Hirdetés
. Hirdetés

Okostelefonok hatalmas tárhellyel

|

200 gigabájtnál is nagyobb tárkapacitást kínál a Mobile World Congress kiállításon bemutatott okostelefonok némelyike.

Hirdetés

A tárolókapacitás növelését az okostelefonokon található SD kártya bővítőhely teszi lehetővé. A HP Elite X3 telefonjába például akár 2 terabájtos SD kártya is beilleszthető lesz, míg a Samsung Galaxy S7 és S7 Edge modellje 200 gigabájtig támogatja a kártyákat.

Összehasonlításképp a Samsung korábbi, Galaxy S6 telefonjában nem volt SD kártya bővítőhely, a 128 gigabájtos tárkapacitást belső memória biztosította. Új modelljeiben a Samsung mindössze 32 gigabájt belső tárkapacitást kínál, a felhasználóknak SD kártyát kell vásárolniuk, ha ez szűkösnek bizonyulna.

Jelenleg a legnagyobb tárkapacitású SDXC kártya 512 gigabájtos, azonban ez egy éven belül 1 terabájtra nőhet, mondta Brian Kumagai, a kártyák fejlesztése mögött álló szabványügyi szervezet, az SD Szövetség elnöke. A flash technológia gyors ütemben fejlődik, így az elérhető tárkapacitás is növekszik, tette hozzá.

Az SD kártyák elsődleges tárolóként vagy a belső tárkapacitás bővítéseként s szolgálhatnak, ezért a gyártók PC-kbe, okostelefonokba, tabletekbe, kamerákba, tévékbe és más szórakoztatóelektronikai eszközökbe is bővítőhelyeket építenek. Az SDXC kártyák az SD kártyák kisebb változatai, és egyre inkább elterjednek, ahogyan az eszközök is egyre kisebbek lesznek.

Miután az okostelefonok mind nagyobb felbontású kamerákkal érkeznek, nagyobb tárkapacitásra van szükség a képek és videók tárolásához.

Az SD kártyák maximális adatátviteli sebessége 312 Mbps, de a jelenleg kapható modellek nem érik el ezt, a nagyobb tárkapacitású kártyák jellemzően 100 Mbps körüli átviteli sebességet tesznek lehetővé, míg a kisebbek gyorsabbak.

A kártyák tárkapacitása és adatátviteli sebessége a bővítőhely kontrollerétől is függ. Az olcsóbb eszközökben található bővítőhelyek például nem kompatibilisek a nagyobb átviteli sebességű kártyákkal. Az SD kártyák tárkapacitása sem növelhető 2 terabájt fölé a Microsoft ExFAT fájlrendszer korlátozásai miatt, mondta Kumagai.

Újabb biztonsági funkciókkal bővíti viszont az SD Szövetség a kártyákat. A mobil fizetéshez és a biztonságos bejelentkezéshez például NFC (near field communication) lapkát fognak integrálni az új SD kártyákba.

Kumagai szerint az SD kártyák még szélesebb körben elterjednek majd a dolgok internetének kibontakozásával, mivel az IoT eszközökben is nagyobb tárkapacitást adhatnak.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.