Hirdetés
. Hirdetés

OpenWorld: az Oracle folytatja az x86-os fejlesztéseket

|

Nem könnyű az Oracle munkavállalójának lenni - ahogy azt a gyártó hálózati üzletágvezetőjének esete is példázza, aki hetek óta próbálja meggyőzni az ügyfeleket: Larry Ellison vezérigazgató csak bolondozott, amikor azt mondta, "leépítik" az x86-os üzletágat.

Hirdetés

Larry Ellison, az Oracle CEO-ja
Larry Ellison, az Oracle CEO-ja

„Larry tett néhány igen 'érdekes' megjegyzést az Intellel kapcsolatban; azt mondta, hogy nem érdekli a chipgyártó szerver üzletága. Ennek folyományaképpen persze egyfolytában csörgött a telefon az irodámban" - mondta John Fowler kedden, az Oracle San Francisco-i OpenWorld konferenciájának keretében tartott előadásán.

A történelmi hűség kedvéért jegyezzük meg, hogy az Oracle CEO-ja a fent emlegetettnél sarkosabban fogalmazott: „Az sem érdekel, ha kereskedelmileg lenullázzuk az x86-os üzletágunkat. Egyetlen dollárt sem keresünk ezekkel az izékkel" - jelentette ki szeptemberben, a cég negyedéves üzleti eredményeinek ismertetésekor.

Larry Ellison akkor azt mondta, az Oracle-nek „nem áll érdekében", hogy más cégek árucikkeit - köztük az Intel chipjeit vagy a Microsoft operációs rendszereit - árulja. „Ezeknek [a termékeknek] az értékesítésével a Sun foglalkozott, mi pedig leépítjük az érintett üzletágakat. Semmi érdekünk nem fűződik a megtartásukhoz" - fogalmazott.

Fowler igyekezett megnyugtatni a kedélyeket, érvelése szerint főnöke kijelentései csak a más cégek által előállított „árucikkekre" vonatkozik: az Oracle természetesen folytatja az x86-os szerverek fejlesztését, amelyek a nagyobb rendszerek, köztük az Exadata Database Machine építőkockáiul szolgálnak. „Az Intel egész rendszercsaládok alapvető építőeleme. Mi csak az olyan széles körben elterjedt x86-os szerverekkel nem akarunk foglalkozni, amelyek például a Windows operációs rendszert használják. Elsősorban vállalati számítástechnikában utazunk" - érvelt Fowler.

„A Dell nem PC-gyártó"

Ellison nem az egyetlen olyan vezérigazgató, aki félreérthető üzenetekkel bombázza a hallgatóságát. Fowlert követően Michael Dell lépett a konferencia pódiumára, aki nemes egyszerűséggel kijelentette, hogy „a Dell nem PC-vállalat", majd minden átmenet nélkül nekilátott a cég PC-üzletágának magasztalásához.

A Dell egy „end-to-end megoldásokat szállító vállalat" - mondta a CEO, olyan gyártó, amely az olyan cégek felvásárlásának köszönhetően, mint a Compellent, a Boomi vagy a SecureWorks komplett, a szoftver és hardverelemeket integráló megoldásokat képes szállítani. A Dell évente átlagosan nyolc akvizíciót bonyolít le - hangsúlyozta a cégvezető.

Dell nem mulasztotta el az alkalmat, hogy rúgjon egyet a Hewlett-Packardon (HP). Véleménye szerint a nagy rivális alaposan eltaktikázta magát, amikor úgy döntött, hogy eladja vagy kiszervezi a PC-üzletágát - ezzel ugyanis csak azt érik el, hogy a cég elveszti piaci súlyát és az azzal járó üzleti-gazdasági kedvezményeket.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.