Hirdetés
. Hirdetés

Nokia: csökkenő nyereség, zuhanó készülékárak

|

A világ legnagyobb mobiltelefon gyártója, a Nokia közzétette pénzügyi adatait a múlt évre vonatkozóan. A nyereség a várt eredményeket elérte, ám a tavalyi adatokhoz képest így is csökkent. Az előrejelzések szerint 2006-ban tovább csökkennek a készülékárak is.

Hirdetés

A finn óriásvállalat nettó nyeresége az elmúlt negyedévben egy százalékkal csökkent 1,073 milliárd euróra, ám a részvényenkénti nyereség 0,24-ről 0,25 euróra emelkedett az előző év hasonló időszakához képest.

A vállalat továbbá nyilvánosságra hozta készülékei átlagos eladási árát (ASP), amely az utolsó negyedévben 99 euróra csökkent az azt megelőző három hónapos időszak 102 eurós árához képest. 2004 negyedik negyedében ugyanez az összeg 111 euró volt.

A Nokia részvényárfolyama több mint két százalékpontot esett a pénzügyi jelentés nyilvánosságra hozatalát követően. A befektetők ugyanis az eddiginél nagyobb növekedésre számítottak.

A közlemény kitér arra is, hogy 2006-ban az ASP további csökkenését tartják reálisnak. Ez a következménye az egyre telítettebb piacoknak, és a növekvő versenyhelyzetnek. A konkurens Motorola például nagy ütemben zárkózik fel a Nokiához. Azonban a Nokia piaci részesedése is növekedett: a harmadik negyedév 33%-os részesedését 34%-ra növelte a negyedik negyedben. Elemzők szerint idén ez akár 40%-ra is növekedhet.

A vállalat összes bevétele 9%-kal 10,33 milliárd euróra emelkedett. A fő üzletágnak számító mobiltelefonokból származó bevételek 6%-os mértékben növekedtek. A hanyatló tendencia egyedül a hálózati és üzleti megoldások szegmensben figyelhető meg. A mobiltelefonos hálózati infrastruktúra kiépítése 6%-kal teljesített rosszabbul az előző negyedhez képest. A működési nyereség így 1,368 milliárd euróval zárt.

A mobiltelefonos üzletág főleg Kínában, illetve Ázsia egyéb régióiban, valamint Európában volt sikeres. Kínában a Nokia áll az első helyen, valamint tovább növelte piaci előnyét is a második helyen álló Motorolával szemben, akik inkább Amerikában hódítanak, főként a Razr típusú vékony telefonokkal. A Nokia pontosan ennek hatására újítaná meg termékskáláját azon a piacon. Egyelőre azonban nem közöltek erről részleteket.

A tervek szerint a Nokia idén visszavásárolná részvényeinek jó részét 6,5 milliárd euró értékben. A részvény-visszavásárlást a készpénztöbblettel rendelkező vállalatok szokták alkalmazni. Ennek során általában nő a részvényeseknek járó osztalék, és így nő a piacon lévő részvények árfolyama is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.