Hirdetés
. Hirdetés

Nem egyezik a Google és az MSN jövőképe

|

A nagyobb internetes kereséssel foglalkozó vállalatok mind más és más tervekkel rendelkeznek arra nézve, hogy a webes keresés hogyan változik az elkövetkezendő néhány évben.

Hirdetés

Az MSN szerint a felhasználói felület esik át a legnagyobb átalakításon, míg a Google szerint sokkal fontosabb a technológiai fejlődés. Azonban nem csak e két vállalat képviseltette magát a Wharton Technology Conference rendezvényen Philadelphiában, hanem a Yahoo is.

Saleel Sathé, az MSN Search részleg vezető termékmenedzsere szerint leginkább a felhasználói kezelőfelület változik majd meg. Erről annyit mondott, hogy a jövőben a keresés nem abból áll majd, hogy néhány szót begépelünk egy keresősávba. "A keresőmotorok maguk alatt vágják a fát azzal, hogy csupán egy keresőablakot adnak a felhasználók kezébe, amibe viszonylag kevés információt tudnak felvinni." - mondta.

"Az elkövetkezendő öt évben drasztikus átalakulások várhatóak ezen a téren. A keresési kifejezések hossza jelenleg 2,3 szó. Egy könyvtáros valószínűleg nem sokat segíthetne, ha ennyibe sűrítve tennénk fel a kérdésünket neki. Sokkal inkább elképzelhető, hogy olyan részletesen írjuk le a feltételeinket, amennyire csak lehetséges."

Matthew Glotzbach, a Google vállalati termékeivel foglalkozó termékmenedzsere ezzel nem ért egyet. Szerinte a technológia továbbfejlesztésével nem lesz szükség ilyen sok információ közlésére a keresés pontosításához.

"A távolabbi jövőben nem várjuk el senkitől, hogy többet fáradozzon a kereséssel, mivel anélkül is elég közel járunk majd ahhoz, amire szükség lesz. A technológia dolga az lesz, hogy kitalálja, mire is van pontosan szükségünk. Larry Page (a vállalat társalapítója) mondogatja gyakran, hogy a tökéletes keresőmotor pontosan megérti, amit mondani akarunk neki, majd pontosan azt adja vissza, amit akarunk."

Bradley Horowitz, a Yahoo keresési és piaci csoportjának technológiai fejlesztési igazgatója szerint a következő lépés a "társadalmi keresés" lesz. Elmondta továbbá, hogy a Google-féle PageRank rendszer, amely a más weboldalakról mutató linkek fontossága és száma alapján rangsorolja a keresési találatokat, valóban egy jó és hasznos fejlesztés volt annak idején, de azt a webmesterek helyett inkább a felhasználóknak kellene befolyásolniuk.

"Hol van a PageRank következő előrelépése? A rendszer jelenleg a webmesterek privilégiuma, akik mindannyiunk helyett szavaznak a proxy kiszolgálók segítségével. Szerintünk a következő előrelépés a társadalmi keresés. Ennek lényege, hogy a felhasználók egyenként maguk dönthetik el, hogy számukra mely oldalak a fontosak."

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.