Hirdetés
. Hirdetés

ODF támogatással jön az Office SP2

|

A szervizcsomagban az OpenOffice formátuma is helyet kap.

Hirdetés

A Microsoft sajtóközleménye szerint a jövőre megjelenő Office 2007 második szervizcsomagját ODF (OASIS Open Document Format), XPS és PDF/a formátum támogatással is ellátják majd, vagyis konkrétummá vált az, amit korábban még csak ígértek. Az irodai programcsomagban így immár helyet kap az Office Open XML fájlformátum nyílt riválisa is, az ODF, aminek köszönhetően a Microsoft terméke képes lesz az OpenOffice dokumentumait is kezelni, s így megvalósulhat az átjárhatóság a két rivális alkalmazás között.

A nyitás szükségszerű volt, hiszen a magán és a közigazgatási szféra oldaláról is egyre hangosabbak voltak azon igények, amelyek az interoperabilitás kérték számon a redmondi vállalaton. S korábban az Európai Unió több tagországa is felszólalt az ellen, hogy a Microsoft nem teszi lehetővé, vagy nem ad elég lehetőséget az Office-ban más cégek fájlformátumainak használatára.

A német informatikai Tanács pedig az elmúlt napokban döntött úgy, hogy a jövőben a német közigazgatásban a szabad Open Document Format (ODF) lesz a szabvány a zárt formátumok helyett. Vagyis Németországban 2010-től magánszemélyek, cégek és hivatalok egyaránt választhatják az ODF-t, nem kell hivatalos dokumentumok előállításához megvásárolniuk az Office programcsomagot, s ezen tendenciát a redmondi cég szeretné megfékezni.

 

microsoft-office2007-image.jpg


E mellett persze a Microsoft formátuma, az Open XML is megmarad a programcsomagban, nagy valószínűséggel alapértelmezett formátumként. A közeljövőben a sajtóközlemény szerint ráadásul a redmondi cég az interneten közé teszi annak forráskódját is, hogy külső fejlesztők is hozzáférhessenek. A Nemzetközi Szabványosítási Szervezet (ISO) és a Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság (IEC) pedig nemrég elfogadta nemzetközi szabványként a Microsoft fájlformátumát. Az Office Open XML (OOXML) hivatalosan az ISO/IEC 29500 nevet kapta.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.