Hirdetés
. Hirdetés

Nehezen reagál az unió vádjaira a Microsoft

|

Tovább odázódik a Microsoft uniós vizsgálata a beépített Internet Explorer miatt.

Hirdetés

A Reuters értesülései szerint tovább folytatódik a Microsoft kontra EU húzza-vonna, mivel a redmondi szoftvercég újabb egy hét haladékot kapott, hogy érdemben reagáljon az Opera Software ASA beadványán alapuló vádakra. Korábban már kaptak egy hónapos kedvezményt, de az akkor meghatározott április 21-i időpont is korainak bizonyult, így most már április 28-a végső időpont.


Január óta fogalmazzák a választ


Mint ismert, a Bizottság január 18-án értesítette a redmondi szoftveróriást a versenyfelügyeleti eljárás megindításáról, ami óta húzódik az ügy. Az Unió álláspontjuk szerint ugyanis a Windows operációs rendszerek részét képező Internet Explorer torzítja a versenyt a böngészők piacán. Habár ezt a redmondi szoftveróriás már előzetesen és részlegesen igyekezte kezelni, mikor a Windows 7-ban már letilthatóvá tette a böngészőjét. Ez azonban érdemben nem hatotta meg a Bizottság képviselőit. Korábban például egy uniós hivatalnok úgy fogalmazott: "a deaktiváció lehetősége nem oldja meg a problémát."

 

 

firefoxie.jpg


Kisebb böngészők esélye?


Álláspontjuk szerint ugyanis a Microsoftnak egy olyan operációs rendszer kell piacra dobnia, amely megadja a lehetőséget a fogyasztó számára, hogy "kiválassza, melyik rivális böngésző(ke)t akarja az Explorer helyett, vagy azon kívül telepíteni, illetve alapértelmezetté tenni". S ha ezt a redmondi cég nem teljesíti, akkor pénzbüntetésre számíthat. "A kisebb, innovatívabb böngészők-fejlesztőinek is lehetőséget kell kapniuk, hogy eljussanak a felhasználókhoz" - fogalmazott például Thomas Vinje, az eljárást lefolytató ECIS (European Committee for Interoperable Systems) jogi képviselője.

Ráadásul az sem a Microsoft malmára hajtja a vizet, hogy az Opera beadványához később a Google és a Mozilla Alapítvány is csatlakozott, így felállítva egy egységfrontot a Windows beépített böngészőjével szemben.


Esik az Explorer részesedése


Miközben a vizsgálat zajlik, a piaci trendek nem azt támasztják alá, hogy az Internet Explorer mindenható lenne a Windows integráció miatt. Sőt a Net Applications legfrissebb felmérése szerint az folyamatosan veszít piaci részesedéséből: míg februárban a felhasználók 67,4 százaléka használta a Microsoft böngészőjét, addig márciusban e szám 66,8 százalékra esett vissza.

 

bongeszo_piac_marc09.jpg


Ráadásul a vadonatúj Internet Explorer 8 sem büszkélkedhet jó eredményekkel, mivel csak a felhasználók 1,83 százalékát sikerült áttérítenie nem egész egy hónap alatt. Ami mellett az Internet Explorer 6 még mindig 18,4 százalékos részesedéssel bír. Pont ezen okból döntött valószínűleg úgy a Microsoft, hogy böngészőjének legújabb változatát automatikus frissítésként terjeszti a felhasználók között. Ennek értelmében a közeljövőben az IE8 magas prioritású frissítésként jelenik meg a Windows XP és Windows Server 2003-as, míg fontos frissítésként a Windows Vista és Windows Server 2008-as rendszerek esetében.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.