Hirdetés
. Hirdetés

Nem lesz IE9 Windows XP-n

|

Elsőként éppen a Windows XP gyártója hagyja el böngészőjében a világ legsikeresebb operációs rendszerének támogatását.

Hirdetés

Kedden megerősítette a Microsoft, hogy böngészőjének legújabb kiadása, az Internet Explorer 9 nem fog futni Windows XP alatt. Ezzel éppen a Win XP tulajdonosa lett az első böngészőgyártó, aki nem támogatja többé böngészői használatát Windows XP alatt. Mindez úgy, hogy jelenleg - és várhatóan jó ideig - a Windows XP a világ legnépszerűbb, azaz legtöbb számítógépen futtatott operációs rendszere.

Annyi bizonyos, hogy az IE9 fejlesztői előzetes változata nem érhető el a Windows Vista SP2-nél régebbi operációs rendszerre. Ez némiképp felizgatta a felhasználókat, ahogy az Dean Hachamovichnak, a Microsoft IE csapat menedzserének blogján a kommentekben tetten is érhető. Egy eXPerience nevű felhasználó tette fel a kérdést, hogy a végleges változat fut-e majd Windows XP SP3 alatt. Egy névtelen kommentár a Win XP támogatás elhagyását az IE csapat eddigi legrosszabb döntésének nevezte, még annál is rosszabbnak, mint mikor az IE6 idején feloszlatták a fejlesztői csapatot.

 

 

microsoft_releases_window.jpg
 

 

 

A Microsoft már régóta próbálja érzékeltetni, hogy az IE9 sosem volt a Windows XP jövőjének terveiben. Kedden a vállalat szóvivője úgy nyilatkozott, hogy az új böngésző egy modern operációs rendszert kíván, ez pedig olyan frázis, melyet évek óta nem említettek a Windows XP-vel összefüggésben. "Az Internet Explorer 9-nek támaszai a 2001 óta bevezetett grafikus és biztonsági szolgáltatások lesznek", hangzott el, tisztán utalva a 2001-ben debütált Windows XP utáni korra.

 

Az, hogy a Windows XP nem képes futtatni a Platform Preview-t annak köszönhető, hogy az IE9 alapjait támogató hardveres grafikus gyorsítás nem érhető el XP alatt. A Direct2D és DirectWrite DirectX API-k ugyan tavaly októberben bekerültek még a Vistába is, de az XP-be nem.

 

ie9-development.jpg
A felhasználók aggódnak, hogy mivel az IE9 nem lesz elérhető XP alatt, ezért a felhasználók a legjobb esetben is rá lesznek utalva az IE8-ra. Hamarosan pedig az IE8 lép a ma már biztonsági rémségként felhozható IE6 helyébe. Egyes elemzők szerint kényszerítve lesznek a Windows 7-re váltani nem szándékozó felhasználók, hogy maradjanak a mind kevésbé biztonságos XP-IE8 kombináció alatt, vagy váltsanak Linuxra. Az IE9 hozzáláncolása a Windows 7-hez az új böngésző elterjedésének kerékkötője is lesz, hiszen csak a Windows XP térvesztésével elképzelhető az IE9 felhasználói táborának növekedése. A NatApplications felmérése szerint, ha ma jelenne meg az IE9, akkor az csupán a windowsos gépek 27 százalékán futhatna. Ha a Microsoft tehát az IE9 segítségével szeretné sírba tenni a Windows XP-t, akkor csak igen lassú előrelépésre számíthat és közben hátráltatja saját böngészőjének elterjedését is, így joggal gondolhatjuk, hogy a már emlíett technológiai és nem üzletpolitikai kényszerek húzódhatnak meg a háttérben

 

Egyetlen más fő böngészőgyártó sem jelentette be, hogy megszüntetné a fejlesztést Windows XP alá, de néhányan ejtettek egyes platformokat. A múlt hónapban jelentette be a Mozilla, hogy a jövőben nem jelennek meg Firefox frissíések a Max OS X 10.4 (Tiger) alá. A Google Chrome is csak az Intel alapú Mac gépeken fut, a 2006-ban leállított PowerPC alapú vonalon már nem.

 

Az IE9 Platform Preview letölthető a Microsoft oldaláról. Windows 7, Vista SP2, Windows Server 2008 és Windows Server 2008 R2 operációs rendszereken futtatható.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.