Hirdetés
. Hirdetés

Oracle processzor, 160 ezer dollárért

|

Nem méri olcsón új CPU-ját a vállalat, mégis nagy reményeket fűz hozzá: tervei szerint a HP-t és az IBM-et is meg fogja szorongatni vele.

Hirdetés

Az új Sparc T4 bejelentésekor az Oracle CEO-ja, Larry Ellison harcias hangot ütött meg. Elmondása szerint a lapka komoly előrelépést jelent teljesítmény szinten, noha a T3-as 16 magja helyett ebben „csupán" 8 utasításvégrehajtó egység lapul. Azok viszont az előd 1,65 GHz-es órajele helyett 3 GHz-es frekvencián dolgoznak, ami Ellison szerint ötször nagyobb egyszálas teljesítményt tesz lehetővé.

Oracle Sparc SuperCluster T4
Oracle Sparc SuperCluster T4
Természetesen az Oracle CPU-ja a tavaly felvásárolt Sun Microsystems révén jöhetett létre. Standard rackszerverek és blade szerverek számára készíti lapkáját a vállalat, 16-160 ezer dolláros ár között kínálja az érdeklődők számára. Emellett úgynevezett Sparc SuperCluster kialakításban is megjelenik; ez a csúcskategóriás rendszer 1200 processzorszálnyi teljesítményt integrált egyetlen, szerverrack méretű rendszerbe. Az először a tavalyi évben felbukkant koncepció ára egyelőre nem ismert, sem az, hogy pontosan mikor válik elérhetővé. John Fowler, az Oracle rendszercsoportjának vezető alelnöke mindössze annyit árult egy interjúban, hogy még az idei év vége előtt piacra lépnek vele.

Nagy test, nagy élvezet
A SuperCluster bizonyos szemszögből hasonlít a vállalat Exadata Database Machine és Exalogic Elastic Cloud megoldásaihoz. Mindhárom esetben komoly munkával hangolták össze a szerver, a tároló és a hálózati elemeket, hogy optimális teljesítményt kapjanak. De amíg az Exalogic rendszer middleware futtatására, az Exadata pedig adattárház és online tranzakciós feladatok ellátására készülnek, addig a SuperClluster általános célú számítási műveletekkel is megbirkózik, beleértve a standard vállalati erőforrás-tervező alkalmazásokat is.

Négy Sparc T4 szervernode-ot foglal magába, melyek mindegyike négy foglalattal bír, emellett Infiniband switch-csel, ZFS tárolókkal és az Oracle Exadata tárolószervereivel. Megvásárolható lesz félrackes és teljes rack kialakításban, maximális kiépítettség esetén 4 TB-nyi DRAM-mal és akár 198 TB-nyi merevlemez kapacitással. Emellett nyolc ilyen rack is összeköthető egymással egyetlen rendszerimage-ben.

„Ez egy nagyon nagy gép" - mondta Ellison a bejelentés kapcsán. Az igazgató szerint a SuperCluster rack teljesítményben lekörözheti az IBM csúcskategóriás Power 795 szerverét, többek között elképesztően nagy táróló-sávszélességének köszönhetően. Másodpercenként 42 GB-nyi adatot képes elnyelni, és 1,2 millió input/output műveletet tud végrehajtani.

A SuperCluster az Oracle reményei szerint könnyű upgrade-et kínál majd a meglevő Sparc rendszereket birtoklók számára. Alapértelmezettként a vállalat új Solaris 11 OS-ével kerül forgalomba, de a vásárlók igény szerint az előző generációs operációs rendszert, a Solaris 10-et is kérhetik a gépre, árulta el Fowler. Az újabb platform többek között olyan előnyökkel rendelkezik, mint a nagyobb számú utasításvégrehajtási szálak jobb kezelése és a gyorsabb I/O sávszélesség.

Noha csak most debütált a Sparc 4 processzor, utódán, a Sparc 5-ön már dolgoznak az Oracle mérnökei. Fowler ugyan nem mondott sokat róla, de azt elárulta, hogy a vállalat már beütemezte a lapka fejlesztését.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.