Hirdetés

Nyár végétől fizethetjük az adót a neten kártyával

|

A tervek szerint nyártól éles tesztüzemben üzemel az a komplex elektronikus rendszer, amelynek segítségével különböző közigazgatási ügyeinket, például az adónkat elektronikus úton, akár az interneten, bankkártyával is kifizethetjük.

Hirdetés

A közbeszerzési pályázaton győztes Getronics székházában tartott mai sajtóbeszélgetésen Szántó Tamás, a Pénzügyminisztérium Informatikai Szolgáltató Központjának (PMISZK) elnökhelyettese azt mondta, hogy a 3,986 milliárd forintnyi, 100 százalékban európai uniós forrásokból megvalósuló beruházás egy jó lehetőség arra, hogy az állampolgárok és a gazdasági társaságok ügyintézése egyszerűbbé, kényelmesebbé váljon és ezzel akár még anyagi erőforrások is megtakaríthatók.

A Computerworld kérdésére a sajtóbeszélgetésen elmondták, a PMISZK által vezetett konzorcium tagjai között az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala, a Miniszterelnöki Hivatal és a Vám- és Pénzügyőrség találhatók, vagyis első körben kizárólag e hivatalok ügyeit fizethetjük majd elektronikusan. A rendszert azonban úgy tervezik, hogy ahhoz később további intézmények is viszonylag egyszerűen csatlakozhassanak, így például a későbbiekben akár a rendőrségi bírságot is kiegyenlíthessük ilyen módszerrel is. Az egyes közigazgatási szerveket azonban lényegében semmi sem kötelezi a csatlakozásra.

A Getronics üzletág-igazgatója, Palotás Zoltán a projekt előrehaladásáról azt mondta, a hardver- és szoftverelemeket már leszállították, a fejlesztés azonban még zajlik, mert némi csúszással indult a projekt, a rendkívül összetett közigazgatási egyeztetési folyamatok, illetve "külső okok" miatt. A projekt eredeti véghatárideje 2010. március 30. lett volna, de július 31-re módosult. A konzorciumi tagok számára szeptember 15-ig lesz lehetőség arra, hogy az EFER-hez illesszék rendszereiket, és csatlakozzanak a központi elektronikus fizetési szolgáltatáshoz. Ezt követően vehetik igénybe más államigazgatási vagy egyéb szervezetek is az EFER szolgáltatásait.

Hirdetés

Egyébként az e-fizetés és az ehhez kapcsolódó elszámolórendszer meglehetősen impozáns számokkal rendelkezik, például mintegy 200 processzormag, 6 terabájtnyi adattároló és 400 gigabájtnyi memória adja majd a hátteret, amelynek fő elemeit Sun szerverek alkotják. Az adatbázis-kezelő szervernek az Oracle megoldását választották.

A központi szolgáltatást biztosító Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszert (EFER) a Magyar Államkincstár fogja működtetni, és a projektben részt vesz a Magyar Nemzeti Bank is.

Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.