Hirdetés
. Hirdetés

Nagy Kodak végkiárusítás

|

Hamarosan eltűnik a Kodak, de a technológiában és üzletben fennmaradnak vívmányai.

Hirdetés

Mostanában nagy nevek indulnak a süllyesztő felé, a Sony csak most kezdi a mélyszántást, de a Kodak idén már futása végére is érhet. Az 1880-ban alapított Eastman Kodak volt az első cég mely digitális fényképezőt mutatott be, még 1975-ben, de akkor még sok volt a filmes gépekben. Féltve saját film üzletüket elrakták a találmányt a szekrénybe, aztán kicsit későn szálltak be újra a digitális üzletbe digitális kamerákkal és most már ott tartunk, hogy hamarosan a Kodak név el is tűnik a piacról. A cég ellen már rég folyik a csődeljárás, nemrégiben pedig felhagytak a digitális kamera üzlettel.

 

 

Most a nem anyagi javak kiárusításával próbálja a cég a lehetőségekhez képest konszolidálni helyzetét, ezért zárt aukción fogja értékesíteni jelentős, 1100 szabadalomból álló portfólióját. Valamennyi szabadalom a digitális képek készítésével, manipulálásával, címkézésével és megosztásával kapcsolatos, azaz olyan nem anyagi javakról van szó, amelyekre nem csak a digitális fényképezőgépek és a mobiltelefonok, okostelefonok kamerái is építenek. Két csoportban kerülnek kalapács alá a licencek, a mintegy 700 elemet tartalmazó Digital Capture portfolio a kép készítésével és alapvető feldolgozásával kapcsolatos találmányokat tartalmazza, a 400 tagú KISS Portfolio a képanalízis és feldolgozás, címkézés, hálózati megosztás témakörökben illetékes. A Kodak több mint 3 milliárd dollár bevételt realizált eddig a licencdíjakból az olyan képalkotó óriások kasszájából, mint a Samsung, LG, Motorola vagy a Nokia. Jelenleg is perben áll licenc ügyben az Apple, RIM és HTC cégekkel, de akár nyer akár nem, annyi biztos, hogy ezek a szabadalomcsomagok még hosszú évekig rengeteg pénzt fialnak majd.

 

Ha a licencek eladásra kerülhetnek (ez a július 2-ai bírósági meghallgatáson dől el), akkor egy titkos licit keretében a digitális képalkotás legnagyobb eszmei eszköztára cserél gazdát és a Kodak név a múlté lesz. A cég érdekes, részletes fényképészeti történetéről is olvashatnak a PC World online-on.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.