Hirdetés
. Hirdetés

Munkára érett Android

|

A vállalati mobil eszközök zömén ma még a Microsoft operációs rendszere fut, azonban a Windows Mobile és CE támogatása 2020-2021-ben véget ér, a szervezetek ezért sürgető platformváltás elé néznek. A legkézenfekvőbb választás az Android, melynek felügyeleti és kibervédelmi képességeit a Google első alkalommal mutatta be Magyarországon.

Hirdetés

Hasonló horderejű váltásra legutóbb két évtizede kényszerültek a vállalatok, amikor DOS-os rendszereiket Windows alapúakra cserélték - mondta Melis Zoltán, az IBCS Hungary alapító ügyvezető igazgatója a szakmai napon, amelyen a Google és stratégiai partnere, a mobil termináljairól ismert Zebra Technologies ismertette a nyílt forráskódú operációs rendszer és a rá épülő, digitális eszközök nagyvállalati szintű funkcióit.

Hirdetés

Minthogy az operációs rendszerrel együtt a vállalatoknak mobil eszközeiket és alkalmazáskörnyezetüket is le kell cserélniük, számos kérdés merül fel bennük az Android alapú mobil terminálok menedzselhetőségét és a kiberbiztonságot, a szoftverfrissítéseket és az alkalmazásmigrációt, -integrációt illetően.

Édes menedzselhetőség
Az okostelefonok 85 százalékán a Google nyílt forráskódú operációs rendszere fut az IDC 2017. májusi adatai szerint, az Apple iOS részesedése csupán 14,7 százalék, míg a Windows Phone platformé, melynek támogatása idén júliusban szintén megszűnt, elenyésző 0,1 százalék.

Összesen 2 milliárdnál is több, aktív Android eszköz van világszerte a felhasználók kezében a Google szerint, és ez több, mint a Windows alapú számítógépeké. A Google Play alkalmazásboltból, amelyben több mint 1 millió applikáció érhető el, 2010 és 2016 között összesen 65 milliárd letöltést és telepítést kezdeményeztek a felhasználók androidos eszközökre.

- A világ legelterjedtebb operációs rendszereként az Android úgy él a köztudatban, mint a lakossági piacra szánt okostelefonok és tabletek platformja, pedig napjainkban már gyorsabban terjed a vállalati szegmensben - mondta Andy Zmolek, az Android ökoszisztéma szóvivője. - Négy éve az infómunkások támogatásán túlmutató vállalati felhasználást segítő képességek fejlesztésére is összpontosít a Google Android csapata. Akkor jelent meg az Android 5-ös, Lollipop verziója az első, nagyvállalati szintű menedzsment funkciókkal, amelyek körét a következő, Marshmallow, Nougat és Oreo kiadásokban jelentősen kiszélesítettük. Operációs rendszerünk ennek köszönhetően a mobil munkavégzés támogatása mellett egyre fontosabb szerepet tölt be az üzleti működés digitális átalakításában.

Egyszerűsíti a menedzsmentet, hogy a vállalatok egységesen kezelhetik az összes, Android alapú eszközt, álljanak azok a munkáltató vagy a munkavállaló tulajdonában. Az IT-osztály például munkaprofilokat hozhat létre, amelyekben BYOD környezetben is elszigetelheti az üzleti tartalmat a személyes adatoktól és alkalmazásoktól, azokat szigorúbban védheti és szükség esetén távolról akár törölheti is. A munkaprofilokban a vállalat a felhasználás minden vonatkozását szabályozhatja és ellenőrizheti, a vezeték nélküli hálózati kapcsolatoktól kezdve az alkalmazások telepítéséig - utóbbihoz a Managed Google Play szolgáltatással saját piacteret is létrehozhat az engedélyezett és támogatott appok választékával.

A Google Mobile Services részeként az Android alapú eszközök olyan termékekhez is hozzáférnek, mint többek között a Chrome, a Drive, a Gmail és a Maps. Talán kevésbé ismert, hogy ezek szintén fejlett menedzsment képességekkel bírnak, így vállalati felhasználásra is alkalmasak.

Operációs rendszerének felügyelhetőségét a Google részletesen ismerteti egy demóban, amelyet érdemes megnézni az Android Management Experience (enterprise.google.com/android/experience) oldalon.

Véd a biztonsági háló
Népszerűsége miatt az Android a kibertámadások gyakori célpontjává vált. A Google ezért létrehozta SafetyNet biztonsági architektúráját, amely szolgáltatásokat és API-kat, alkalmazásprogramozási felületeket kínál a kiberfenyegetésekkel - például az eszközök manipulálásával, a kártékony weboldalakkal és alkalmazásokkal, valamint a hamis felhasználókkal - szembeni védekezéshez.

- Azóta, hogy a Google 2014-ben a Play Store-ra is kiterjesztette a SafetyNet biztonsági hálójat, a potenciálisan veszélyes Android alkalmazások aránya 0,05 százalékra esett vissza, de más piactereken is csupán 1 százalék körül alakul - mondta  Andy Zmolek. - Minden vállalat meghívhatja például a SafetyNet hitelesítő API-ját, és ellenőrizheti Android alapú hardver- és szoftverkörnyezetét, amelyben alkalmazásai futnak. A Google adatközpontjában 20 ezer processzoron futnak azok a tanuló algoritmusok, amelyek naponta több mint 1 milliárd biztonsági szkennelést végeznek el a szolgáltatáson keresztül.

Számos más fejlesztéssel is folyamatosan erősíti a Google az Android alapú eszközök és alkalmazások védelmét. A legújabb, Oreo kiadásban, amely az ujjlenyomatos képernyőzár-feloldást is támogatja, letiltható például a nem ismert forrásokból származó appok telepítése, és kötelezővé tehető a fájlalapú titkosítás használata. Emellett a Google az elmúlt 12 hónapban több mint 1 millió dollárt fizetett ki független IT-biztonsági kutatóknak, akik szintén sérülékenységekre vadásznak az Androidban.

Vállalati Android Zebra terminálokon
A Google az Android forráskódjához ad ki javításokat, amelyeket az eszközgyártók és az alkalmazásfejlesztők implementálnak saját keretrendszerükben és buildjeikben. Stratégiai partnerként, a Google kiterjedt szakmai támogatásával a Zebra Technologies is ezt teszi. LifeGuard for Android szoftverbiztonsági megoldásával akár 5+5 évre kiterjeszti a nyílt forráskódú operációs rendszer támogatását, a verziót frissítő vállalatoknál pedig egy éven át az Android korábbi és új kiadását is követi, segítve a zavartalan átállást.

- Első három, Android alapú mobil terminálunkat 2013-ban jelentettük be, de ma már 15 termékcsaládot kínálunk a nyílt forráskódú operációs rendszerrel, minden felhasználási esetre, stratégiánkat rájuk építjük - mondta Pietro Maggi, a Zebra vezető értékesítéstámogató mérnöke. - Ügyfeleink körében részesedésük az idei év első negyedében már elérte a 32 százalékot, az év végére pedig akár 50 százalékra nőhet.

Az Android alapú mobil terminálokra történő átállást, az eszközök vállalati környezetbe illesztését a rendszerintegrátor IBCS Hungary a Zebra premier fokozatú megoldásszállító partnereként segíti a hazai piacon és régiónk több országában.

Látogasson el a zebraandroid.hu oldalra, és tudjon meg többet a Zebra Android alapú, vállalati mobil eszközeiről.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.