Hirdetés
. Hirdetés

Négymagos Intel processzorok 2007 elejétől

|

A tervek szerint az Intel 2007 elején szállíthatja le az első négymagos processzorait. A gyorsaság azért olyan fontos, hogy mielőbb újra megerősíthessék piaci előnyüket, amit az elmúlt időszakban az AMD jelentősen megnyirbált.

Hirdetés

A processzorgyártó azt is reméli, hogy idén legalább 60 millió duálmagos chipet tud majd értékesíteni, ami az összes eladott processzor egynegyedét tenné ki. Justin Rattner vezető technológiai tisztviselő elmondta, "A többmagos megoldásoké a jövő."

Az új Clovertown névre keresztelt chip összesen négy magot tartalmaz, melynek köszönhetően még tovább növekedhet az egységnyi idő alatt történő adatfeldolgozás, s eközben ráadásul kevesebb áramfelvétellel dolgozhat a processzor, mint a hagyományos egymagos megoldások esetében.

Elsősorban szerverekbe szánják a Clovertown-t, kétfoglalatos kidolgozásban, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag nyolc chip dolgozhat együtt. Rattner egy sajtótájékoztatón be is mutatott egy ilyen prototípust működés közben. Azt azonban nem árulta el, hogy a négy chip egyetlen lapkán helyezkedik-e el, vagy két duálmagos megoldást "ragasztottak össze".

A chipek egyetlen érmén történő elhelyezése sokkal hatékonyabb, mivel a közöttük folyó információcsere jóval könnyebb, az erőforrásaikat pedig meg is tudják osztani.

Az Intel nemrég piacra dobott új kétmagos megoldása már ilyen technológiával készült, s a korábbi megoldást hivatott leváltani, amely két egymagos chipet tartalmazott. Azt gyakorlatilag csak a rivális AMD hasonló megoldása ellen találták ki sietségükben. Pontosan ez volt az a szintén szerverekbe szánt terméke az AMD-nek, amely elősegítette a vállalat piaci részesedésének növelését. Mialatt az Intel asztali számítógépekbe szánt processzorainak piaci részesedése 85%, addig a szerveres megoldások esetében csak 75%, és elemzők szerint ez tovább csökken, ha nem tesznek sürgősen valamit.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.