Hirdetés
. Hirdetés

Nő a mobil érdekeltségű fejlesztések aránya a Linux kernelben

|

A kernelt ? azaz az operációs rendszer központi magját ? fejlesztő Linux Foundation éves jelentése szerint a mobiltelefon gyártók érdekeltsége nő és egyre inkább hozzájárulnak a fejlesztéshez.

Hirdetés

Egyre nagyobb arányban járulnak hozzá a nyílt forráskódú Linux mag fejlesztéséhez a mobilgyártók és a beágyazott megoldások szállítói, tükrözi a Linux Foundation kiadás előtt álló éves jelentése.

A ma kiadott jelentés szerint ?az, hogy Linux fejlesztésben növekszik a beágyazott és mobil eszközök gyártóinak hozzájárulása arra utal, hogy ezeken a piacokon nő a Linux jelentősége." A jelentés szerint többek között a Nokia, az Advanced Micro Devices, a Texas Instruments és a Samsung is az eddigieknél több kódot adott a projekthez.

A 2009. júniusában kiadott 2.6.30-as kernelhez a Nokia 1173 javítást adott, ami mintegy 2,3 százalékát teszik ki az összes javíásnak. Az AMD 860 változtatással járult hozzá, ami 1,7 százalékát teszi ki teljes változás állománynak. A Texas Instruments 1,5 százalékkal, 775 javítással járult hozzá a munkához.

A mobilgyártók által beadott kódok mennyisége viszonylag kevés, de növekszik és mutatja, hogy változik a Linux kernel felhasználói bázisa - így érvel a jelentés.


A Linux adja az alapját a népszerű Google Android mobil operációs rendszernek, mellyel számos telefonban találkozhatunk. Hasonlóképpen erre épül a MeeGo is, amelynek fejlesztését az Intel és a Nokia indította el, hogy életre hívjon egy operációs rendszert a kis energiaigényű és hordozható eszközök számára is. A Sony, Nokia, Samsung és más cégek is alkalmazzák a Linuxot szórakoztatóelektronikai készülékekben, például tévékben és videokamerákban.

Az alapító, Linus Torvalds felügyelete alatt fejlesztett Linux kernelt a Linux Foundation a valaha megkísérelt egyik legnagyobb kooperatív szoftverprojektnek nevezte. 2005 óta több mint 6 117 egyedi fejlesztő vesz részt benne több mint 600 vállalat oldaláról. A 2007-ben alapított nonprofit Linux Foundation segíti és fogja össze a fejlesztést.

Ha már a vállalati fejlesztői hozzájárulások mértékéről van szó, abban a Red Hat vezeti jelenleg a listát. A 2.6.30 kiadás óta 6 219 változást adott be (12%). A második helyen az Intel áll 4037 változtatással (7,8%). Az erőteljesebb kernel fejlesztők közé tartozik még a Novell (2 625), az IBM (2 491) és az Oracle (995). Egyetlen cég sem veheti fel a versenyt azonban az egyedi fejlesztők által szolgáltatott kód összesített mennyiségével: a 35 663 változás az egésznek 18,9 százalékát teszi ki.

Ha az egyedi teljesítményt tekintjük, akkor a David S. Miller, a Red Hat programozója vezeti a listát, 2 533 változtatással, ami 1,3 százalékot jelent.

Némiképp csökkent az összesen beadott javítások mennyisége: a 2.6.30-hoz 11 989 patch tartozott, míg a legújabb, 2.6.35-ös maghoz csak 9 801. A jelentés a lassuló ütemet más nagyobb projektek munkaerő elszívó hatásának tudja be, ilyen volt például az ext4 fájlrendszer kifejlesztése is.

Akárhogy is, a kernel mérete folytatólagosan nő, a legutolsó kiadás 13 468 253 programsorból áll, ami majd kétszer annyi, mint 2005. márciusában kiadott 2.6.11-es kernel mérete.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.