Hirdetés
. Hirdetés

Olcsó nyaralás (mobiltelefonnal)

|

A roaming-díjakat szabályozó intézkedések már a nyári szabadságolási időszak előtt életbe lépnek - ígéri az információs társadalomért felelős EB-biztos.

Hirdetés

A mobilszolgáltatókkal és az EU-államok távközlési minisztereivel folytatott megbeszélések után Viviane Reding (képünkön), az Európai Bizottság biztosa bejelentette: a roaming-díjak korlátozásának bevezetése után a mobiltelefon-használók legfeljebb nettó 0,50 eurót fognak fizetni percenként a külföldről indított, illetve ott fogadott hívásokért. Ha minden a terv szerint megy, akkor a vonatkozó szabályokat már júniusban elfogadják, így a szolgáltatóknak nem lesz "egy utolsó nyaruk, egy utolsó, 3 milliárd eurós bevételük" - szögezte le Reding.

Jelenleg több barangoló díj van érvényben attól függően, hogy a külföldön lévő mobiltelefon-előfizető az adott országon belül hív fel egy helyi számot vagy haza telefonál. A mobilszolgáltatókat tömörítő GSM Association adatai szerint tavaly a roaming-díjak átlaga 0,62 euró volt percenként.

Reding nem tért ki arra, hogy a fél euróban maximálandó díj melyik típusú hívásra vonatkozna, csupán annyit közölt, hogy a végső döntés nyomán ennél alacsonyabb összeg is születhet, mivel az Európai Parlament képviselői - akik majd jóváhagyják a tervezetet - inkább egy 0,42 eurós díjat támogatnának. Az EU soros elnöke, Németország is a Reding által javasolt 0,50 eurós limitet javasolja a külföldről indított hívások esetében, míg az ott fogadottakra 0,25 eurós maximális díjat tartana elfogadhatónak. Ezzel szemben például a Vodafone legfeljebb 0,60, illetve 0,30 euróra csökkentené a díjakat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.