Hirdetés
. Hirdetés

Nokia 5500, a játékvezérlő

|

Magyar taggal erősített brit csapat nyerte a Nokia mobilinnovációs versenyét: telefont használtak számítógépes játékvezérlőként.

Hirdetés

A Budapesten megtartott Forum Nokia Tech Days rendezvény egyik állomásaként európai győztest hirdettek a Mobil Innovation Competition nevű versenyben. Az első a magyar taggal erősített brit csapat lett: a Lancaster University diákjai, Vajk Tamás és Will Bamford egy Tilt Racer nevű alkalmazást mutattak be. A versenyzők egy Nokia 5500-as telefon beépített mozgásérzékelőjét arra használták, hogy versenyautókat mozgassanak a játékban. A versenyzők leprogramozták a Symbian operációs rendszerhez való kapcsolódást, ezen keresztül jutottak el a mozgásérzékelőhöz. JME-n keresztül a jelet Bluetooth-on küldték a számítógéphez, így egy, a Nintendo Wii-nél megismert játékvezérlőt hoztak létre.

Vajk Tamás a BME villamosmérnöki és informatika kar műszaki informatika szakos végzős diákja, az intézményben működő Mobil Innovációs Központ aktív tagja. Négy hónapos ösztöndíját töltötte a brit egyetemen, mikor kidolgozták a nyertes tervet, további projektjeik pedig a www.mobileradicals.com oldalon tekinthetők meg.

A Tilt Racer működés közben

Az európai döntőben Magyarországot Engedy István képviselte. A versenyző egy 3D-s labirintusjátékot fejlesztett ki, ahol egy labdát a kamera mozgatásával lehetett előre-hátra irányítani. Mivel kamera már elég sok telefonban van, Engedy István szerint az alkalmazást például egeret kiváltó eszközként is lehetne használni. Az alkalmazás egyébként egy Nokia N91-en futott, de a legtöbb Symbianos telefonon is működik.

A dán csapat a PickPics nevű alkalmazással jutott el a döntőbe. Az alkalmazás két modulból áll: az Image Gallery rész segítségével a képek tagelését, minősítését lehet elvégezni, így később könnyebben kereshetjük őket. Képeinket mások is megnézhetik és minősíthetik Bluetooth-os kapcsolaton keresztül. A másik modul, a Memory Game nevű játék saját képeinket használja a jól ismert játékhoz. Érdekessége, hogy a mobiltelefon kameráján keresztül az előttünk lévő valóságot használja a virtuális játék színhelyéül.

A finn csapat BabySoft alkalmazása abból a gondolatból született, hogyha gyermekünkkel érdekes dolgok történnek, akkor kéznél lévő a mobiltelefonunkkal meg tudjuk örökíteni ezeket a pillanatokat. Mobiltelefonos és webes szolgáltatásukkal a mobiltelefonnal készített adatokat feltölthetjük az internetre, ha friss adat érkezik, akkor erről értesülnek a szolgáltatásra feliratkozott ismerősök is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.