Hirdetés
. Hirdetés

Orosz befektető venne a Facebookból

|

Egy orosz internetes befektetői csoport 200 millió dollárt fektetne a legnépszerűbb közösségi oldalt üzemeltető amerikai Facebook Inc.-be.

Hirdetés

A Digital Sky Technologies (DST) nevű orosz internetes befektetői csoport 200 millió dollár értékben vásárolna a Facebook elsőbbségi részvényeiből, ami a cég teljes elsőbbségi részvénycsomagját 10 milliárd dollárra értékelné - értesült a Wall Street Journal.

A gazdasági napilap szombaton közzétett híre szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy a Facebook elfogadja-e az ajánlatot, mindenesetre jelenleg a Facebook egy sor magánbefektetői csoporttal tárgyal, a további növekedés érdekében ugyanis tőkeemelésre lenne szüksége. Egy, a vállalathoz közel álló forrás szerint a DST ajánlatát már számos hasonló befektetői ajánlat előzte meg az utóbbi időben.

A DST kétrészes ajánlata alapján az orosz befektetői csoport a Facebook törzsrészvényeiből is vásárolna 100-150 millió dollár értékben, ami a cég teljes törzsrészvény-állományát 6,5 milliárd dollárra értékelné. A DST tulajdonában számos orosz site található, többek között a legnagyobb oroszországi internetes oldal, a Mail.ru, továbbá egy lengyel közösségi oldal is. A WSJ értesülését sem Jurij Milner, a DST vezetője, sem a Facebook nem kommentálta.

70 százalékos növekedés
Amennyiben a Facebook elfogadná az ajánlatot, úgy ez lenne másfél év után az első jelentős részvényértékesítés a cégnél: akkor a Microsoft vásárolt 240 millió dollárért 1,6 százaléknyi részesedést a cégből, ami az elsőbbségi részvényeket 15 milliárd dollárra értékelte. Ugyanakkor a recesszió kezdete óta alacsonyabb áron sem találtak érdeklődőt a Facebook papírjaira.

Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója az elmúlt időszakban többször is azt nyilatkozta: bár gondolkoznak a tőkeemelésen, de a cégnek nincs feltétlenül szüksége arra. Az immár több mint 200 millió felhasználót tömörítő közösségi oldalt üzemeltető vállalat bevételei 2009-ben az előrejelzések szerint 70 százalékkal növekednek, és elérhetik az 500 millió dollárt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.