Hirdetés
. Hirdetés

Nem a 450 MHz-s sávba költözik az állami mobilcég

|

Néhány napja tudni lehet, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kiárusítja az eddig tartalékban tartott frekvenciasávokat.

Hirdetés

Okozott némi meglepetést, hogy a 450 MHz-es sáv iránt a jelek szerint csak a Magyar Telekom és az MVM Zrt. jelentkezett be, negyedik, állami mobilszolgáltató megjelenésére azonban továbbra sem kell számítani - mondta Solt Ádám az internetet.hu távközlési összehasonlító portál szakértője.

Hirdetés

Az érintett frekvenciasáv ügyében még novemberben tartott konzultációt az NMHH, amelyen csak az említett két cég képviselői jelentek meg. A legfrissebb hírek szerint azonban pályázni már csak az MVM fog, így szinte biztos, hogy az övék lesz ez a blokk.

Útdíjrendszer és elektronikus ügyintézés

Mivel régóta folynak a találgatások, hogy az állam vajon továbbra is tervezi-e egy új, saját szolgáltató piacra léptetését, természetesen erre a fejleményre is sokan felkapták a fejüket. Ez a frekvenciasáv azonban, bár elméletileg alkalmas a hagyományos hangszolgáltatások továbbítására, koránt sem lenne elegendő vagy éppen eléggé korszerű ahhoz, hogy egy mobilszolgáltató kizárólag erre építsen.

Az NMHH honlapján olvasható pályázati dokumentum is részletezi, hogy a 450 MHz-es sáv elsősorban a machine-to-machine (M2M), azaz gépek közötti kommunikációs szolgáltatások kiépítésére alkalmas. Olyan kommunikációs kapcsolatokra kell itt gondolni elsősorban, mint például az elektronikus útdíjrendszer vagy éppen az olyan digitális közműszolgáltatások, mint az állami hivatalok elektronikus adminisztrációja. A hatóság arra is felhívja a figyelmet, hogy a sáv ideális lehet például a házi őrizeti rendszer megerősítésére, a készenléti és segélyszolgálatok kommunikációjának hatékonyabbá tételére vagy éppen a közlekedési tájékoztató rendszerek kiépítésére.

Elavult, túlhaladott megoldás lenne

A sáv elvileg alkalmas lehet hagyományos mobilszolgáltatásra is, hiszen a Westel is ebben a sávban kezdte két évtizede a szolgáltatást. Ha azonban ma erre a célra akarná használni bárki a sávot, hamar szembesülne vele, hogy bár jobb lefedettséget kaphat a használatával, adatátviteli sebesség tekintetében nem veheti fel a versenyt a manapság használt sávokkal, sokkal inkább kisebb adatcsomagok továbbítására alkalmas. Emellett ma a piacon alig van olyan készülék, amely kompatibilis lenne ezzel a frekvenciával.

Bár az MVM része volt annak a konzorciumnak, amely korábban kísérletet tett egy állami mobilszolgáltató létrehozására, nagyon kevéssé valószínű, hogy céljuk most is ez lenne. A felhasználók éppen ezért nem remélhetik a verseny fokozódását és a mobiltelefon tarifák csökkenését vagy új piaci szereplő megjelenését ettől a hírtől. Bár azt egyelőre nem tudni, mihez kezd majd a sávval a cég, amennyiben tényleg elnyeri azt, valószínű, hogy inkább a digitális közműszolgáltatások javulását eredményezi majd az üzlet. Így a három nagy szolgáltatónak sem kell attól félnie, hogy üzletet vonna el tőlük az MVM – éppen ezért nem is érdeklődnek különösebben a sáv iránt.

 

A pályázati kiírás szerint egyébként a nyertes 10 évre szerez majd jogosultságot a frekvenciablokk használatára.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.