Hirdetés
. Hirdetés

Nőhetnek az LCD- és chipárak a tajvani földrengés miatt

|

Néhány kulcsfontosságú üzemben megakasztotta a termelést a keddi földmozgás. Másfél napos kiesésnek megfelelő hatással számolhat több gyártó is.

Hirdetés

Elemzők szerint megárthat a globális technológiai piacnak a tajvant sújtó keddi földrengés. A 6,4-es erősségű földmozgás következményeként emelkedhetnek az LCD- és lapkaárak.

A tajvani kormány már megerősítette a károkról szóló híreket; zömmel lezuhanó tárgyak, áramkimaradások és néhány esetben tűzesetek okozták a károkat. Megállt a munka a Tainan Science Park területén lévő LCD- és mikrochip-üzemekben, például a világ negyedik legnagyobb LCD-gyártójánál, a Chi Mei Optoelectronics-nál is. A világ legnagyobb szerződéses lapkagyártója, a Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) is leállította a termelést.

Rosszkor éri a csapás a globális technológiai ipart. Eddig is ellátási problémák voltak tapasztalhatók a PC-k, Blu-ray-lemezlejátszók és okostelefonok építéséhez szükséges egyes lapkákban, az utóbbi évek netbook-, monitor- és LCD TV-őrülete pedig mind LCD-panel gyártókapacitásért kiált. A növekvő igények életre hívtak néhány tervet új üzemek létesítéséről. A hiányt enyhítheti, hogy a márciustól júniusig terjedő időszakban visszafogottabb a kütyük iránt mutatkozó igény.

Árnövekedés várható LCD-tévé fronton

Ebben a tavaszi időszakban némileg esni is szoktak a komponensárak, de most valószínűleg nem fognak, sőt, elemzők szerint emelkedés várható.

"Ugyan túl korai lenne a TFT-LCD-ellátásra és -árazásra vonatkozó hatást számszerűsíteni, de úgy tűnik, hogy minden a TFT-panel piacra nehezedő árcsökkentő tényező kiesett" - mondta Shawn Lee, a DisplaySearch elemzője. "Egyes előrejelzések szerint márciusban árnövekedés válható, épp a földrengésnek az ellátóláncra kifejtett hatása miatt."

A szintén a Tainan Science Park területén termelő Chi Mei úgy nyilatkozott, hogy ugyan az ő termelésüket is leállította a rengés, de legtöbb gyártósorukat már helyreállították. A HannStar Display LCD-gyártó, amely szintén Tajvan déli részén üzemel, hasonlóképpen leállt a munkával, de a tajvani tőzsdén tett bejelentésük szerint ez nem fogja érinteni negyedéves pénzügyi eredményeiket.

A Chi Mei a világ LCD-termelésének 13,3 százalékáért, a HannStar 3 százalékáért felelős az iSuppli januári adatai szerint. A piackutató cég úgy véli, igenis érinteni fogja a kiesés a piacot, különösen a nagyméretű LCD-kijelzőkét, tipikusan az LCD-tévékét.

Az amerikai üveggyártó vállalkozás, a Corning szerint az ő Tainan Parkhoz tartozó üzemeiket nem igazán érintette a rengés, de néhány kisebb javításra azért szükségük volt. Az LCD-panelekhez szükséges üveglapok előállításával foglalkozó vállalat úgy nyilatkozott, hogy nem esett náluk személyi sérülés, sem jelentős kár, a gyártás néhány óra alatt visszaállt eredeti mederébe.

A szezonális igénycsökkenést felemészti a másfél napos termeléskiesés

Múlt év közepe óta szoros ütemtervet kell tartaniuk a lapkagyártóknak, amit most követett volna egy kis szezonális visszaesés - ezt emésztik majd fel a földrengés által okozott fennakadások. Egy tajvani elemző szerint a kiesés világpiacra gyakorolt hatása minimális, viszont egyes termékkörökre, chiptípusok piacára erős hatással lehet, annak függvényében, hogy mely lapkák gyártását érintette a földrengés. Az érintett TMSC és a rivális United Microelectronics számos különféle terméket gyárt, mobillapkákat a Qualcomm, grafikus chipeket az NVIDIA és ATI számára is. Mindkettőre magas igény mutatkozott eddig.

A TMSC úgy nyilatkozott, hogy üzemeik leálltak a munkával a földrengés hatására, a termelés visszaállítása azonban fokozatosan lezajlott. "Kezdeti számításaink szerint a földmozgások hatása mintegy 1,5 napos termeléskieséssel ér fel." Ugyanekkora hatással számol saját munkájára nézve az UMC lapkagyártó is.

Tucatnyi gyárral rendelkezik Kaohsiung város környékén, az epicentrum közelében az Advanced Semiconductor Engineering (ASE) is. A világ legnagyobb chiptokozó és -tesztelő cégét csak kis mértékben érintette a rengés.

A földrengések sajnos nem ismeretlenek Tajvanon. A szigetet nap mint nap érik rengéshullámok, de legtöbbjük ahhoz sem elég erős, hogy érzékelni lehessen. A szigeten működő cégek kész stratégiákkal rendelkeznek baj esetére (pl. vészleállás) és a legtöbbször nagyon hamar képesek visszaállítani a termelés normál ütemét. Az ominózus keddi napon a Tajvani Időjárási Intézet szerint 24 földrengést regisztráltak, ebből egy volt elég nagy ahhoz, hogy károkat okozzon.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.