Hirdetés
. Hirdetés

Nem lesz IE9 Windows XP alá

|

Elsőként éppen a Windows XP gyártója hagyja el böngészőjében a világ legsikeresebb operációs rendszerének támogatását. Hamarosan az IE8 lép a sokat szidott IE6 helyébe?

Hirdetés

A Microsoft kedden megerősítette, hogy böngészőjének legújabb kiadása, az Internet Explorer 9 nem fog futni Windows XP alatt. Ezzel éppen az XP-t is gyártó Microsoft lesz az, aki nem támogatja többé legújabb böngészőinek használatát Windows XP alatt. Mindezt úgy, hogy jelenleg - és várhatóan jó ideig - a Windows XP a világ legnépszerűbb, azaz legtöbb számítógépen futtatott operációs rendszere.

Annyi bizonyos, hogy az IE9 fejlesztői előzetes változata nem érhető el a Windows Vista SP2-nél régebbi operációs rendszerre. Ez némiképp felizgatta a felhasználókat, ahogy az Dean Hachamovichnak, a Microsoft IE csapatmenedzserének blogján, a kommenteken is jól látszik. Egy eXPerience nevű felhasználó tette fel a kérdést, hogy a végleges változat fut-e majd Windows XP SP3 alatt. Egy névtelen kommentár a Win XP támogatás elhagyását az IE csapat eddigi legrosszabb döntésének nevezte, még annál is rosszabbnak, mint mikor az IE6 idején feloszlatták a fejlesztői csapatot.

A Microsoft már régóta próbálja érzékeltetni, hogy az IE9 sosem volt a Windows XP jövőjének terveiben. Kedden a vállalat szóvivője úgy nyilatkozott, hogy az új böngésző egy modern operációs rendszert kíván, ez pedig olyan frázis, amelyet évek óta nem említettek a Windows XP-vel összefüggésben. "Az Internet Explorer 9-nek támaszai a 2001 óta bevezetett grafikus és biztonsági szolgáltatások lesznek" - hangzott el, tisztán utalva a 2001-ben debütált Windows XP utáni korra.

Az, hogy a Windows XP nem képes futtatni a Platform Preview-t, annak köszönhető, hogy az IE9 alapjait támogató hardveres grafikus gyorsítás nem érhető el XP alatt. A Direct2D és DirectWrite DirectX API-k ugyan tavaly októberben bekerültek még a Vistába is, de az XP-be nem.

A felhasználók aggódnak, mert ha az IE9 nem lesz elérhető XP alatt, rá lesznek utalva az IE8-ra. Hamarosan pedig az IE8 lép a ma már biztonsági rémségként felhozható IE6 helyébe. Egyes elemzők szerint kényszerítve lesznek a Windows 7-re váltani nem szándékozó felhasználók, hogy maradjanak a mind kevésbé biztonságos XP-IE8 kombináció alatt, vagy váltsanak Linuxra. Az IE9 hozzáláncolása a Windows 7-hez az új böngésző elterjedésének kerékkötője is lesz, hiszen csak a Windows XP térvesztésével elképzelhető az IE9 felhasználói táborának növekedése. A NatApplications felmérése szerint ha ma jelenne meg az IE9, akkor az csupán a windowsos gépek 27 százalékán futhatna.


Windows 7 és Internet Explorer 9 - ez a Microsoft terve

Egyetlen más böngészőgyártó sem jelentette be, hogy megszüntetné a fejlesztést Windows XP alá, de néhányan ejtettek egyes platformokat. A múlt hónapban jelentette be a Mozilla, hogy a jövőben nem jelennek meg Firefox-frissítések a Max OS X 10.4 (Tiger) alá. A Google Chrome is csak az Intel-alapú Mac gépeken fut, a 2006-ban leállított PowerPC-alapú vonalon már nem.

Az IE9 Platform Preview letölthető a Microsoft oldaláról. Windows 7, Vista SP2, Windows Server 2008 és Windows Server 2008 R2 operációs rendszereken futtatható.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.