Hirdetés
. Hirdetés

Nyílt kód, az innováció motorja

|

Mostanra bizonyították érettségüket a felhőalapú technológiák, ma már olyan szervezetek is használják őket, amelyek jellemzően nem az elsők között vezetnek be új informatikai megoldásokat. A hibrid környezetek hatékony felügyeletéhez szükséges újgenerációs üzemeltetési megoldások ezért mind szélesebb körben terjednek, és gyakran nyílt forráskódú technológiára épülnek.

Hirdetés

Igen sok szervezet vezeti be alkalmazásait elsőként vagy kizárólag a felhőben, ami jól érzékelteti a szolgáltatási modell - a felhasználók szerint a következő években tovább erősödő - elfogadottságát, derült ki a SUSE világszintű felméréséből (2017 Global Study). Ennek során a tanulmány készítői húsz ország 1400 IT-döntéshozóját kérdezték 250, illetve ezer főnél nagyobb vállalatoknál az informatikai megoldásokhoz fűződő gyakorlatról. Különösen a hibrid (66 százalék) és a magánfelhők (55 százalék) esetében számítanak növekedésre a válaszadók, míg a nyilvános felhőszolgáltatásokról a megkérdezettek 36 százaléka mondta ugyanezt.

Hirdetés

Az IT-vezetők több mint 60 százaléka a költségcsökkentés érdekében döntött a felhőszolgáltatások bevezetése mellett, de hasonlóan nagy számban említették a célok között a fejlesztői hatékonyság növelését (59 százalék), az adatközpontok konszolidálását (58 százalék), az üzlet agilitásának és innovációs erejének fokozását (57 százalék) is. Üzletkritikus alkalmazások futtatásához a magánfelhő és a hibrid környezet a preferált modell, a válaszadók 89 százaléka a szoftverfejlesztést is nyilvánosból magánfelhőbe vinné.

Minthogy sok vállalat fordul a hibrid és a magánfelhők felé, egyre nő az OpenStack népszerűsége. A megkérdezettek 23 százaléka már használja ezt a nyílt forráskódú szoftverplatformot felhőalapú megoldásokhoz - 2015-ben az arány még 15 százalék volt. Ráadásul a mostani felmérésben a válaszadók további 59 százaléka jelentette ki, hogy tervezi az OpenStack bevezetését rugalmassága, integrálhatósága miatt, valamint azért, hogy költségeit csökkentse.

- Napjaink meghatározó és feljövő technológiai trendjei mögött gyakran nyílt forráskódú szoftverek állnak, robbanásszerűen nőtt az open source projektek száma, ezért egyre nehezebb választani közülük - mondta Hargitai Zsolt, a NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet üzletfejlesztési vezetője a SUSE Expert Day 2018 konferencia nyitóelőadásában. - Nagyban megkönnyítik ezt az olyan cégek, mint a SUSE, mivel kiválasztják az innovatív, sok fejlesztővel támogatott, perspektivikus projekteket, termékesítik őket, és támogatást, szolgáltatásokat adnak hozzájuk. A SUSE digitális adatközpontja, szoftveralapú infrastruktúrája, felhőre, konténerekre, mikroszolgáltatásokra és DevOpsra épülő alkalmazásszállítási modellje segít a vállalatoknak az informatika régi és új világának összekapcsolásában, mivel nemcsak kód, hanem szabványok és iparági együttműködés tekintetében is a nyitottságot képviseli.

Ezt példázza a HPE-vel és az SAP-vel kialakított partnerség is. A SUSE Enterprise Linux Server for SAP Applications a HANA preferált szoftverplatformja, implementációinak száma világszinten meghaladja a 10 ezret, és 60 százalékuk HPE x386-os hardverplatformon fut.

Infrastruktúra programozva
A felmérésben részt vevő IT-döntéshozók szinte mindegyike (95 százaléka) egyetért abban, hogy az adatközpont jövője a szoftveralapú infrastruktúra (software-defined infrastructure, SDI). Meggyőző üzleti és technológiai előnyöket kínál ugyanis az SDI, amelyek közül a válaszadók az IT-erőforrások gyorsabb hozzárendelését (65 százalék), az adatközpont egyszerűbb menedzselését (63 százalék), valamint az új modellek és módszerek, például a hibrid környezetek és a DevOps alkalmazásához szükséges feltételek megteremtését (51 százalék) emelték ki első helyen.

Szoftveralapú nagyvállalati tárolómegoldás a SUSE Enterprise Storage is, amelynek decemberben megjelent 5-ös verzióját Kovács Lajos, a NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet vezető konzultánsa mutatta be a konferencián.

- Bár évente 25 százalékkal csökken az adattárolás költsége, a tárolandó adatmennyiség 40 százalékkal nő, és növekszik a felhasználási esetek, a hozzáférési protokollok száma, a skálázhatóság és az automatizáció igénye is, mivel a vállalatoknak többféle adattípust változatosabb felületeken kell gyorsabban elérhetővé tenniük - mondta Kovács Lajos. - A masszív, strukturálatlan adatok, például a videó, az audió, a grafikus tartalom, a CAD-modellek, gyűjtőnevükön a large data esetében ugyan nincs szükség feltétlenül gyors vagy valós idejű hozzáférésre, viszont méretüknél fogva hamar felélik a tárhelyet, ráadásul akár hosszabb időn át is meg kell őrizni őket, így több petabájtos kapacitás kell hozzájuk. A hagyományos nagyvállalati tárolók, amelyeket a relációs adatbázisokban kezelt, strukturált adatokhoz terveztek, erre a célra nem alkalmasak, a large datához, például streaming médiához, egészségügyi képdiagnosztikai fájlokhoz, digitális térképekhez vagy CCTV-felvételekhez szoftveralapú tárolók szükségesek.

A nyílt forráskódú Ceph tárolóplatformra épülő SUSE Enterprise Storage automatizált, önmenedzselő, önjavító, teljesen hibatűrő, és horizontális skálázással korlátlanul méretezhető megoldás, amelyből a vállalatok tárolótömböket, fájlrendszert és objektumtárolókat egyaránt kiajánlhatnak. A tárolószoftver rétegét különválasztja a vastól, ezért általános célú hardver kerülhet alá, és külön hálózatot sem igényel, ami a bekerülési és az üzemeltetési költségek csökkenését eredményezi. Az 5-ös verzió újdonságai közé tartozik, hogy a Ceph BlueStore technológia megduplázza az adatírás sebességét, a felügyeletet Salt-alapú konfigurációmenedzsment, a monitorozást és vizualizációt openATTIC (Prometheus/Grafana) grafikus kezelőfelület segíti.

Megérkeztek Budapestre a HPE Apollo szerverek, hangzott el a konferencián, amelyekből a cég SUSE Enterprise Storage demókörnyezetet épít meglévő, a konténerezett alkalmazások agilis fejlesztésének kipróbálására alkalmat adó SUSE Container as a Service Platform demókörnyezete mellé.

Konténerek szolgáltatásként
A szoftverfejlesztő cégek túlnyomó többsége (89 százalékuk) Linux rendszeren futtat Docker-alapú konténereket, míg Windows-alapokon csak 28 százalékuk - derült ki a SUSE ISV partnerei körében végzett felmérésből -, és elsősorban újgenerációs, mikroszolgáltatásokból felépülő alkalmazásokhoz használja őket, de 28 százalékuk hagyományos programok futtatásánál is hasznukat látja. A válaszadók 41 százaléka a fejlesztést az üzemeltetéssel összekapcsoló DevOps folyamatok támogatására alkalmazza a konténertechnológiát, és legnagyobb előnyei közé az üzleti igények gyorsabb kiszolgálását (55 százalék), az egyszerű verziófrissítést (37 százalék), a platformok közötti hordozhatóságot (35 százalék) és a hatékonyabb fejlesztést (29 százalék) sorolja.

Akadályokat gördíthet azonban a konténerek alkalmazása elé a megkérdezett IT-döntéshozók szerint, hogy bevezetésük technológiai kihívásokkal jár (61 százalék), és a fejlesztők nem értenek az új technológiához (48 százalék), illetve nem tudnak kellő időt fordítani a szükséges ismeretek elsajátítására (32 százalék). Megkönnyíti a nehézségek leküzdését a SUSE szolgáltatásként elérhető CaaS (Container-as-a-Service) platformja, amelyet Papp Zsolt, a NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet vezető konzultánsa demózott a konferencián.

Nagyvállalati konténerkezelő megoldásként a SUSE CaaS Platform magában foglalja a SUSE MicroOS-t, amely rendkívül könnyen telepíthető, felügyelhető és frissíthető, ezért mindig naprakész operációs rendszer, kifejezetten mikroszolgáltatások és konténerek futtatásához. A felhőalapú megoldás konfigurációs eszközöket is tartalmaz, továbbá egyszerűsíti a konténerek felügyeletéhez használható Kubernetes technológia telepítését és alkalmazását, jelentősen megkönnyítve a konténerezett alkalmazások és szolgáltatások telepítését, kezelését és méretezését.

Még idén megjelenik a SUSE Enterprise Linux Server 15-ös verziója, amelynek újdonságairól Neil Barnett, a SUSE vezető termékmenedzsere adott áttekintést. A nyílt forráskódú, nagyvállalati szerver operációs rendszer következő főverziója az új, 4.12-es Linux kernelre épül, amelyet a jelenlegi 12-es verzió még idén megjelenő, 4-es szervizcsomagja is tartalmazni fog.

A hagyományos és az agilis, a fizikai, a virtualizált és a felhőalapú informatikai környezeteket összekapcsoló, többmódusú és moduláris felépítésű operációs rendszer Real Time és High Availability bővítményének új verziója, valamint Live Patching funkciójának IBM Power Systems rendszerekhez elérhető változata az év elején jelent meg késleltetést, illetve leállást nem tűrő, üzletkritikus alkalmazásokhoz.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.