Hirdetés
. Hirdetés

Nem indul, ha nem akar

|

A Nissan a közlekedési balesetek megelőzése érdekében az ittas vezetőket korlátozó rendszerrel kísérletezik járműveiben.

Hirdetés

A japán vállalat összesen három hi-tech megoldással szerelte fel kísérleti járművét. Ezek közül a legfontosabb az a szerkezet, amely a sofőr izzadságában lévő alkohol mennyiségét méri. A négy szenzor közül kettő található az első ülések fejtámaszában, egyet a hátsó ülés fölé építettek. A negyedik a sebességváltón kapott helyet, ennek megérintése nélkül pedig nehéz elindulni egy kocsival. Ha a rendszer magasnak találja az izzadságban az alkohol mennyiségét, a Nissan járművének navigációs képernyőjén üzenet jelenik meg: "The sensor has detected alcohol from your palm. You cannot use the shift. Please refrain from driving by yourself."

A második rendszer lényege egy kamera, amely a vezető szemmozgását figyeli. Ha úgy értékeli, hogy a sofőr laposakat pislog, a biztonsági öv feszességét állítgatva próbálja magához téríteni, és hangjelzésekkal, valamint a képernyőn villogó figyelmeztető üzenetekkel is kedveskedik.

A harmadik megoldás a jármű útját elemzi, és akkor lépteti működésbe a fenti riasztásokat, ha az autó egyenes vonal helyett a normálisnál nagyobb mértékben kezd kacskaringózni az aszfalton - ez állítólag az ittas vezetésre leginkább jellemző tünetek egyike.

nissan01.jpg

A Nissan egyelőre nem közölt pontos ütemtervet azzal kapcsolatban, hogy a három rendszer mikor jelenik meg a tömegtermelésben. Annyi biztos, hogy a technológiákat a cég 2015-ig futó programja során vezetik be, amelynek célja, hogy felére csökkentse a Nissan járműveit is érintő közlekedési baleseteket. A tesztek ebben a hónapban kezdődnek három a japán kormányzati szervezet bevonásával. Az első autókat egyelőre a kevésbé szofisztikált Interlock rendszerrel szerelik fel, ebben csak a Breathalyzer nevű eszköz található meg, amely gyakorlatilag megszondáztatja a vezetőt, mielőtt lehetővé tenné a jármű elindítását.

A 2015-ös projekt keretei között a Nissan egy másik, a gyalogosokat védő megoldást is kipróbál. Ennek lényege, hogy a motorháztető felpattintásával (amihez a rendszernek mindössze néhány milliszekundumra van szüksége) igyekszik az esetleges ütközéseket tompítani. Ellentétben az ittas vezetést és a kormánynál való elszundítást akadályozó megoldásokkal, ez a technológia már az idén megjelenhet a Japánban piacra dobott Skyline kupékban.

nissan02.jpg

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.