Hirdetés
. Hirdetés

Munkanélküliség a számítógépek miatt

|

Néhány év múlva komputer végezheti az ember feladatát - Jelentkezési feltétel: legalább 32 magos processzor, 64 GB RAM...

Hirdetés

Cikksorozatunk, melyben arra keressük a választ, hogyan fog kinézni a jövő, lassan véget ér. A Network World segítségével megpróbáltuk kitalálni, milyen lesz az Internet, miként fogunk kommunikálni egymással, mekkora teljesítményre lesznek képesek a negyed évszázaddal későbbi számítógépek. Az utolsó három jövendölés, szemben a korábbiak zömével, inkább negatív víziókat tár elénk, azt jósolva, hogy a technikai fejlődés nem csak előnyökkel, hanem hátrányokkal is járhat. Nézzük, mivel riogatják a ma emberét!

monitort bámuló férfi
monitort bámuló férfi

Kiszervezett munkahelyek
A történelem fejlődése során megtapasztalt két jelenség fog hamarosan összeérni. Egyrészt a gépek már az időszámításunk előtti századokban is egyre több és több emberi feladatot vettek át tőlünk, mely folyamatnak igazi lendületet az angol ipari forradalom adott. Ez azonban nem járt konfliktusok nélkül: a gépek és az ember összecsapásának egyik csúcspontjaként megjelentek a ludditák az 1800-as évek elején. Az elkeseredettek csoportokba verődve egyszerűen szétverték a szövőgépeket, attól való - utólag valljuk be, nem is megalapozatlan - félelmüktől vezéreltetve, hogy a masinák elveszik munkahelyeiket.

A másik jelenség a múlt évszázad 90-es éveiben pörgött fel igazán, és tart mindmáig: ez nem más, mint a munkahely-kiszervezés, divatosabb angol szóval outsourcing. A fejlődő országokba (elsősorban Indiába és Kínába) való feladat-kihelyezéssel a vállalattulajdonosok tovább tudták, tudják faragni a munkaerővel kapcsolatos költségeiket, és az elbocsátott alkalmazottaknak ebben az esetben nem is nagyon van mit szétverniük, tiltakozásuk jeléül (igaz, az adott cég termékeit/szolgáltatásait bojkottálhatják).

Nos, a kettő jelenség hamarosan „összeházasodik", állítja a jövőkutatók egy része. Illetve ennek a folyamatnak már most is részesei vagyunk, a jövőben azonban ez tovább fog erősödni. Különösen akkor kényszerülhet valaki pályamódosításra, ha kutatói és/vagy elemzői terület(ek)en dolgozik. A Szemantikus Web ugyanis olyan fejlődési felívelés előtt áll, ami ezeknek az állásoknak az esetében szükségtelenné, elavulttá teszi az emberi munkaerő alkalmazását.

De mi is az a Szemantikus Web? A W3C (World Wide Web Consortium) alkotta technológiagyűjtemény révén lehetővé válik a számítógépek számára az információ megértése. Napjaink számítógépei többnyire csak tárolják és műveleteket végeznek az adatokkal, azokat „megérteni" nem képesek - a Szemantikus Web révén azonban ez megváltozhat, és a digitális cybertérhez (vagy legalábbis annak egy részéhez) intelligensen férhetnek majd hozzá a komputerek.

„Elképesztő változásoknak nézünk elébe. Ezzel együtt több információ válik emészthető formában, összegzetten kezelhetővé és hozzáférhetővé, ám ez jó néhány ember állásába kerül majd... beleértve azokat is, akik ma kutatással és elemzéssel foglalkoznak" - adott hangot véleményének Donald Newell, az AMD szerverüzletágáért felelős műszaki igazgatója.

Ha pozitívan akarunk gondolkodni, akkor ez egyre érdekesebb és érdekesebb munkakörök felé tereli az emberiséget, a mechanikus munkák (legyen az akár a cybertérben is) mind több része kerül automatizált elvégzésre. A nagy kérdés azonban az, hogy tényleg jobbá válik-e az átlagember élete azáltal, hogy szinte mindent számítógépek végeznek majd el körülötte, helyette..?

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.