Hirdetés
. Hirdetés

Óriási digitális történelmi térképtárat nyitott az OSZK

|

Az Országos Széchényi Könyvtár közel ezer, 1850 előtt készült hazai és külföldi térképet tett ingyen letölthetővé. A Földabrosz nevű szolgáltatás folyamatosan bővül, de már most különleges élményt kínál mindenkinek, aki érdeklődik a történelem iránt.

Hirdetés

Új digitális tartalomszolgáltatást indít az Országos Széchényi Könyvtár: a Földabrosz nevű, folyamatosan bővülő adatbázis majdnem ezer, 1850 előtt nyomtatott hazai és külföldi térképet tartalmaz. A térképek zöme a 18. században készült, de a kollekciót néhány 17. századi térkép-különlegesség is gyarapítja. A válogatás legrégibb darabja egy 1614-ben készült térkép, amely az ókori Görögországot ábrázolja.

Hirdetés

A gyűjteményt a középiskolai és a felsőfokú oktatásban résztvevők, a kutatók és minden érdeklődő figyelmébe ajánlja a könyvtár, amely a forrás megjelölésével szabadon letölthetővé és felhasználhatóvá teszi ezt a fantasztikus anyagot. A térképek között földrajzi elhelyezkedés (világ, Európa, Magyarország, távoli tájak) és tematika (történelmi, hadtörténelmi, város-, hajózási és általános térképek) alapján egyaránt böngészhetünk.

A digitális gyűjtemény legrégebbi darabja: Görögország 1614-ben készült történelmi térképe (Forrás: OSzK, Földabrosz) 

A könyvtár ezt ígéri, hogy a Földabrosz szolgáltatást a jövőben folyamatosan bővíteni fogja a Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtár gyűjteményének további részeivel, amely az ország egyik legnagyobb térképtára. Az OSZK alapítójától, gróf Széchényi Ferenctől származó gyűjtemény magyar vonatkozású részének egyik legkülönlegesebb darabja egy 1670 és 1682 között készült térkép Északnyugat-Magyarországról. A külföldi anyagrészben az európai területek mellett Tűzföldtől Kubán keresztül Szumátráig számos különleges tájat be lehet járni a koros dokumentumok digitális változatain. Akad olyan különlegesség is, amely a 17. század első felében, Hollandiában népszerű, úgynevezett újságtérképek sorába tartozik: ezek látképeket, térképeket és életképeket esetenként többnyelvű, szöveges ismertetőkkel egyesítő grafikai kiadványok voltak.

A célzott kereséshez többszempontú keresőrendszer áll rendelkezésre; a böngészni vágyók földrajzi elhelyezkedés (világ, Európa, Magyarország, távoli tájak) és tematikus csoportosítás (történelmi, hadtörténelmi, város-, hajózási és általános térképek) szerint is válogathatnak. A tájékozódást a térképek részletes bibliográfiai adatainak és tartalmi elemeinek megadásával segítik.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.