Hirdetés
. Hirdetés

Opera Mini: világpremier ma!

|

Az Opera Software a mai napon indítja el hivatalosan is Opera Mini elnevezésű, mobiltelefonokra optimalizált webes böngészőjét és az azokhoz tartozó szolgáltatásokat, melyet már jelenleg is nagyjából egymillió előfizető használ.

Hirdetés

A Java programnyelvet támogató mobiltelefonok internetes böngészését gyorsító Opera Mini külön erre a célra telepített szervereken keresztül kéri be a felhasználó által kért webes tartalmakat, előzetesen optimalizált formában: a letöltési idő, és az adatforgalom így jelentősen csökkenthető. Maga az Opera által kifejlesztett alkalmazás ingyenes, de a mobilszolgáltatók által nyújtott Internet elérés nem. Elképzelhető azonban, hogy az eljárás terjedésével külön díjat szednek majd a gyorsabb böngészésért, hivatkozva arra, hogy ennek biztosításához külön kiszolgálókra lehet szükség.

Tavaly decemberben a vállalat kibővítette az Opera Minit, mely addig csak egyes európai országokban volt elérhető. Ekkor azonban még nem volt hivatalosan is elérhető a szolgáltatás, de ennek ellenére közel egymillió előfizető használta, s gyakorlatilag tesztelte is.

Az érdeklődők többféle módon juthatnak hozzá az ingyenes alkalmazáshoz. Az egyik az Opera weboldalán keresztül (mini.opera.com), közvetlenül mobiltelefonra letölthető változat, de lehetőség van SMS küldés segítségével is hozzájutni. Végül megoldható a telepítés úgy is, hogy a felhasználó letölti a programot saját számítógépére, majd valamilyen módon (kábel, infra, bluetooth) áttölti azt a mobiltelefonjára.

A szolgáltatás zavartalan biztosítása érdekében a vállalat több mint száz szervert állított üzembe, melyek mindegyikén Linux operációs rendszer fut, és emellett az összes kiszolgáló teljesen párhuzamos és redundáns.

A vállalat kínálatában emellett megtalálható még az Opera Mobile is, amely kifejezetten az okostelefonokra lett kifejlesztve, így némileg több lehetőséget tartalmaz a külső segítséget (tehát külön szervereket) igénybe vevő Opera Minihez képest. Az Opera Minit egyébként meg is vásárolhatják az egyes mobilszolgáltatók, vagy mobiltelefon gyártók, és saját márkanév alatt értékesíthetik a szolgáltatást. Gyakorlatilag kizárólag ebből tudnák fedezni a fejlesztési és szerverüzemeltetési költségeket.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.