Hirdetés
. Hirdetés

Okosabb lett a hálózat

|

Mesterséges intelligenciával teszi egyszerűbbé a hálózatfelügyeleti és biztonsági szabályok tartományokon átívelő érvényesítését, jelentette be a Cisco éves konferenciáján. San Diegóban bemutatott strapabíró kapcsolóival és útválasztóival a szállító ipari környezetekre, a dolgok internetének peremére is kiterjeszti szándékalapú hálózatát.

Hirdetés

A szervezetek kétharmadánál hárul egyre több feladat az informatikai csapatokra, de a következő egy évben csupán harmaduk tudja bővíteni létszámukat, derült ki a 451 Research felméréséből. A digitálisan átalakuló gazdaságban eközben a piaci verseny minden eddiginél kiélezettebbé válik, így annak tétje is egyre nagyobb, hogy a vállalatok a kapcsolattartás minden csatornáján a legjobb felhasználói élményt szerezzék ügyfeleiknek, partnereiknek és alkalmazottaiknak. A hálózatok összetettsége ugyanakkor már messze meghaladta az emberi léptéket, ezért az üzlet elvárásai és a rendelkezésre álló erőforrások között mélyülő szakadék áthidalását a Cisco innovatív hálózatautomatizálással és -analitikával segíti, amely a hálózati forgalomról és eseményekről gyűjtött személytelenített adattömegen tanított mesterséges intelligencia képességeire támaszkodik.

Hirdetés

Két éve bemutatott szándékalapú hálózata a hagyományos, kézi vezérlést igénylő, ezért időigényes módszerekkel szakítva intuitívan értelmezi az üzleti célokat, amelyek eléréséhez hálózati szabályokat alkot és alkalmaz a teljes infrastruktúrán, majd elemző és értékelő képességeivel folyamatosan ellenőrzi érvényre jutásukat, a hálózat szándékoknak megfelelő működését. Júniusban San Diegóban megtartott Live konferenciáján a Cisco újabb, mesterséges intelligenciára (AI) és gépi tanulásra (ML) épülő képességeket, valamint hálózati tartományokon átívelő integrációs újításokat jelentett be szándékalapú hálózati portfóliójában, amelyekkel az informatikai csapatok könnyen és gyorsan válaszolhatnak az üzleti igényekre, hatékonyabban felügyelhetik a felhasználókat és az alkalmazásokat, valamint növelhetik a biztonságot a területi és a nagy kiterjedésű hálózatokban, az adatközpontokban, a felhőben és a dolgok internetén.

Számító szegmentáció
A most debütáló képességek egy részét a Cisco AI Network Analytics szoftvercsomagja tartalmazza, amely AI- és ML-technológiákkal - az iparág legnagyobb hálózati telemetriai adatkészletein tanított algoritmusokkal - elemzi a hálózatok adatforgalmát, és a teljesítményt, biztonságot befolyásoló események várható bekövetkezésére utaló mintákat felismerve lehetővé teszi a problémák megelőzését. A szoftvercsomag a Cisco DNA Center platformján fut, amely a szándékalapú hálózat vezérlőközpontjának számít, mivel segítségével az informatikai csapat egyetlen helyről menedzselheti a vállalat teljes hálózati infrastruktúráját és összes hálózati kapcsolatát.

Nagyobb rálátást, mélyebb betekintést ad majd az informatikai csapatoknak az AI Network Analytics szoftvercsomag, munkájukat pedig irányított intézkedésekkel fogja segíteni, mondták a Cisco vezetői a konferencián. A hálózatról érkező hatalmas adatmennyiséget például folyamatosan összeveti az üzleti szándékot kifejező szabályokkal és követelményekkel, így megtanulja, melyek az egyedi elvárásoknak megfelelő működést leginkább befolyásoló tényezők, potenciálisan problémához vezető fejlemények, és pontos riasztásokkal irányítja a figyelmet a legfontosabb teendőkre, illetve automatizált munkafolyamatokon keresztül önállóan is megteszi a megelőző intézkedéshez szükséges logikus lépéseket. Következésképp az informatikai csapatok az emberi beavatkozást, intelligenciát és kreativitást követelő feladatokra összpontosíthatnak, és azokkal gyorsabban végezhetnek.

Szándékalapú hálózatához a Cisco az összes tartományon - a területi, telephelyi, fiókirodai és nagy kiterjedésű hálózaton, a dolgok internetén, az adatközponton és a nyilvános felhőn - átívelő architektúrát épít az összetettség csökkentése érdekében. San Diegóban újabb integrációkat jelentett be, amelyek végponttól végpontig terjedő alhálózati felosztást, egységes alkalmazáshasználati élményt és átható kibervédelmet tesznek lehetővé ebben az architektúrában.

A Cisco SD-Access, SD-WAN és Application Centric Infrastructure (ACI) szoftveralapú hálózati megoldásainak integrálása például megkönnyíti a felhasználók és az eszközök következetes beléptetését, feljogosítását és alhálózati besorolását az összes tartományon keresztül, még akkor is, ha közben változnak mind a felhasználók, mind az alkalmazások. Alhálózatok kialakításával (szegmentálással) az informatikai csapatok jobban védhetik az érzékeny adatokat és a kritikus alkalmazásokat a jogosulatlan hozzáféréssel szemben. Az integráció további előnye, hogy az üzleti szándékkal összhangban a hálózati forgalom előbbre sorolásával az alkalmazások teljesítménye mozgás közben is fokozható.

Ha az AI Network Analytics szoftvercsomagot és a DNA Center platform más elemeit is használják az informatikai csapatok, akkor a hálózati szabályokat elegendő lesz egyszer megalkotniuk, mert azokat következetesen alkalmazhatják az összes tartományban, és módszeresen monitorozhatják üzleti szándékot kifejező érvényre jutásukat, miközben a hálózat szegmentálásával csökkenthetik a torlódást, fokozhatják a biztonságot, erősíthetik a törvényi megfelelést, és jobban elhatárolhatják a felmerülő problémákat is, mondták a Cisco előadói a konferencián.

Az AI Network Analytics szoftvercsomag a hálózati tartományokon átívelő integrációkkal együtt a Cisco DNA Center következő verziójában jelenik meg még a nyár folyamán.

Kapcsolatok durva környezetben
A vegyipari gyárak, az olajfinomítók és a bányák az embert és az informatikai eszközöket leginkább próbára tevő munkakörnyezetek közé tartoznak, amelyekben a hálózatok és az alkalmazások megbízható működése, az adatok mindenkori rendelkezésre állása létfontosságú, mert az üzlet teljesítményén túl a munkavállalók biztonsága is ezen múlhat. San Diegóban a Cisco strapabíró hálózati eszközöket és szoftveralapú megoldásokat mutatott be, amelyekkel az ipari környezetekre is kiterjeszti szándékalapú hálózatát, megkönnyítve az informatikai és a gyártási (IT- és OT-) technológia összekapcsolását a dolgok internetének peremén.

Szélsőséges környezeti hatásoknak, pornak és víznek huzamosabb időn keresztül is ellenállnak a Cisco Catalyst Heavy Duty kapcsolói és vezeték nélküli hozzáférési pontjai. Az IP67-es védettségi minősítésű eszközöket a vállalatok ugyanúgy a DNA Center vezérlőközpontjából felügyelhetik, mint hálózataik többi elemét. A Cisco Industrial Router ipari útválasztója mostantól SD-WAN képességekkel bír, így megkönnyíti a távoli helyszínek szoftveralapú hálózatba kapcsolását és az IoT-alkalmazások teljesítményének javítását.

A konferenciát megelőző napokban a Cisco bejelentette a francia Sentryo felvásárlását is, amely eszközfelügyeleti és biztonsági megoldásokat szállít ipari IoT- és OT-környezetekbe. Szándékalapú hálózatával integrálva ezeket a megoldásokat a Cisco nagyobb rálátást ad majd a vállalatoknak az ipari vezérlőrendszerek hálózataira, hogy megkönnyítse felügyeletüket és fokozott védelmüket, az öröklött és az olyan feljövő technológiák összekapcsolását, mint például az 5G. Az akvizíció lezárása októberre várható.

Kapcsolattartást és együttműködést, csapatmunkát támogató termékportfólióját szintén továbbfejlesztette a Cisco. A csevegést, telefon-, videó- és konferenciahívásokat, valamint jelenlét-érzékelést ötvöző Jabber alkalmazása a nyár végétől ugyanazzal a People Insights digitális asszisztenssel egészül ki, amelyet a Cisco márciusban a Webex Meetings videó- és webkonferencia-megoldásához jelentett be. AI-képességeivel a People Insights nyilvánosan elérhető forrásokból gyűjt adatokat a találkozók résztvevőiről és vállalataikról, hogy segítse az ismerkedést, és tartalmasabbá tegye a megbeszéléseket.

A Cisco DevNet fejlesztői programját többek között AI- és ML-vonatkozású erőforrásokkal bővítette, hogy megkönnyítse a konferencián bejelentett hálózati technológiák bevezetését.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.