Hirdetés
. Hirdetés

Negyedmilliót spórolnak okos világítással

|

San Diego lesz az első amerikai város amit a GE LightGrid világít meg.

Hirdetés

Intelligens világítási rendszerrel újítják fel San Diego belvárosának közvilágítását, amely az első város lesz az Egyesült Államokban, ahol a GE LightGrid technológiát alkalmazzák. A tavasszal működésbe lépő, LED-es utcai világítást is magába foglaló rendszer évente több mint negyedmillió dollár takarít meg a városnak a fejlett és energiatakarékos megoldásai révén. A közvilágítási technológiák fejlesztésében a GE Magyarországon is aktív. A vállalat hazai mérnökei jelenleg egy csúcsszínvonalat képviselő közvilágítási koncepció kifejlesztésén dolgoznak.

Hirdetés

A San Diego-i felújítási projekt keretében összesen 3 ezer utcai lámpát cserélnek le. A modern rendszer nemcsak javítja a közvilágítást, hanem a LightGrid technológiájának köszönhetően a városi világításrendszereket is forradalmasítja. Az innovatív technológia lehetővé teszi az energiafelhasználás pontos mérését, így az önkormányzatok a tényleges fogyasztásnak megfelelően fizetnek. Az új dekoratív utcai lámpák ugyanakkor megőrzik a történelmi formavilágot. A fejlesztéssel a város 254 ezer dollár éves megtakarítást érhet el.

Todd Gloria, San Diego helyettes polgármestere, elmondta: „A fényvezérlők nagy változást jelentenek San Diego számára. Az innovatív rendszer valós idejű adatokat közvetít a hibásan, vagy egyáltalán nem működő fényforrásokról. A korszerű világításnak köszönhetően a közlekedők biztonságban érezhetik magukat, miközben a város történelmi jellegét is megőrizzük.”

Maryrose Sylvester, a GE Lighting elnök-vezérigazgatója hozzátette: „Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy LED és LightGrid technológiáink számos előnyt nyújtanak San Diego számára. A projekt keretében jelentős energia megtakarítást tudunk elérni, ami ezáltal egy környezetkímélőbb megoldást is jelent. A beüzemelést követően a technológia lehetővé teszi, hogy a város ne csak fényesebben, de okosabban is ragyogjon az évi negyedmillió dollár energia- és költségtakarításnak köszönhetően.”

 

Lorie Cosio-Azar, San Diego önkormányzatának környezetvédelmi projektvezetője elmondta: „San Diego városvezetése főleg a testre szabható és szabályozható fényerősség miatt döntött a LED-es utcai világítás mellett. Kiváló fényminőséget biztosít, és tudjuk, hogy ez emeli a belváros színvonalát, kellemesebb környezetet hozva létre a lakosok, üzlettulajdonosok és fogyasztók számára, akik vásárlással, étkezéssel töltik az idejüket, vagy csak a környék varázsát élvezik.”

Magyarországon mindeközben egy világviszonylatban is csúcsszínvonalat képviselő közvilágítási koncepció kifejlesztésén dolgozik a GE Hungary Kft. konzorciumi partnereivel. A fejlesztés alatt álló közvilágítási rendszer éves átlagban több energiát termel majd, mint amennyi a saját működéséhez szükséges. A 2014. december 31-én lezáruló projektet a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap (KTIA) 571 203 880 Ft-tal támogatja.

A GE Hungary Kft., az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézet, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint az MTA Természettudományi Kutatóközpont együttműködése keretében megvalósuló közvilágítási koncepció egy rendszerbe integrálja a legkorszerűbb, LED fényforrásokon alapuló útvilágítást a napenergia hasznosítással. Az “E+grid” névre keresztelt rendszer intelligens vezérlőrendszerből, időjárás- és forgalomérzékelőkből, napelemekből, energiatároló akkumulátorokból, valamint LED-es lámpatestekből épül fel.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.