Hirdetés
. Hirdetés

NFC-képes bioszenzor nyerte a startup-versenyt

|

Több száz érdeklődő vett részt az IVSZ első Start-up konferenciáján és a hozzá kapcsolódó versenyen.

Hirdetés

A konferencián a Start-up verseny döntősei is bemutatkoztak, és sor került a Telenor Fedezd fel ma a holnap megoldásait! pályázatának díjátadójára is.

 

„A szakmát képviselő IVSZ-nek minden segítséget meg kell adni az új feltörekvő exportképes vállalkozások létrejöttének támogatásához, azért hogy iparágunk töretlenül fejlődhessen, ezzel is segítve például a szoftver export piac öt éven belüli megduplázódását. Fontos az inkubációs folyamatok támogatása anyagi és szakmai eszközökkel, annak érdekében, hogy minél több ötlet jusson el a kockázati tőke bevonás fázisába, ahol a megvalósítást már piaci szereplők végzik. A konferenciával elindítottuk ezt a folyamatot, amit a jövőben nagyobb intenzitással szeretnénk folytatni. Amennyiben az iparág fejlesztését a kormány kiemelten kezeli, az a foglalkoztatás növelésében, az EU felé vállalt K+F célok (0,6% pont növekedés) elérésében és a magyar hozzáadott értéken alapuló exportnövekedési célok elérésében egyaránt tevékenyen részt tud vállalni.” – nyilatkozta Dobos Attila, az IVSZ főtitkára.

A legígéretesebb öt versenyző, az Easyling, ReSoNo, SmartVineyard, Fertilitag és Zivi közül a zsűri végül a Fertilitag csapatának szavazott bizalmat, így ők utaznak májusban Berlinbe, hogy nemzetközi kockázati-tőkebefektetők előtt is bemutatkozhassanak. A nyertesnek járó díjat Záboji B. Péter, a European Entrepreneurship Foundation alapítója adta át, akinek közreműködésével és főszervezői tevékenységével 2012-ben először érkezett Magyarországra a Seedcamp.

A nyertes pályázat a Fertilitag, egy eldobható NFC képes bioszenzor a nők havi ciklusának monitorozására. A tapasz saját áramforrás és vezeték nélkül szolgáltat orvosi adatokat a felhasználóról. Az adatok kinyerése és feldolgozása közeltéri kommunikációra képes okostelefonnal történik. A felhasználói felület pedig egy naptár, amelyben pontosan meghatározásra kerülnek azok a napok, amelyeken a fogantatás esélyei maximálisak, így a gyerekvállalás tudatosan vállalható vagy elkerülhető.

A Telenor gépek közötti kommunikáció témában meghirdetett pályázatának nyertesei a mozgó szolgáltatókat követő alkalmazás, okostelefonnal irányítható zárrendszer, intelligens távfelügyeleti megoldás és NFC-alapú kórházi betegazonosító lettek.

A Fedezd fel ma a holnap megoldásait! című pályázatának eredményét, amelyre gépek közötti kommunikáció (M2M) témakörben küldhettek terveket a felsőoktatási intézmények hallgatói. A pályamunkákban olyan a mobilhálózatokon keresztül kommunikáló eszközök felhasználási lehetőségeinek bővítésére várt megoldásokat a szolgáltató, amelyek segítik a munkavégzést az egészségügy, a távfelügyelet, a közlekedésinformatika és biztonságtechnika területén és megkönnyítik az okoseszközök felhasználóinak hétköznapjait.

A fődíj és a közlekedésinformatikai kategória győztese Bornemissza Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója lett a Mozgó szolgáltatók és ügyfeleik összehangoló alkalmazása című pályamunkával. Távfelügyelet kategóriában a Szent István Egyetem diákja, Kálmán Péter Attila Smart&Safe (S2) vagyonvédelmi és járművédelmi rendszer című munkáját díjazták. Máté Zoltán, a Kecskeméti Főiskola hallgatójának Láthatatlan ajtózár című pályázata nyerte a biztonságtechnika kategória díját. Az egészségügy kategória nyertese Szőke Anita, a Debreceni Egyetem tanulója lett, aki Kórházi kliens-azonosító rendszer című pályamunkájában a páciensek és betegkartonok NFC tag-ekkel való azonosítását dolgozta ki.

„Nagyon örülünk, hogy a pályázat ilyen kreatív és színvonalas megoldások kidolgozására ösztönözte a diákokat. Úgy látjuk, hogy a mérnökhallgatók is felismerték, hogy sok területen a gépek közötti kommunikáció jelenti a jövőt. Az M2M rohamos térnyerésének köszönhetően ezek a ma még csak papíron létező tervek holnapra a munkafolyamatok és hétköznapi tevékenységek szerves részéve válhatnak” – mondta el a pályázattal kapcsolatban Takács Zoltán, a Telenor Magyarország digitális szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.