Hirdetés
. Hirdetés

Nyílt megoldások adaptív gyártáshoz

|

Adamos néven októberben indult a DMG MORI, a Dürr, a Software AG, a Zeiss, valamint a hongkongi ASM Pacific Technology közös vállalata, amely a digitalizáció új szabványává válna a szerszámgépgyártás és -automatizálás terén. Nyílt platformszolgáltatás, alkalmazásgyár és -piac is segíti az Ipar 4.0-s beruházások elindítását.

Hirdetés

A dolgok internete a gyártóiparban is lehetővé teszi a gépek közötti kommunikációt, az eszközök, a folyamatok és az anyagok állapotát, valamint a környezeti és más körülményeket bemutató adatok kiterjedt, valós idejű gyűjtését és elemzését. Mindez Ipar 4.0-s megoldások, alkalmazások, szolgáltatások és új üzleti modellek alapját képezi, amelyekkel a gyártóvállalatok optimalizálni tudják a termelést. Például a szerszámgépek meghibásodása előtt felismerhetik a karbantartás szükségességét, a kereslet aktuális változásához igazíthatják az előállított termékmennyiséget vagy a tényleges igények alapján automatikusan rendelhetnek alkatrészeket beszállítóiktól.

Hirdetés

Alkalmazásgyár és közösség
Mindehhez digitális képességekkel, szenzorokkal, vezetékes és vezeték nélküli hálózati kommunikációs képességekkel felruházott szerszámgépek szükségesek az olyan komponensek mellett, mint a helyben bevezetett vagy a nyilvános felhőben, szolgáltatásként elérhető alkalmazások és tárolómegoldások, a rendszereket összekapcsoló integrációs felületek - a folyamatok menedzseléséhez és a fejlesztéseknek irányt szabó stratégia megalkotásához szükséges szakértelemről nem is beszélve. A szerszámgépgyártás és -automatizálás terén érthető módon a dolgok internete és az Ipar 4.0 az innováció és a növekedés fő hajtóereje, de azt is könnyű belátni, hogy a lehetőség megragadásához szükséges erőforrásokat csak a legnagyobb szereplők képesek mozgósítani.

Szektorokon átívelő együttműködésükkel az Adamos (Adaptive Manufacturing Open Solutions) alapítói - miként a vegyesvállalat neve is utal rá - ezen változtatnának. A cég Adamos App Factory Alliance néven egyrészt közösséget épít, amelyben a szerszámgépgyártók a tudásmegosztásból merítő és nyílt technológiai szabványokra épülő szoftvermegoldásokhoz férhetnek hozzá, illetve az általuk fejlesztett alkalmazásokat is közzétehetik a közösségbe tartozó partnerek piacterein. A közösséghez csatlakozó partnerek az éves tagsági díj mellett szerszámgépenként, illetve az adatforgalom alapján számított havi díjat is fizetnek az alkalmazások és szolgáltatások használatáért.

Az Adamos alapítói (balról): Christian Thönes, a DMG MORI, Ralf W. Dieter, a Dürr és Karl-Heinz Streibich, a Software AG vezérigazgatója, valamint Thomas Spitzenpfeil, a Zeiss igazgatótanácsának tagja

Ipar 4.0 platformszolgáltatásként
Utóbbiakat - az Ipar 4.0-s alkalmazásokat és szolgáltatásokat - a szerszámgépgyártók a világ minden pontján könnyen elérhetik, és termékeikbe építve továbbadhatják gyártóipari ügyfeleiknek a nyílt szabványokat követő Adamos ipari IoT-platformon. A nyilvános felhőben PaaS-szolgáltatásként működő, de házon belüli szervereken is telepíthető IIoT-

platform technológiai alapját a Software AG Cumulocity IoT-platformja adja. A Software AG idén márciusban vásárolta fel a felhőalapú IoT-platformjáról ismert német Cumulocity céget, amelynek portfólióját integrálta saját Digital Business Platform megoldásának fejlett integrációs, folyamatmenedzselő, valós idejű analitikai és eseménykezelő, valamint gépi tanulásra épülő képességeivel.

Szoftverfejlesztő szakmai közösség és nyílt IIoT-platformszolgáltatás együttesének köszönhetően az Adamos alapítói szerint a szerszámgépgyártók minden szükséges szoftverkomponenst egyetlen pontból szerezhetnek be Ipar 4.0-s fejlesztéseikhez. Mindez nemcsak egyszerűbb, hanem olcsóbb és megbízhatóbb is lesz, mintha maguk látnának hozzá az elemek összeválogatásához és -kapcsolásához, és a szerszámgépek tervezése, előállítása, valamint karbantartása, támogatása során keletkező adatok biztonsága is nőni fog. A dolgok internetére épülő Ipar 4.0-s megoldásokat így a kisebb szerszámgépgyártók széles köre építheti be termékeibe és szolgáltatásaiba, és azokat saját márkaneve alatt kínálhatja ügyfeleinek.

A darmstadti székhelyű Adamos GmbH indulásakor mintegy kétszáz szakembert foglalkoztat, akik tanácsadással is segítik a szerszámgépgyártókat. Több mint harminc, a karbantartást, a monitorozást és mérést, a minőség-ellenőrzést támogató, valamint az adatbiztonságot növelő alkalmazással debütált a cég. A paletta a gyártástervezést és a szerszámgépek felügyeletét megkönnyítő, fejlett adatvizualizációs képességekkel bíró digitálispilótafülke- és műszerfal-alkalmazásokkal bővül majd a jövő év elején.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.