Hirdetés
. Hirdetés

Nem félnek a robotoktól az informatikusok

|

Az automatizációban és a robotikában inkább a rutinfeladatoktól való szabadulás lehetőségét látják, semmint a kenyerüket elvevő technológiát, derült ki egy felmérésből.

Hirdetés

A folyamatautomatizálás, a mesterséges intelligencia, a tanuló és az autonóm rendszerekkel együtt számos feladat elvégzését tudja átvenni az IT-szakemberektől, illetve az infrastruktúra felügyeletét, a szoftverfejlesztést bizonyos mértékig az üzleti felhasználók kezébe adja, így már évek óta a profi informatikusok által adott IT-szolgáltatások alternatíváját kínálja. Sokak szemében az automatizáció éppen ezért munkahely-gyilkos trendként tűnik fel.

Egy friss felmérés szerint azonban - amelyet a Spiceworks készített a vállalati IT-automatizációs megoldásokat szállító Arago megbízásából - az informatikusok többsége nem tart attól, hogy az automatizáció veszélyt jelenthet megélhetésére nézve. Éppen ellenkezőleg, az automatizáció erősítheti az IT-osztály vállalaton belüli, stratégiai szerepét, derült ki a 196, adminisztrátori szintű feladatokat ellátó, de beszerzésekről nem döntő szakembertől kapott válaszokból.

Szinte minden megkérdezett (93 százalék) egyetértett abban, hogy az automatizációs eszközök elterjedése nem veszi el az informatikusok kenyerét. Közel ugyanilyen arányban (91 százalék) mondták a válaszadók, hogy a trend ellenére a mesterséges intelligencia nem fogja kiszorítani az embereket az informatika területéről. Nagy többségük (88 százalék) szerint az automatizáció legnagyobb előnye, hogy a rutinfeladatok átvételével időt szabadít fel az IT-szakemberek számára, akik így többet foglalkozhatnak a stratégiai jelentőségű IT-kezdeményezésekkel. A válaszadók az előnyök közé sorolták még a hatékonyság növekedését (85 százalék), a gyorsabb problémamegoldást (54 százalék), a hibázás kockázatának csökkenését és a megfelelés erősítését (54 százalék).

A felmérésben részt vevő informatikusok többsége már jelenleg is használja az automatizáció hagyományos eszközeit bizonyos mértékben. A legtöbben (91 százalék) a csoportszabályok létrehozására és érvényre juttatására szolgáló eszközöket említették, de sokan (81 százaléka) automatizálnak egyedi scriptekkel és folyamatokkal, illetve használnak szoftvertelepítést és -frissítést automatizáló megoldásokat is (63 százalék).

Túlnyomó többségük (85 százalék) jelezte, legnagyobb elégedettséggel az tölti el munkahelyén, ha szellemileg stimuláló, új dolgok megismerésével vagy fejlesztésével járó feladatokon dolgozhat. Gyakran kevés időt, energiát hagynak erre azonban az olyan, rutinszerű feladatok, mint a hibaelhárítás és a felhasználók segítése (92 százalék), a technológia modernizálása (92 százalék), a karbantartás (91 százalék), az IT-tervezés (84 százalék), valamint a hibajegyek dokumentálása és a jelentéskészítés (75 százalék).

Az informatikusok legnagyobb örömmel az innovatív technológiai megoldások létrehozásán (72 százalék) és az IT-stratégia formálásán dolgoznak (60 százalék), míg a legkevésbé kedvelt feladatok közé a hibajegyek dokumentálását és a riportolást (59 százalék), valamint a rutinszerű karbantartást (39 százalék) sorolják.

Legtöbbjük (72 százalék) innovatív technológiákra és megoldásokra fordítaná az automatizációval felszabaduló idejét, a meglévő technológia modernizálásával foglalkozna (63 százalék), vagy továbbképezné magát (55 százalék).

Egy másik tanulmány szerint, amelyet az Everest Group tanácsadó cég készített, a folyamatautomatizálásra fordított költés az elmúlt két évben 100 százalékkal nőtt, és várhatóan kihatással lesz az IT- és üzleti szolgáltatásokra szánt pénzügyi keret 30-40 százalékára. Az Everest Group szerint a folyamatautomatizálás 10-65 százalékkal csökkentheti az IT-szolgáltatások költségét. A multinacionális cégek házon belüli, globális IT-szolgáltató központjainak 28 százaléka már használ ilyen automatizációs megoldásukat, 50 százalékuk pedig tervezi ezt, vagy már próbaprojekten dolgozik.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.