Hirdetés
. Hirdetés

Nem csodafegyver az ingyenes webes Office

|

Az Office Web Apps nem lép senkinek a tyúkszemére, nem váltja meg a világot, csupán a piacon domináns programcsomagnak ad új terepet.

Hirdetés

Az Office 2010 programcsomaggal korábban egy kicsit talán igazságtalanok voltunk, mikor annak képességeit lekicsinyelve a böngészőben futtatható webes alkalmazásait (Office Web Apps) kiáltottuk ki messiásnak. „Az Office 2010 irodai programcsomag szebb lett, gyorsabb lett és új funkcióival hatékonyabb munkát kínál, ám talán kevés újdonságot tartogat ahhoz, hogy érdemes legyen Office 2007-ről váltania egy otthoni felhasználónak... várjuk meg a webes Office-t, hogy komolyabb igazán megalapozott véleményt tudjunk megfogalmazni róla" - írtuk például az irodai programcsomag CTP kiadását bemutató cikkünkben.

 

office-web.jpg
 

 

Működésben az Excel Web App

Az Office Web Apps első tesztverziójára nem is kellett sokat várni, amellyel egy időben megjelentek az első beszámolók az addig rejtélyes web-alkalmazásokról. Félrevezető módon azok sok esetben a Google Apps, és néhány esetben a Zoho szolgáltatásaival állították párhuzamba a böngészős alkalmazásokat, így azt hitetve, hogy közvetlen versenytársakkal van dolgunk. S ha ez még nem lenne elég a BPOS (Business Productivity Online Suite) költségcsökkentésének a hírére újra előkerültek a fenti rivális fejlesztők megoldásai, mikor néhány médium azokat már a BPOS szolgáltatáscsomagjával eresztette össze. Ember legyen a talpán, aki ezek után kiigazodik, hogy mi minek a konkurenciája, illetve egyáltalán pontosan mire képesek az érintett megoldások.


Nem versenytársak


„Akik messziről szemlélik a dolgokat, szeretnék, ha nagyon világosak és így szembeállíthatóak lennének ezen megoldások, miközben azok nem összehasonlíthatóak" - nyilatkozta a PC World kérdésére Nagy Levente, a Microsoft Magyarország Office üzletágvezetője. „Mi másként gondolkodunk, s elsősorban nem azért készül a Web Apps, hogy szembe menjünk a Google-vel, hanem azért, mert a felhasználóink szeretnék a dokumentumaikat a böngészőn keresztül is elérni".  A redmondi szoftvercégnek ugyanis - elmondása alapján - nem az a célja, hogy kiváltsa a kliensoldali irodai programcsomagját, hanem az, hogy kiegészítse azt. Vagyis a két megoldás elképzelésük szerint nemhogy gyengíteni fogja egymást, sokkal inkább erősíteni fogja az Office felhasználói élményét.

„Három fő kitűzött cél volt a fejlesztés során. Elsőként az Office-nak az a szerepe, hogy ami gondolat megszületik bennem, azt képes legyek professzionális formában átadni másnak, legyen szó akár egy szöveges dokumentumról, egy prezentációról, vagy egy Excel táblázatról. Másrészt ma már a felhasználók nem egyedül szerkesztik az állományaikat, így a csoportmunka megoldások is hangsúlyos szerepet kaptak. Harmadrészt pedig ma már a fogyasztóink szeretnék bárhonnan elérni dokumentumaikat: számítógépükön, mobiltelefonjukon és a böngészőn keresztül is. A webes Office ebben segít, kiterjeszti az irodai programcsomag képességeit" - tette hozzá Nagy Levente.


Eltérő logika


Mindemellett természetesen az emberben ott bujkál a kisördög, s szeretné ettől függetlenül az Office Web Apps megoldásait a Google Apps skatulyájába belehúzni. Miért ne lehetne? Azt már tudjuk, hogy a böngészőben futó alkalmazások a Live szolgáltatásain belül a SkyDrive tárhelyénél lesznek elérhetőek. S emiatt talán mégis szembeállítható a két riválist. A Windows Live is rendelkezik naptárral és levelezővel (Hotmail), a Live Messengeren is tudunk csevegni a munkatársainkkal, kapunk ingyen 25 gigabájt tárhelyet (SkyDrive), sőt még a névjegyalbumunkat (Személyek) is tudjuk kezelni a Microsoft felületén.

A különbség az alkalmazások között van, s nem feltétlenül azért, mert a Google szövegszerkesztője, vagy táblázatkezelője sokkal okosabb lenne, mint a Word Web App, vagy az Excel Web App. A lényeg a megközelítésen van. Míg a Google szeretné, ha minden dokumentumot a böngészőben készítenénk el, addig a Microsoft az Office irodai programcsomagot helyezi előtérbe, s a kisebb funkcionalitású Office Web Apps alkalmazásait inkább csak megtekintésre ajánlja. A szolgáltatások ugyanis teljes értékű megjelenítést és kompatibilitást biztosítanak, viszont csak „könnyű szerkesztésre" van mód bennük, s funkcionalitásban jelentősen elmaradnak az irodai programcsomag szoftvereitől.


office-web2.jpg

Google Apps vs. Office Web App


Ez valahol a redmondi szoftvercég szempontjából logikus álláspont, mivel az Office domináns piaci súlyát ítélve nagy valószínűséggel a Google Apps felhasználóinak a zöme sem a böngészőben készíti el például a bonyolultabb táblázatait, inkább kliens oldali megoldást használ erre. „Alapvető műveletek végrehajthatóak bennük, de nem hiszem, hogy valaki a webes Word szövegszerkesztővel fogja megírni a 120 oldalas szakdolgozatát. Ellenben például ha meglátogatja a konzulensét, akkor feltöltheti a webre a dokumentumot, hogy a Word Web App felületén keresztül mutassa be művét, s rögtön beírja a kért módosításokat" - hoz példát Nagy Levente az Office lehetséges kiterjesztésére.

Céges pluszok

Utóbbit értsük szó szerint, mivel a dokumentumokat habár lementhetjük a gépünkre, azok megnyitásához szükséges egy kliens oldali alkalmazás, ezen felül nyomtatásra sincs mód, nem lehet korrektúrázni, verziókat kezelni, amiből talán érezhető, hogy a webes Office önmagában kevés, használatakor kompromisszumokat kell kötni.

Mindemellett ne becsüljük le a böngészőben futtatható alkalmazások képességeit, s egyáltalán ne tegyünk egyenlőségjelet az otthoni felhasználóknak szánt Windows Live és az Office Web Apps közé. „A megoldás háromféleképpen lesz elérhető. Egyrészt a mindenki számára elérhető Windows Live szolgáltatásaként, másrészt a SharePoint Server 2010 részeként, amellyel a vállalkozások belső intranet hálózatukon úgy oszthatják meg az állományokat, hogy azokat nem kell megtekintéskor a munkavállalóknak letölteniük az adott kliensre, s így a dokumentumok nem hagyják el a cég védett hálózatát sem. Harmadrészt a Microsoft Online Services szolgáltatásain belül is helyett kap az Office Web App" - árulta el kérdésünkre Nagy Levente, akinek elmondása alapján utóbbi kettő esetben plusz funkciókkal is ellátják majd az alkalmazásokat a Microsoft fejlesztői. „SharePoint esetén például igény, hogy kontrollálni lehessen a jogosultságkezelést, a dokumentumok tulajdonságait, a hozzáférést, s így tovább. Nyilván egy SkyDrive környezetben erre nincs szükség, mivel nincs rendszergazda, aki a folyamatokat menedzselni szeretné".

 

office-webapps.jpg
 

 

Elmarad kliens oldali társától


Ringben a BPOS


Az online szolgáltatásokhoz érve egy picit kanyarodjunk vissza a cikk elejére, hiszen azt már láthattuk, hogy a webes Office igazából nem konkurenciája a Google Apps-nek. De vajon mi a helyzet a szintén megénekelt BPOS csomagjával, amelyben helyet fognak kapni az online alkalmazások? Igazából esetében sem beszélhetünk igazi vetélytársról, mivel a napokban hazánkba érkező havidíjas szolgáltatás nehezen összehasonlítható a vélt konkurenciájával. Tartalmazza ugyanis az Exchange, a SharePoint, a Live Meeting és az Office Communications szoftvereket, amelyek más utat járnak, mint a Google szolgáltatásai.

A BPOS így sokkal inkább a Microsoft termékpalettáján belül fokozza a versenyt, hiszen például a saját üzemeltetésű SharePoint Server megoldásoknak, és a harmadik fél által kínált szoftver, mint szolgáltatás csomagoknak is meg kell küzdeniük majd a redmondi szoftvercég által kínált online pakkal. „A mi álláspontunk a szoftver+szolgáltatás" - helyesbít Nagy Levente - „a felhasználóknak meghagyjuk a választás szabadságát, aki dönthet saját, vagy üzleti igényei szerint. Tehát ha azt szeretné, akkor üzemeltethessen SharePoint-ot saját szerveren, saját szerverszobában. Ha azt kívánja, fizessen elő egy harmadik fél által kínált szolgáltatásra, vagy vegye azt igénybe a Microsofttól, mondjuk a BPOS keretében."

Sőt a Microsoft az Office termékmenedzserének elmondása alapján azon dolgozik, hogy ezek kombinálhatóak legyenek. Így például nem elképzelhetetlen, hogy egy cég miközben fenntart egy saját Exchange szervert, mellette a spamszűrést és az archiválást havidíjért megvásárolja a Microsofttól, miközben a telephelyeinek a levelezését egy harmadik szolgáltatónál veszi igénybe közös címlistából. Mindez érdekes versenyt eredményezhet, aminek a kimenetelét még megjósolni nem lehet, főként, hogy a Windows Azure is érkezik ebbe a kiélezett környezetbe.


Szép és távoli


Végezetül engedtessék meg, hogy módosítsuk korábbi álláspontunkat, mely szerint az Office Web Apps lehet a jövőre érkező irodai programcsomag nagy durranása. Ez ugyanis így nem igaz, hiszen a webes alkalmazások léte habár üde színfolt az Office 2010-en belül, gyökeres változásokat nem fog hozni. Ha az irodai alkalmazásokat egy komplex környezetbe nézzünk, belevéve az Office 2010, az Exchange 2010, a SharePoint 2010, az új SQL Server képességeit, és az online szolgáltatásokat, akkor már sokkal izgalmasabb a kép. A cégeknek érdemes erre odafigyelniük, de sajnos a felhasználók jelentős része ezzel nem fog találkozni, s még mindig nem egyértelmű, hogy számukra az Office 2007-hez képest ad-e elég többletet a 2010. Talán a végleges verziók meggyőzőbbek lesznek, és természetesen a konkurencia sem alszik, sőt!
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.