Hirdetés
. Hirdetés

Öngyilkosságok megelőzésében segít a hanganalízis

|

Ausztrál tudósok számítógépes hangelemzés és gépi tanulás segítségével a depressziót és az önpusztító hajlamokat is képesek felismerni.

Hirdetés

Hirdetés

Ausztrál kutatók olyan technológián dolgoznak, amely lehetővé teszi, hogy pusztán hangelemzés alapján diagnosztizálják a depressziót, illetve a suicid késztetéseket.

A University of New South Wales docense, Julien Epps munkatársaival évek óta fejleszt olyan algoritmusokat, amelyekkel a beszédből kiolvasható az érzelmi és a lelki állapot. Fő kutatási területük a depresszió és az öngyilkosság előtti állapot felismerése.

A technológia két fontos összetevője a beszédfelismerés és a mesterséges intelligencia, azon belül is a gépi tanulás, amit a kutatók a beszélő hangi jellemzőinek beazonosítására, és a depresszió fokának megállapítására használnak.

Julian Epps, az UNSW docense

A kutatás egyik legfontosabb gyakorlati alkalmazása egy olyan figyelőmechanizmus kiépítése lehet, amely figyelmeztet, ha intervencióra van szükség.

A technológia helyet kaphat az orvosi diagnosztikában, és lehetségessé teszi többek közt azt is, hogy a depresszióban szenvedő betegtől vett hangminták alapján egyszerűen megállapítsák, állapota romlik-e, vagy javul.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.