Hirdetés
. Hirdetés

Okos vízellátás

|

Intelligens vezeték-hálózatokkal csökkentenék a veszteségeket és az energia-fogyasztást.

Hirdetés

Az EU Bizottsága által támogatott ICeWater (ICT Solutions for efficient Water Resource Management) keretében a Siemens és partnerei, köztük a Toshiba, az Italdata, valamint Milánó és Temesvár vízmű-üzemeltetői új lehetőségeket keresnek az ivóvíz-hálózatok veszteségeinek és energia-fogyasztásának csökkentésére. Az elképzelések szerint vezeték nélküli szenzorok szállítanának adatokat szimulációs és optimalizálási modellekhez, amelyek a hálózatokat valós időben leképeznék a számítógépben. Ezután matematikai módszerek révén lehetne a hálózat működését optimalizálni.

Hirdetés

Sok helyen vesznek kárba jelentős vízmennyiségek. Nem ritka a 20-30%-os veszteség, még európai nagyvárosokban sem. Egy folyamatosan működő eljárással, amely a tömítetlen helyeket gyorsan és megbízhatóan felismeri, jelentős vízmennyiségeket lehetne megtakarítani. De a hálózatok szivárgások nélkül is, az alkalmazott szivattyúk nagy száma miatt, valóságos energia-falók. Ha a szivattyúk „menetrendjét” az igényekhez igazítanák, nagy megtakarítást lehetne elérni.
Ilyen ötleteket a mai vízvezeték-hálózatokban nem valósítanak meg. Gyakran nem kielégítő a hálózatban lévő szenzorok és a központi irányítási rendszer hálózati összeköttetése. Sőt, ha vannak is releváns információk, azokat részben kézzel gyűjtik össze, és havonta – sőt, esetleg csak évente – értékelik ki.

 

Az ICeWater projektben döntéstámogató rendszert kívánnak kifejleszteni a vezetékhálózat tervezésének és üzemeltetésének optimalizálására. Egy ilyen támogató rendszer első ötletei már megjelentek a Siemens SIWA water management rendszerében. A Siemens központi k+f részlege, a Corporate Cechnology (CT) most további modulok kidolgozásával foglalkozik a szivárgási helyek felderítésére, ill. az üzem és a tervezés támogatására, valamint egy vezeték nélküli, energia-hatékony kommunikációs rendszer kidolgozására. Ebben elemek hajtotta szenzorok kommunikálnak az interneten át a vízvezeték-üzemeltető irányítási rendszeréve, és továbbítanak a vízfogyasztás, vízszintek és átfolyási mennyiségek továbbítására. Ezeket az adatokat az ICeWater-System tárolja, és bocsátja a különféle modulok rendelkezésére. A SIWA szimulációs modelljeit, amelyek a vízhálózatok dinamikus viselkedését pontosan leírják, felhasználják a projekt megvalósításánál.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.