Hirdetés
. Hirdetés

Nyíltforrású processzorok

|

A minap megjelent Linux 3.1 kernel egy igen érdekes elképzelést is támogat.

Hirdetés

Linus-Torvalds-220x220
Linus-Torvalds-220x220
Linus Torvalds bejelentette a legújabb, 3.1-es Linux kernel megjelenését. Ez meglehetősen gyors előrelépésnek számít, hiszen a harmadik generáció debütálására csak az idei nyár közepén, júliusban került sor, előtte hosszú évekig 2.6.x verziószámmal jelentek meg az új rendszermagok. De térjünk vissza a legújabb változatra, mert néhány olyan újdonsággal gazdagodott, amiről érdemes tudni!

Az új kernel támogatja a nested virtualiziation technológiát a KVM (Kernel-based Virtual Machine) hypervisorön keresztül, melynek révén a már virtualizált rendszereken belül is létrehozhatók újabb vendégrendszerek. Ennek alapját egyébként az AMD Nested VMX megoldása adta. De nem csak az Advanced Micro Devices új fejlesztéseit támogatja a 3.1-es rendszermag: szintén a KVM jóvoltából elérhetővé vált az Intel új, Ivy Bridge magos processzorai által birtokolt SMEP (Supervisory Mode Execute Protection) képesség, mely segíthet a jellemzően virtuális kliensekhez köthető teljesítményproblémák kiküszöbölésében.

És maradjunk még a virtualizációnál egy kicsit: ez az első rendszermag, ami lehetővé teszi a Xen-alapú virtuális gépek számára a számítógép PCI buszán „lógó" eszközök közvetlen hozzáférését. Ez a funkcionalitás korábban natívan nem, csak egy patch telepítését követően volt elérhető. Említést érdemel a Xen Balloon Drivere is, ami a virtuális gépek által használt memória működés közben való elosztását teszi lehetővé.

Nyíltforrású processzor
Noha a fentiek sem lebecsülendő előrelépések, van valami, amiben a legújabb Linux sokkal nagyobb horderejű fejlődést mutat fel. Ez az első olyan kernel, ami támogatja az OpenRISC 1000 családba tartozó processzorokat. Ezek a lapkák olyan (32 bites) központi vezérlőegységek, melyek fejlesztése önkéntes alapon történik, abból a célból, hogy nyíltforrású processzorarchitektúrák jöhessenek létre. A 2001 szeptemberében létrehozott projektnek már több mint 130 ezer támogatója van, a natív Linux support pedig meghozhatja az áttörést a nyíltforrású architektúra számára.

Végül még néhány érdekesség a 3.1-es kernel kapcsán: támogatja az Oracle legújabb CPU-ját is, a Sparc-T3 sorozatot. Fejlettebb grafikus meghajtóprogramokkal rendelkezik a 3D-s képrenderelés támogatása érdekében. Most először - remélhetőleg - gond nélkül csatlakoztathatóvá váltak a Nintendo Wii mozgásérzékelős vezérlői, illetve számos új driver és hibajavítás is napvilágot látott benne.

A rendszermag bárki számára szabadon hozzáférhető, ám ezúttal a GitHub szolgáltatásán keresztül. A megszokott, Kernel.org helyen egyelőre azért nem érhető el, mert itt jelenleg is tart egy korábbi, biztonsági betörés által okozott károk elhárítása.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.