Hirdetés
. Hirdetés

Nokia N73 - okos mindenes

|

A Mobil Show 2006 látogatói előszeretettel vették kezébe a finn gyártó kifejezetten fényképezésre kifejlesztett készülékét.

Hirdetés

A Nokia N70 felújított verziója kissé megnyújtott kialakítással rendelkezik, és továbbfejlesztett kijelzővel, illetve kamerafunkcióval lett felszerelve. A finn gyártó a Sony Ericsson K800 ellenfelének szánja a készüléket, és a Symbian operációs rendszert leszámítva első ránézésre nincs is számottevő különbség a két készülék között. A Nokia N73 immáron Carl Zeiss objektívvel és 3,2 megapixeles felbontással ejti ámulatba a leendő vásárlókat.

Kézbe véve

Első pillantásra kissé furcsának tűnhet a fehér előlap és narancssárga hátlap, de minden olvasó megnyugtatására mondhatom, hogy a készülék elérhető szürkés ezüst verzióban is, illetve a Music Edition N73 bemutatásától számítva már feketében is megvásárolható. A mi tesztpéldányunk fiatalos színvilága a Sony Ericsson hasonló árnyalatú W800i-jét jutatta eszembe. A Nokia N73 kényelmesen elfér akár egy kézben is, nem kifejezetten vékony készülék, ennek ellenére a tömege pont megfelelő - 116 gramm. Ilyen készülékeket szeretne minden nem divatmániás felhasználó, ugyanis kényelmesen kezelhető, kellemes a fogása és az egész készülékre általában jellemző az arányosság.

Az elő- és hátlap pontosan illeszkedik, a felhasznált műanyagok kellemes tapintásúak. A telefon baloldalát nyomodva némi recsegést véltem felfedezni. A lecsúsztatható kameravédő elem erőteljes rugót kapott, így nem lötyög, és igen biztosan rögzül mindkét irányban. A hátlapot elsőre nehézkes volt leszedni, onnantól viszont csak egy pattintás a művelet.

Kezelőszervek

A két funkciógomb, illetve a hívásfogadó-elutasító gombok kellően szélesek lettek, így bármilyen helyzetben gyorsan hozzájuk lehet férni. Az 5 irányú joystick kissé bizonytalanul álldogál a helyén, működése ennek ellenére meglepően pontos. A numerikus gombok túlzottan parányira sikerültek, nagyobb ujjakkal kényelmetlen vele SMS-t írni. A szélső menü és gyorsmenü gomb a törléssel egyetemben könnyen elérhető. A gombok nyomáspontossága megfelelő, nem kell hozzá iszapbirkózónak lenni, hogy teljesítse a parancsainkat. A fényképezéshez elengedhetetlen gombok a készülék jobboldalán találhatóak.

Kijelző

A Nokia LCD kijelzői az elmúlt fél évben szinte csak dicséretet kaptak tőlünk, és nincs ez másképpen az N73 esetében sem. A 240×320-as felbontás 262 ezer színnel párosul. Az elkészült fotók hihetetlenül élethűen néznek ki a kijelzőn, a fényerő pedig annyira intenzív, hogy még napfényben is látható a TFT. Leginkább a Nokia 6131-hez tudnám hasonlítani, bár az 16 millió szín megjelenítésére képes. A szövegek tisztán olvashatóak, a WAP tartalmak látványosak és még videót nézni is élvezetes egy ilyen LCD-n. A legnagyobb öröm számomra a kijelző fizikai mérete volt (36×48 mm), mivel a tervezők a telefon előlapját széltében és hosszában is maximálisan kihasználták.

Szolgáltatások

A Symbian 9.1 3rd Edition operációs rendszer egy hajszálnyival gyorsabban áll föl, mint elődei, és a menürendszerben barangolva sem tapasztaltam lassulást. Az S60 kezelőfelület ezúttal is a szokásos módón működik. Gyakorlatilag minden egyes grafika vagy hang külön-külön testreszabható, és a különféle témákkal valóban egyedivé varázsolhatjuk a telefont. A kezdőképernyőn ezúttal is helyet kapott a konfigurálható gyorsmenü és az aktív képernyő, mely a leggyakrabban használt szoftverek parancsikonjait és az adott napra vonatkozó naptárbejegyzéseket tartalmazza. Az operációs rendszert maximum a galériában történő navigációval lehet megizzasztani, ilyen esetben a kisméretben megjelenő fotók igen jelentősen leterhelhetik a N73 processzorát. Az előre telepített szoftverek között egy Flash lejátszót, a Lifeblogot, a RealPlayert, a VisualRadiót és egy 3D csnegőhangokat lejátszó szoftvert, a játékok mappában a Snake legújabb verzióját találjuk.

A naptár heti, havi és napi nézettel is rendelkezik, egy-egy bejegyzéshez számos extra információt rögzíthetünk. Az N73 telefonkönyvébe gyakorlatilag korlátlan mennyiségű partnert vehetünk fel, ezekhez egyenként 10-15 telefonszámot, e-mail címet vagy postai elérhetőséget mellékelhetünk. A nevek csoportokba rendezhetők, külön képet és csengőhangot is csatolhatunk az egyes kontaktokhoz. Az üzenetkezelésre ezúttal sem lehet panasz: teljes körű MMS támogatás (hang, kép, videó, szöveg), T9 prediktív üzenetbevitel és egy okos e-mail kliens jellemzi ezt a funkciót. A Nokia N73 támogatja a POP3 és az IMAP4 technológiákat is, és elboldogul az SMTP hitelesítést alkalmazó szerverekkel is.

Sokan panaszkodtak az interneten az N73 lefagyásaival kapcsolatban. A három napos Mobil Show kiállítás alatt legalább 60-70 ember kezében megfordult a szóban forgó tesztkészülék és egyszer sem kellett újraindítani. Előfordult olyan, hogy a képernyő megmerevedett, de csodák-csodája kis idő múlva összeszedte magát, és készen állt az újabb látogató fogadására.

A Nokia N73 egy teljes értékű MP3 lejátszót is tartalmaz, de lehetőleg minél hamarabb cseréljük le a gyári csomagban mellékelt, igencsak közepes minőségű fülhallgatót, és szerezzünk be egy 2 GB-os miniSD kártyát is, mivel a beépített 42 MB maximum a fotók tárolására elegendő. A sztereó FM rádió is megtalálható a készülékben.

Adatkommunikáció

Az N73 tökéletesen alkalmas videótelefonálásra is, de az elülső VGA kamera meglepően alacsony frekvencián működik, a képe állandóan vibrál. A 3G-nek és az EDGE-nek hála igen gyorsan tudunk vele adatot letölteni, a WAP oldalak villámgyorsan jelennek meg a kijelzőn. A Bluetooth kisebb fajta meglepetés gyanánt kifogástalanul működött, tíz esetből tízszer fogadta a beérkező adatokat és a küldéssel sem volt probléma - a Mobil Show 2006-on pedig irtózatos mennyiségben érkezett a telefonra Bluetooth-on keresztül terjesztett reklámgrafika, ennek ellenére jól bírta a terhelést az N73.

Az USB 2.0 szabványon keresztül gyorsan és kényelmesen tudtam adataimat szinkronizálni a számítógéppel, nem tapasztaltam fennakadást. A készülék bal oldalán még egy infraport is helyet kapott. Sajnos a WiFi már nem fért bele az N73-ba.

Kamera

Az optika azonnal aktiválódik, ha a reteszt a hátlapon lehúzzuk. Ebben az esetben a kijelző képe 90 fokkal elfordul, és értelmet nyernek az N73 oldalán található zoom és exponáló gombok. A galériába (gyorsgomb az exponáló gomb mellett) belépve hasonló módón tudjuk megtekinteni a fotóinkat.

A Nokia ezúttal is a Carl Zeisst hívta segítségül az optika terén. A 3,2 megapixeles készülék maximálisan 2048×1536 képpont rögzítésére alkalmas. A beltéri fotók esetén a meleg színek nem igazán élethűek, főleg a sárga és egyéb árnyalatai kapnak egy igen érdekes sötétítést.

Az elkészült képek minősége engem leginkább a 2 megapixeles kamerával fölszerelt Nokia N90-re emlékeztet - a minőség egy telefonhoz képest meglepően jó, de a színkezeléssel és a fényekkel akadnak gondok. Sötétben még véletlenül se fotózzunk vele, mivel automatikus fehéregyensúly esetén az eredmény zajos lesz, vakuval és éjszakai mód kiválasztásával pedig a színek keverednek össze.

Sajnos az optika vagy a szoftver még hírből sem ismeri a fekete színt, helyette inkább sötétszürkét használ. Az optika és autófókusz aránylag gyorsan dolgozik, de az exponálás után még 2-3 másodpercig érdemes egy helyben tartani a készüléket. Mesterséges fény esetén a fotók hajlamosak a bemozdulásra, ilyenkor igen életlen és elmosódott képeket kapunk. Az önkioldó 2, 10 és 20 másodperc között állítható. A sorozatfelvétel és az expozíciós korrekció mellet állíthatunk a fehéregyensúlyon, lehetőségünk van makró üzemmód használatára, illetve a vaku működését is kalibrálhatjuk. A másodlagos kamera bekapcsolásával önarcképet készíthetünk. A videófelvétel továbbra is csak CIF felbontásban történik.

Az elkészült képeket a levél ikon kiválasztásával tudjuk továbbküldeni Bluetooth-on, infrán, MMS-ben, illetve feltölthetjük az internetre is. A Nokia által preferált HP fotónyomtatóval remekül megérti magát a Nokia N73, mivel Bluetooth kapcsolaton keresztül azonnal ki tudjuk nyomtatni az elkészült remekműveket.

Lehetőség szerint mentsük a végeredményt memóriakártyára, és így egy az egyben át tudjuk pakolni egy kártyaolvasó segítségével az állományokat. A képekből remek diavetítést lehet tartani az N73 kijelzőjén, de a számítógép megjelenítőjén már korántsem ennyire lehengerlő az eredmény - sok a bemozdult kép. Mindenképpen automatikus beállításokkal és lehetőleg természetes fény mellet fényképezzünk, a vaku használatát pedig minél gyakrabban mellőzük.

A készüléről és a vele készített fotókról további képanyag ezen az oldalon található!

Összegzés

Összességében megtetszett a Nokia N73, pláne, ha azt veszem alapul, hogy a szerkesztőségi asztalon még egy Sony Ericsson K790 is lapul. A telefonnal készített fotók meggyőzőek, a makró funkció kiválóan működik, a kijelző csodálatos és a 3G-s szolgáltatásokra sem lehet panasz. Ellenben a numerikus gombok túlzottan apróra sikerültek és a 3-4 napos készenléti időtől sem dobtam magam hanyatt. Üzleti készüléknek is tökéletesen alkalmazható, a szükséges szoftverek megtalálhatóak a belső memóriában. A Nokia N73 hordozható zenelejátszóként sem utolsó.

Simon Péter

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.