Hirdetés
. Hirdetés

NRO: hónapokon belül elfogynak az IPv4 címek

|

Az internetes címek kiosztásáért felelős globális szervezet szerint a jövő év elejére elfogyhatnak az utolsó IPv4 blokkok. A bizottság hétfői közleményében felszólította a szolgáltatókat az IPv6 protokollokra való átállás felgyorsítására.

Hirdetés

Az IP címek elosztását koordináló nemzetközi szervezet, a Number Resources Organization (NRO) hétfőn kiadott közleményében figyelmeztetett: a következő hónapokban az utolsó, darabonként 16 millió internetes címet tartalmazó IPv4 (Internet Protokoll Version 4) blokkokat is kiosztja a regionális szervezetek között. Az NRO közlése szerint már csak tizenkét kiosztható blokk maradt: alig töredéke a közel négymilliárd lehetséges IPv4 címnek.

?Az utolsó blokkokat hamarosan kiosztjuk a regionális partnereknek - ez fontos mérföldkövet jelenthet az internet története szempontjából" - olvasható Axel Pawlik, a szervezet elnökének közleményében. ?Fontos, hogy az internetes piac szereplői haladéktalanul megtegyék az Ipv6-ra történő átálláshoz szükséges intézkedéseket" - hangsúlyozta Pawlik.

Az IP címek az internetes kommunikáció alapelemeit jelentik: valamennyi, a hálózathoz csatlakozó számítógépnek, szervernek és routernek szüksége van egy ilyen azonosítóra. Az IPv4 címeket a nyolcvanas évek elején kezdték használni. Akkoriban még csak néhány egyetem és kutatólaboratórium használta az internetet, így a 32-bites címek kimeríthetetlennek tűntek.

A kilencvenes évek közepétől, miután egyre több vállalati és magánfelhasználó jelent meg az interneten, egyes szakemberek aggódni kezdtek a világhálón kialakuló ?túlnépesedés" miatt, ennek nyomán tette közzé a 128 bites, tehát jóval nagyobb ?virtuális népességet" kiszolgálni képes iPv6 protokoll specifikációját.

Az NRO szerint az Ipv6-ra történő áttérés nem fog komolyabb zavarokat eredményezni az internetes szolgáltatásokban. A kapcsolódó fejlesztések igen előrehaladott állapotban vannak; az internet központi infrastruktúrájának nagy része már ma is ezt a protokollt használja.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.