Hirdetés
. Hirdetés

Nokia Enterprise Solutions székházavató Kolozsvárott

|

A Nokia kiemelt figyelemmel szentel a térségnek, hiszen 2008-ban a vállalat új gyára is a közelben kezdi meg működését. Tudósításunk az Enterprise Solutions üzletág irodájának megnyitójáról.

Hirdetés

A júniusi nyárra jellemző kánikula fogadta a Nokia Enterprise Solutions Románia új kolozsvári székházának avatására érkező újságírókat. Szép számmal voltak jelen érdeklődök, mert mindenki azt remélte, hogy a Nokia új nemeszsuki gyáráról is szó lesz majd a sajtótájékoztatón, ám csalódniuk kellett: a különálló jogi személyként működő gyárról érdemleges információ nem hangzott és nem is hangozhatott el.

Az avatóünnepségen David Bechtel termékfejlesztési igazgató elmondta, hogy a kolozsvári jelenlét stratégiai fontosságú a Nokiának, hiszen itt sikerült igazán jó szakembereket találni az adandó feladatokra. Az amerikai származású vezető rendkívül elégedett a helyi csapat teljesítményével, szerinte sikerült professzionális munkát végző és hozzáértést tanúsító gárdát összehozni.

nokia03.jpg

Az új iroda épületében több szinten dolgoznak az alkalmazottak. Nyugati mintára a légterek egységesek, négyes és kettes munkahelyeket alakítottak ki, a tárgyalótermeket pedig elkülönítették. Az épületben a finn cég hagyományaihoz híven szauna is található, de konditerem és egyéni parkolóhelyek is segítik az alkalmazottak életét, akik 2004-ben még az Intellisync színeiben kezdték meg a munkát. A telefon- és platformfüggetlen mobil vállalati megoldásokat kidolgozó nemzetközi vállalatot a Nokia 2006-ban vásárolta meg, így a román leányvállalat alkalmazottai is a finn céghez kerültek. Jelenleg 110 munkatársat foglalkoztat a cég, ám 10-15 újabb szakembert keresnek, a végső látszám több mint 120 fő lesz.

nokia01.jpg


A volt Intellisync csapat a globális kutatási és fejlesztési csoport része, ám technikailag a vállalati megoldások üzletághoz tartozik - operációs rendszertől független (Linuxon és Windowson is egyaránt működő) és telefonoktól független (Windows Mobile CE, Symbian, és Palm OS operációs rendszereken futó) vállalati megoldások fejlesztésén, tesztelésén dolgozik. Az itt kifejlesztett szoftveres megoldások alapját képezik a többi telefongyártónak vagy mobilszolgáltatónak kínált szolgáltatásoknak. Ezeket a megoldásokat a telefongyártók vagy a mobilszolgáltatók igényeit figyelembe véve, illetve a meglévő modulok alapján testre szabják, és egyéni megoldásként kínálják azokat.

A különböző modulok a telefon és szerver, illetve telefon és számítógép közötti adatszinkronizációt végzik el. Ezek a megoldások kínálják például a japán NTTDoCoMo mobilszolgáltatónál egymillió felhasználóval rendelkező adatszinkronizációs megoldást: az ügyfelek telefonjuk adatait egy központi szerveren tárolhatják. Abban az esetben, ha a telefont ellopnák, akkor egy webböngészőből elérhető oldalon lezárhatják a telefont. Ha a telefon megkerül, akkor a jelszó birtokában ez a zár feloldható. Ha viszont a telefon nem kerülne elő, akkor annak adatai teljesen törölhetők, így azok nem kerülhetnek illetéktelenek kezébe. Új készülék vásárlása esetén az elmentett adatokat erről a szerverről a telefonra tölthetik, így a személyes beállításaik, névjegyzékük nem vesznek el.

nokia04.jpg

A kolozsvári központban a szoftver fejlesztése történik, ugyanakkor itt tesztelik a kész termékeket is. Az irodában a körsétát vezető alkalmazott az újságíróknak elmondta, hogy a piaci kihívások miatt egyre rövidül a termékek és technológiák elméleti kigondolása és a gyakorlati megvalósítás között eltelt idő. A központban ezen felül terméktámogatási tevékenységet is végeznek, az ügyfelek ide telefonálhatnak be, ha például távoli segítséget kérnek telefonjuk beállításához. Ezeket a megoldásokat a helyszínen be is mutatták az érdeklődőknek a legújabb Nokia telefonokon (N90-es Kommunikátor, E65, E50).

nokia02.jpg

A sajtótájékoztatón több újságíró is érdeklődött a Nokia Nemeszsukon épülő új gyáráról, azonban a jelenlévők érdemben erről nem tudtak nyilatkozni, hiszen ők egy teljesen más üzletágért felelősek. A Nokia gyár építése körüli friss hír, hogy június végén lesz "az első kapavágás", miután minden jogi akadály elhárult a gyár elindítása elől. A megnyitást 2008 nyarára tervezik, a beruházás értéke 60 millió euró, a gyárban 500 ember foglalkoztatását tervezik.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.