Hirdetés
. Hirdetés

Netre került a Bolsoj

|

Akár a karosszékben ülve is bejárható a világ egyik leghíresebb színháza.

Hirdetés

A helyszínen 500 rubelért, azaz mintegy 2000 forintért lehet látogatójegyet váltani a híres Bolsojba, heti három alkalommal. Ha éppen nincs próba, akkor az érdeklődők a nehéz brokátfüggönnyel takart nagyszínpadot és a gazdagon aranyozott erkélyeket is teljes világításban láthatják. Nagyobb ráfordítással, angol nyelvű idegenvezető kíséretében is megismerkedhetnek a Nagyszínház történelmével és építészeti különlegességeivel.

Hirdetés

A Nagyszínházba az interneten ellátogatók bekukkanhatnak akár a zenekari árokba is, ahol a háromdimenziós virtuális "tárlatvezetés" idején csak a letakart zongora és a karmesteri állvány árválkodik. A színpadtól balra a fölszinti erkély aranyfestékkel díszített mintázatát is megcsodálhatják, vagy képzeletben beülhetnek a drága, több tízezer forintos ülőhelyekre, onnan pedig a múzsákkal ékesített mennyezetet nézegethetik, amíg bele nem szédülnek.

A Google Cultural Institut című oldalon megtekinthetők a moszkvai Nagyszínház múzeumának gyűjteményei is, amelyekben 200 ezer tárgyat őriznek. Az érdeklődők egyelőre a Bolsoj régi fotóival és Fjodor Fjodorovszkij (1883-1955) Ukrajnában született festőnek, díszlettervezőnek a munkásságával és alkotásaival ismerkedhetnek meg. Ő tervezte a nagyszínpad aranyszálakkal szőtt függönyét, amely 50 évig, 1955 és 2005 között szolgált, de a Kreml tornyainak csúcsán álló rubincsillagok is Fjodorovszkij tervei alapján készültek.

 

A virtuális tárlat nemcsak a Bolsoj úgynevezett történelmi színpadára, hanem a próbatermekbe és a színház Új színpadnak nevezett másik épületébe is elviszi az érdeklődőket. A tervek szerint láthatóak lesznek a régi színházi kosztümök is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.