információs és felhasználói kapcsolatmenedzsment-rendszert (CRM) alakítottak ki a felsőoktatási és kutatói hálózat használói számára. Olyan integrált, webes rendszert fejlesztettek, amely teljesen új, elektronikus alapokra helyezi például a szolgáltatásigénylés folyamatát, az igénybe vett szolgáltatások paramétereit és monitorozását, a rendelkezésre állás mérését és riportolását.

A második csoportot a grid- (elosztott számítási és adattárolási infrastruktúra) menedzsment és a cloud szolgáltatások fejlesztése képezte. A grid célú fejlesztések keretében többek között kialakítottak egy rugalmas tulajdonságokkal rendelkező privát, de publikussá tehető cloud szolgáltatást, továbbá több fontos gridalkalmazás kényelmes, webes felületét.

Az új videomegosztó portál fejlesztése az NIIFI gyorsan bővülő, jelenleg mintegy 1900 felvételt tartalmazó tudományos és oktatási tartalmú videoarchívumának átfogó technikai megújítását célozta. A Videotorium többek között lehetővé teszi, hogy az érintett intézmények saját készítésű multimédia tartalmaikat korszerű módon helyezhessék el és szolgáltathassák.

A negyedik terület az azonosítási és jogosultságkezelési infrastruktúra menedzsment szolgáltatások fejlesztésére terjed ki. Lényege egy olyan szabványos felület kialakítása, amely lehetővé teszi a felhasználók korszerű, föderációs alapon működő, nemzetközileg is kompatibilis, a teljes felsőoktatásra és kutatásra kiterjeszthető, biztonságos azonosítását és jogosultságkezelését.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.