Hirdetés
. Hirdetés

OpenOffice.org 3.0

|

Az új nyílt forrású irodai csomag egyre jobban kompatibilis az MS Office-szal, és még sok más újdonságot is rejt.

Hirdetés

Tesztalanyunk, az OpenOffice.org integrált irodai programcsomag, tartalmaz a szövegszerkesztőt (Writer), táblázatkezelőt (Calc), prezentációkészítőt (Impress), rajzolót (Draw), adatbázis-kezelőt (Base), diagramkészítőt (Chart) és egyenletszerkesztőt (Math). Bizonyára sokan emlékeznek rá, hogy az alkalmazáscsomag eredetileg StarOffice néven a StarDivision terméke volt, és otthoni használatra ingyenesen lehetett letölteni. A céget felvásárolta a Sun Microsystems Inc., majd OpenOffice.org néven nyilvánossá tette a szoftvert LGPL és SISSL licenc alatt. Sikerére jellemző, hogy hamarosan újabb mutációi jelentek meg, mint például a MagyarOffice, az OxygenOffice, az EuroOffice stb. Az OpenOffice.org fejlesztését továbbra is a Sun koordinálja, és ez alapján készül a StarOffice is, a Sun kereskedelmi terméke.

 

 

ooo3_01.jpg

Újdonság az Indítóközpont

 

 

Miért jó az OpenOffice.org?

Mindenekelőtt azért, mert legális. Ez az irodai szoftvercsomag ingyenesen letölthető, tetszőleges példányszámban telepíthető, és akár üzleti célra is használható. Örvendetes, hogy egyre több magyar cégnél látni ezt a szoftvert, de a piacot egyértelműen a Microsoft Office uralja. Igaz, javarészt illegális példányok formájában.

 

 

ooo3_06_.jpg

Látványosak a térhatású diagramok

 

 

Közhely, hogy a világ élvonalában járunk a szoftverkalózkodásban. A magyar vállalkozók többségének fogalma sincs arról, hogy szoftvernyilvántartást kellene vezetnie, mivel a kalózszoftverek miatt az APEH is felelősségre vonhatja. Közben elnézően megmosolyogják azokat, akik a divatos drága termékek helyett alternatív, ingyenes szoftvereket használnak. Az OpenOffice.org azonban mindent tud, amire egy átlagos irodában szükség lehet, ezért például Németországban komoly vetélytársa a fizetős irodai szoftvereknek. Az MS Office kvázi szabványnak tekinthető dokumentumformátumait is képes beolvasni, meg még egy csomó más termékét is, így általában kompatibilitási gondok sincsenek vele. Persze vannak extra dolgok, amelyek nem mennek át hibátlanul egyik programból a másikba, de a szokásos irodai munkában ritkán lehet ilyennel találkozni.

 

Ráncfelvarrás

Telepítés után az Asztalon megjelenik az új Indítóközpont ikonja. Ebben rögtön kiválaszthatjuk, hogy melyik modullal szeretnénk dolgozni, vagy milyen dokumentumot akarunk megnyitni. A program elindítása után feltűnik, hogy az OpenOffice 3 felülete alapos ráncfelvarráson esett át. A dolgok nagyjából a helyükön maradtak, de a felhasználói felületet új ikonok tarkítják. A Galaxy ikonkészlet manuálisan már a 2.4-es verzióhoz is telepíthető volt. Akinek nem tetszik, az az Eszközök –› Beállítások –› OpenOffice.org –› Nézet menüpont alatt átválthatja más stílusúra vagy kisebb méretűre. Kicsit körülményesebben a megújult nyitóképet is le lehet cserélni. A „csicsához" tartozik, hogy szebbek lettek az eszköztárak letiltott ikonjai, a program- és dokumentumikonok.

 

 

ooo3_02_.jpg

Egy iromány könyvnézetben a lapszéli megjegyzésekkel

 

 

Újdonság, hogy az OpenOffice.org 3 már nemcsak Linux és Windows, hanem Mac OS X platformon is közvetlenül fut. Figyelemre méltó, hogy erőforrásigénye viszonylag szerény. A Windows 98-tól a Vistáig mindenen elmegy, csak 128 megabájt RAM és 250 megabájt szabad hely kell neki a merevlemezen.

 

Lényeges javulás történt a magyar nyelvű változatnál a korábbi RC verziókhoz képest, a régebbi magyar fordítást tudniillik a SUN Microsystems Inc. kiadta egy angol cégnek, aki nagyon hevenyészett munkát végzett. A végleges, 3.0.0-s fordítás viszont az FSF.hu Alapítvány gondozásában készült. E sorok írásakor azonban még van benne egy hiba: angol nyelvű XP-n nem fut. Amíg ezt kijavítják, addig az a megoldás, hogy installálás után ki kell törölni a C:\Documents and Settings\User\Application Data\OpenOffice.org mappát.

 

Formátumfergeteg

Az OpenOffice.org eddig is ISO-szabvány szerinti fájlformátumot használt: az OpenDocument Formatot. Az ODF előnye nem egyszerűen az, hogy szép ISO és W3C címkéket lehet ráaggatni, hanem az, hogy átlátható, egyszerű elemekből áll. Az OpenOffice.org dokumentumai tulajdonképpen ZIP fájlok (.odt, odp, odg stb. kiterjesztéssel), amikben a tartalmat XML és kapcsolódó PNG, WMF stb. fájlok hordozzák. Így az információhoz az OpenOffice.org nélkül, minimális szolgáltatásokat nyújtó szoftverekkel is hozzá lehet férni. Nem utolsó szempont ez például államigazgatási archívumokban. Míg más irodai szoftverek esetében erősen kérdéses, hogy évtizedek múlva lesz-e olyan program, amivel a fájlokat el lehet olvasni, az OpenOffice.org dokumentumait gyakorlatilag bármivel meg lehet nyitni, még maga az OpenOffice.org sem kell ehhez. A program új kiadása az ODF 1.2-es verziójával kompatibilis, amiben a legfontosabb újdonság a használható függvények szabványosítása. A korábbi verziókban használt ODF 1.0 nagyobb szabadságot biztosított a függvények implementálására, de ezzel rontotta a kompatibilitást. A Microsoft hosszú ideig csak a saját, Office Open XML formátumát forszírozta, de a piaci nyomás és a sorozatos büntetések hatására Office 2007 SP2-től támogatja az ODF 1.1-et.

 

 

ooo3_03.jpg

A számolótáblák látszólag nem sokat változtak, az új dolgok itt a háttérben történtek

 

 

Eközben az OpenOffice.org is tartja a lépést a konkurenciával, a 3-as verzió már be tudja olvasni az MS Office 2007 és 2008 for Mac saját bináris fájlformátumait és az OOXML-t is. Ráadásul az új VBA-támogatással egy csomó Microsoft Visual Basic makrót is futtatni lehet. Lehetőség van arra is, hogy a Basic makrókat letiltsuk, vagy átkerüljenek OpenOffice Basicbe, miközben az eredeti, MS Basic kódot is megőrzi a rendszer az MS Office formátumban való mentéshez.

 

 

ooo3_08.jpg

A képletszerkesztőben az a legjobb, hogy a képletek könnyűszerrel exportálhatók TeX-be

 

 

Hasznos szolgáltatás a BibTeX vagy LaTeX formátumba való exportálás és a weblapkészítés is. Az OpenOffice.org eddig is tisztább, áttekinthetőbb HTML-t készített, mint vetélytársa, de most továbbfejlesztették az XHTML-exportálást, többek között a lábjegyzetek és adatmezők támogatásával.

 

A Writer, azaz a szövegszerkesztő egyik újdonsága, hogy sokat javítottak a megjegyzések kezelésén. A korábbi verzióknál is lehetett megjegyzést rakni a szövegbe, de a dolog meglehetősen esetlen volt. A 3-as verzióban a megjegyzések a lap szélére kerültek, színesek és a beillesztő felhasználó adatait is mutatják. Nagyobb irományok készítésekor jól jön a többoldalas nézet és a könyvnézet a dokumentumablakban. A szöveg nagyítását az ablak alsó szélén egy csúszkával fokozatmentesen lehet állítani. Ugyancsak a képernyő alján jelent meg a nyelvválasztó, ami többnyelvű szövegek készítését könnyíti meg, mert nem kell állandóan a Formátum –› Karakter menübe nyúlkálni.

 

 

Újdonságok a modulokban

 

A számolótábla (Calc) fejlesztésében kevéssé látványos, ám lényeges folyamat az ODF függvényeinek egységesítése. A folyamat még a 3.1-es verzióban is folytatódni fog. A korábban csak bővítményként elérhető Megoldó (Solver) eszköz a Calc része lett. Segítségével különféle optimalizációs feladatokat oldhatunk meg, adott feltételekkel. Még lényegesebb, hogy egyszerre több felhasználó dolgozhat a munkalapokkal. A közös használatú dokumentumot egy megosztott meghajtóra kell menteni, ahol a munkatársak is hozzáférnek. A Calc lehetővé teszi a munka közben jelentkező ütközések kezelését. Az adatszűrő működésén is javítottak. A korábbi verziókkal ellentétben az új Calc figyelembe veszi a szűrő hatását, amikor több sort kijelölve másolni, vagy beilleszteni próbáljuk az adatokat. A munkalapok maximális mérete is nagyobb lett. 1024 oszlop és 65 536 sor használható, ami kevesebb, mint mondjuk az Excel 2007-é, de az átlagfelhasználónak teljesen elegendő.

 

Az Impress egyik újdonsága a többmonitoros működés, a másik, hogy a prezentációkba közvetlenül be lehet illeszteni a számolótáblákat. Erre korábban csak beágyazott objektumként volt lehetőség. Most beillesztéskor a számolótábla színes-szagos, formázott táblázattá alakul. Javították a képek kezelését is: a fotókat nemcsak nyújtani, hanem vágni is lehet, amire régóta nagy szükség volt.

 

 

ooo3_04.jpg

A Draw egészen látványos dolgokra is képes

 

 

A képek interaktív vágása a Drawban, azaz a rajzprogramban is működik, de itt a legnagyobb újdonság a PDF-importálás. A régebbi OpenOffice.org is profi módon exportálta a dokumentumokat PDF fájlokba. Most bővültek a beillesztési lehetőségek, például biztonsági beállításokkal, illetve a Sun PDF Import Extension

segítségével importálni is lehet a PDF-eket a Drawba. A PDF dokumentumok formája, elrendezése megmarad, de a szövegrészeken kisebb-nagyobb mértékben szerkeszteni lehet és a grafikus elemek is lecserélhetők. A Drawban használható rajzlap maximális mérete 300×300 cm-re növekedett.

 

Átszabták az OpenOffice.org plugin kezelését is. Az új Kiterjesztéskezelő ablak a Mozilla bővítménykezelési koncepcióján alapul. Tapasztalatunk szerint a korábbi letölthető bővítmények rendre használhatók. Az újak közül érdemes telepíteni a Sun Presentation Minimizer kiterjesztését, amivel a bemutatók méretét lehet csökkenteni. Ez eltávolítja a nem használt diamintákat, statikus grafikákat készít az OLE-objektumokból, és optimalizálja a JPEG képeket. Az adatbázis-kezelésnél a Sun a Report Builderrel könnyíti jelentések elkészítését, a Sun Wiki Publisher pedig MediaWiki formátumú oldalak generálására szolgál. Jópofa cuccnak ígérkezik a Sun Presenter Console Extension is, ez a prezentációk vetítése közben a laptop monitorán mutatja a következő diát és a jegyzeteket. A közönség a projektoron még az aktuálisat látja, de az előadó már azt is, amivel a mondandóját folytatni fogja. Sajnos nem sikerült kipróbálni, mert egyszerűen lefagyott tőle a program a vetítés megkezdésekor.

 

 

ooo3_05.jpg

A bővítmények kezelése olyan, mint a Mozillánál

 

 

Az természetes, hogy mindegyik dokumentumtípusba beilleszthetők diagramok és matematikai képletek. A diagramok készítésére szolgáló Chart modul egy csomó új formázási lehetőséggel gyarapodott: immár trendvonalakat, középértékvonalakat és hibasávokat is lehet a diagramokra illeszteni. A grafikonok skálái megfordíthatók, második Y tengelyt lehet rendelni az adatokhoz, valamint az adatcímkék formázásán is finomítottak. A tortadiagramokat térben forgatni lehet, beállítható a megvilágítás és az adatcímkék formátuma is.

 

 

ooo3_07_.jpg

A szokásos üzleti diagramokra mindenféle tudományosság kerülhet

 

 

Quo vadis OpenOffice.org?

A 3.0.0-s verziót még jóformán meg sem emésztettük, a fejlesztéssel foglalkozó fórumokon máris a következő verziókról folyik a szó. Hamarosan várhatjuk a MySQL-támogatást, az eszközök továbbfejlesztését, hibajavításokat és új funkciókat. Még nincs nyelvhelyességi modulja, de a magyar nyelvű helyesírás-ellenőrzője máris felülmúlja a többi irodai programét. Az OpenOffice.org jó úton halad afelé, hogy a legnépszerűbb irodai programcsomaggá váljon, maga mögé utasítva a Microsoft Office-t is.

 

 

Adatok

  • Teljes körű irodai programcsomag
  • MS Office 2007 dokumentumformátumok kezelése
  • VB-makrók kezelése
  • Látványos és hasznos új funkciók
  • Ingyenes kiterjesztésekkel bővíthető
  • Teljes magyarítás
  • Fejlett magyar helyesírás-ellenőrző
  • Vista alatti működés
  • Fejlesztő: OpenOffice.org közösség
  • Ár: ingyenes

 

Értékelés

Előny: ingyenes, megnövelt MS Office-kompatibilitás, hasznos új funkciók

Hátrány: kisebb kompatibilitási problémák a ritkábban használt Microsoft Office-funkciókkal

Teljesítmény: 4,5

Szolgáltatás: 5

Ár/érték: 5

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.