Hirdetés
. Hirdetés

Nyílt keresőt fejleszt a Wikipédia alapítója

|

Az felhasználók által szerkesztett online enciklopédia alapítója egy Wiki alapú, a Google-t és a Yahoo-t kiegészítő kereső elindítását tervezi.

Hirdetés

A Wikipédia alapítója, Jimmy Wales rövid online hírben jelezte az ünnepek előtt, hogy a népszerű internetes enciklopédiára, a Wikipédiára alapozva egy új keresőt készítésén fáradozik, amelynek neve Wikiasari vagy Wikia lehetne. A Wikipedia.comot üzemeltető Wikimedia Alapítvány azonnal világossá tette, hogy a kereső fejlesztéséhez semmi köze.

Wales szerint a jelenlegi, komplex algoritmusokra alapuló keresőtechnológia azért rossz, amiért a jogvédett szoftverek rosszak: hiányzik a szabadság, a mögöttes közösség, az elszámoltathatóság, az átláthatóság. A search.wikia.com oldalon megjelent bejegyzés szerint azért jött létre az oldal, hogy mindezt végre megváltoztassák.

A Wikipédia alapítója szerint a Wikia egy újfajta keresőmotor, és az emberi intelligenciára alapozva oldja meg azokat a feladatokat, amelyekre az algoritmusok nem képesek. Arra kéri a a Wiki közösség tagjait, segítsenek a Wikia kereső megalkotásában, amely a webes keresés nyílt forráskódú alternatívája lesz.

A Wikipédia projekt a felhasználóktól érkezett adományokból tartja fenn magát. A 2006. június 30-án végződő pénzügyi évben ismertette először pénzügyi helyzetét, vagyontárgyainak értéke meghaladja az 1 millió dollárt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.