Hirdetés
. Hirdetés

Műtéteket irányít a robotsofőr

|

Az önvezető autókat vezérlő mesterséges ingelligencia a műtétek levezénylésénél is hasznosítható. Egy innovatív orvosi megoldás sokezer műtét elemzése alapján a döntési pontoknál eligazításokat ad a sebésznek, merre vezesse tovább a szikét.

Hirdetés

Az önvezető autókban alkalmazott mesterséges intelligencia (MI) technológia remekül használható a műtéteknél is, állítja egy kaliforniai startup, a Theator, mely egy olyan "sebészeti intelligencia" platformot fejlesztett ki, ami a döntéshozatalban segíti a sebészeket. A platform felsorolja a műtét lépéseit, és megadja azokat a vizuális tartalmakat, amelyek az "útkereszteződéseknél" megkönnyítik a helyes irány kiválasztását, sőt, ajánlásokat is megfogalmaz.

Hirdetés

A rendszer mindehhez az önvezető autóknál alkalmazott technológiákat hívja segítségül. Az autonóm autókat irányító MI videotartalmak és térképek elemzésével korrigálja és javítja az autó irányítását, és ugyanez az algoritmus a sebészeti eljárás támogatására is betanítható. Az országúton a karambolokat kell elkerülnie, itt viszont az a dolga, hogy a sebészt megóvja a végzetes hibák elkövetésétől. 

A rendszer tudása sokezer műtét felvételeinek analízisén alapul. A laparoszkópikus kocsira erősített berendezés videoképét az Nvidia Jetson AGX Xavier platformja rögzíti és dolgozza fel, a Theator szoftvere megtisztítja minden egyedi azonosító jelzéstől, az MI modell pedig az elemzésükkel meghatározza azokat a pontokat, ahol a sebész választás elé kerül. A rendszer összességében tehát nem uralkodni akar az orvoson, csupán csökkenteni igyekszik a műtét során ránehezedő szellemi "overloadot", hogy a legjobb időben a legjobb döntéseket tudja meghozni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.