Hirdetés
. Hirdetés

Nem cenzúráz többé a Google

|

A Google hétfőtől hongkongi keresőjére irányítja át a google.cn-re érkező forgalmat. A tárgyalások nem haladnak a kínai vezetéssel, egyre valószínűbb az április 10-i kivonulás, ám ennek mértéke továbbra is kérdés tárgya.

Hirdetés

A januári hackerbotránykor hozott elhatározásának megfelelően a Google március 22-én "megszüntette" a találatok, tartalmak cenzúrázását kínai szolgáltatásaiban. David Drummond, a vállalat jogi igazgatójának hétfői blogbejegyzésében az olvasható, hogy a Google ezen a napon felfüggesztette a Search, News és Images szolgáltatások szűrését a google.cn oldalon. A keresőcég úgy oldotta meg a problémát, hogy a domain beírása után a hongkongi google.com.hk website-ra irányítja át a forgalmat, ahol egyszerűsített kínai nyelven is lehetőség nyílik a keresésre. Mivel a kínai kormány nem hagyta, hogy a google.cn cenzúrától mentesen működjön, ezt a pótmegoldást választotta a Google, ami egyébként teljes mértékben legális - írta Drummond.

A jogi igazgató reméli, hogy a vezetés tiszteletben tartja a vállalat döntését, bár elmondása szerint arra is felkészültek, hogy a kormány bármelyik pillanatban lekapcsolja a Google szervereit. A cég külön weboldalt hozott létre, ahol napról napra figyelni lehet a szolgáltatások elérhetőségének állapotát. Drummond leszögezte, a Google folytatja kutatás-fejlesztési tevékenységét és továbbra is fenntartja kereskedői csapatát az országban. A döntés az Egyesült Államokban született, a kínai leányvállalatnak nem volt beleszólása az ügybe, ezért nem is tartható "felelősnek" a történtekért.

Decemberben kezdődött, áprilisig tarthat

A Google január 12-én jelentette be, hogy megfontolja kivonulását a távol-keleti országból, miután kínai hackerek decemberben támadásokat indítottak szervereik ellen, amelyek során emberi jogi aktivisták Gmail-levelezéséhez próbáltak hozzáférni. A Google mellett számos más nagyvállalat is érintett volt a támadásokban. A cég úgy ítélte meg, hogy kínai üzletét komolyan veszélyezteti a kialakult helyzet a kiberbűnözőkkel és kormánnyal, ezért kilátásba helyezte, hogy kivonul az országból, ha nem történik előrelépés az ügyben. Furcsamód (hivatalosan) nem a támadások gyökerének felderítését kérte a vezetéstől, hanem a helyi keresőjét is érintő cenzúra feloldását követelte. (Kínában a politikailag érzékeny témák kapcsán indított keresések nem adnak találatokat. Ilyen például az 1989-es Tiananmen téri tüntetés, valamint a tibeti Dalai Lama személye.) Mivel ez nem történt meg - és valljuk be, nem is várhattunk mást -, valószínűleg folytatódnak a kivonulás előkészületei. Egy kínai napilap szerint az exodus április 10-én lesz.

Teljes vagy részleges kivonulás, ez itt a kérdés

Okok és lehetőségek

A lépés azért érinti komolyan a Google-t, mert Kína a világ egyik leggyorsabban növekvő internet- és telekommunikációs piaca; 2009-es adatok szerint 384 millióan interneteznek az országban. Milyen okok húzódhatnak tehát a döntés mögött? Egyrészt a távol-keleti állam keresőpiaca globális szinten is "csak egy" a többi közül - elemzők szerint idén várhatóan 1,46 milliárd dollár folyik keresztül rajta -, azaz jelen pillanatban nem befolyásolja érdemben a Google összbevételeit. Főleg annak fényében, hogy a cég keresője az utóbbi időben teret veszített a kínai Baiduval szemben (19-76 százalék az arány az utóbbi javára). Ha ehhez még hozzáadjuk a hackertámadások okozta biztonsági (és presztízs) kockázatokat, valamint a kormány nemtörődömségét, passzív, sőt, néha ellenséges hozzáállását, a képlet végén azt kapjuk, hogy a Google kínai üzlete nem (biztos, hogy) megtérülő. Az USA-ban legalábbis így ítélte meg a menedzsment.

Ennek ellenére teljes mértékű kivonulásról egyelőre nincs szó. Komolyabban érintené saját döntése a Google-t, ha a hirdetésekből fenntartott Gmail és Picasa kapuit is be kéne zárnia, vagy fel kéne hagynia az Android mobil operációs rendszer licencelésével.

A kínai kormány az eseményekre reagálva annyit közölt, hogy a Google-nek be kell tartania a helyi jogszabályokat, ha folytatni kívánja üzleti tevékenységét az országban. Emellett leszögezte azt is, hogy semmilyen szerepe nem volt az ominózus hackertámadásokban.

Szakértői vélemények

Joseph Fewsmith, a bosztoni egyetem politikatudományi professzora szerint szinte kizárt, hogy Kínában a jelenlegi vezetés valaha is engedélyezni fogja a szűrő nélküli google.cn működését. A szakember megjegyezte, meglepő, hogy a Google azt remélte, egyáltalán van helye párbeszédnek közte és a helyi vezetés között, legalábbis ebben a kérdésben.

Az ország elhagyása ugyanakkor önmagában nem jelent "vereséget" a Google számára, amely az utóbbi évek során igen népszerű lett a (szólás)szabadságra vágyó kínai fiatalság körében - mondta egy másik elemző, Ben Sargent, a Common Sense Advisory piackutató cég munkatársa. Mint láttuk, a kivonulás okai elsősorban biztonsági és üzleti szempontokkal magyarázhatók, a Google mégis sikeresen emelte efölé az emberi és szabadságjogok védelmének eszményét, ami táptalajra talált az új generációban. Az elemző szerint - és ezt Eric Schmidt vezérigazgató szavai is igazolják - a vállalat visszatérésre készül, ám ennek időpontját a mostani helyzetben lehetetlen lenne megtippelni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.