Hirdetés
. Hirdetés

Office 2010: ingyen, kártyával és virtualizációval

|

Három új módon is megjelenik majd kereskedelmi forgalomban az irodai programcsomag. Érkezik a kis tudású, ingyenes és reklámokkal megtűzdelt Office 2010 Starter. Elkészült az Exchange 2010 RTM is.

Hirdetés

Az Office 2010 fejlesztőcsapata blogjában bejelentette, hogy az eddigiektől eltérően három új módon is hozzájuthatnak majd a felhasználók a várhatóan jövő nyáron érkező irodai programcsomaghoz.

Egyrészt elérhető lesz egy Office 2010 Starter kiadás, amely habár ingyenes lesz - néhány reklámot azonban majd el kell viselnünk a program felületén belül - csupán kedvcsinálónak lesz alkalmas. Nem lesz benne sem Outlook, sem PowerPoint, sem OneNote, ha csak a népszerűbb alkalmazásokat nézzük.

 

 

office2010-product.jpg
 

 

 

Kizárólag a Word és az Excel 2010 butított verzióit fogja tartalmazni, amelyekkel - a mérnökök elmondása alapján - a felhasználók nem hozhatnak létre például új dokumentumokat, mivel azok csak az állományok megtekintésére és szerkesztésére lesznek felkészítve. "Ez a megoldás egy nagyon egyszerű módja annak, hogy a felhasználók kipróbálják a terméket, s így eldöntsék, hogy akarnak-e váltani az Office legújabb tagjára" - írják a készítők. S valóban a kiszivárgott hírek szerint az Office 2010 csupán kvázi egy demo lesz, amely alapján mindenki eldöntheti majd, hogy kell-e neki a legújabb irodai programcsomag, vagy nem.

A Starterhez hasonlóan szintén az OEM partnereknek lehetőségük lesz egy kulccsal nyitható Office 2010 telepítésére is. Ezen esetben a megvásárolt gépen már ott fog lapulni az irodai programcsomag, csupán egy licenc-kártya lesz szükséges ahhoz, hogy azt kinyissuk. A Product Key Card kereskedelmi forgalomban lesz kapható e művelethez, s nem kell majd megvennünk a dobozos szoftvert, ha használni szeretnénk a szoftvert. Csak a licenckulcsra lesz szükségünk. E megoldással ráadásul, mivel a legerősebb Office 2010-et fogják telepíteni a gépekre, a felhasználók könnyedén válthatnak majd a három kiadás (Home & Student, Home & Business, Professional) között.

 

 

office2010_1_k.jpg


Talán technológiai szinten a legérdekesebb a harmadik App-V virtualizációval megvalósított Click-to-run vételi lehetőség, mikor a felhasználónak folyamatosan leszinkronizálhatják a programokat a gépükre. Tegyük fel például, hogy a Word 2010-et szeretnénk használni. Kifizetjük az interneten keresztül, majd mikor az összeg megérkezik a szoftvercéghez, az rögtön elhelyezi nekünk a program ikonját az asztalunkon. Ha elindítjuk, akkor elsőként leszinkronizálja a program megjelenítéséhez szükséges állományokat, s körülbelül 1 percen belül már használható is lesz (20-30 perces telepítés helyett). A megoldás lényege, hogy a rutinok csak akkor töltődnek le a Microsoft szerveréről, mikor azokat elsőként használjuk, így a vásárlás után szinte azonnal használhatjuk majd az irodai programcsomagot.

Kész az Exchange 2010

Az Office 2010 habár várhatóan csak jövő nyáron jelenik meg, az Exchange 2010 már a novemberi TechEd Europe 2009 konferenciával egyidőben elérhető lesz. A levél és üzenetkezelő megoldás mérnökei ugyanis bejelentették, hogy elkészültek az Exchange 2010 végleges RTM (Release to manufacturing) verziójával, így esetében már mindenképpen egy piacképes termékről beszélhetünk.

 

 

 

exchange_2010.jpg


A megújult Exchange a hírek szerint hatalmas fejlődésen ment keresztül az üzenetek archiválása terén, ami mellett egy sor érdekes funkcióval is gazdagodott. Ilyen például a MailTips, amely gyakorlatilag a GMail-nél nemrég bevezetett pánikgombhoz hasonló. Segítségével a rendszer egy pár pillanatig kivár az üzenet elküldésével, hátha a felhasználó meggondolja magát. A hirtelen felindulásból megszült sorok íróinak ez hasznos funkció lehet. A MailTips többek között figyeli azt is, hogy éppen akinek küldenénk a levelet az irodában van-e, vagy azon kívül, s ezt jelzi a felhasználónak. A Microsoft célja ugyanis az volt, hogy csökkentse a szervezeteken belüli levélforgalmat a felesleges üzenetek kiszűrésével.

A Voic Mail Preview segítségével pedig az Exchange 2010 felhasználói szöveges betekintést kaphatnak az egyébként hang alapú üzenetekbe, így képesek lehetnek mérlegelni, hogy azt azonnal megtekintik-e, vagy azt halogathatják egy picit.

A bevezetett Ignore Conversation funkcióval ezen túl lehetőségük van arra a felhasználóknak, hogy kizárják magukat egy levelezésből. Ez akkor lehet hasznos, ha egy olyan beszélgetéshez csatolják, ami számára irreleváns. Így szintén csökkenthető a nem kívánt levélforgalom. Debütál még a Conversation View is, amellyel e-mail üzeneteket küldhetünk, mintha azt egy azonnali üzenetküldővel tennénk. A Call Answering Rules segítségével pedig különböző szabályokat állíthatunk be a VoIP csatornán érkező hanghívásokhoz.

A Microsoft tájékoztatása alapján az augusztusban kiadott Exchange 2010 RC kiadását 10 millióan tesztelték világszerte, ami viszonylag magas számnak számít. A szerveroldali alkalmazás csak 64 bites rendszerekkel kompatibilis, míg szoftveroldalon Windows Server 2008 és Windows 7-tel egyidőben megjelenő R2-vel működik együtt.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.